Siirry sisältöön

Venäjän sota Ukrainassa on aiheuttanut valtavan inhimillisen kriisin

Venäjän häikäilemätön hyökkäys Ukrainaan on räikeä loukkaus kansainvälistä oikeutta, ihmisyyttä, ihmisoikeuksia, demokratiaa ja avointa yhteiskuntaa vastaan. Tällaista ei pitäisi enää 2020-luvulla tapahtua.

Venäjän sotatoimet ovat synnyttäneet Ukrainassa valtavan inhimillisen katastrofin. Lasten, nuorten ja perheiden normaali arki on tuhottu, miehet kutsuttu liikekannalle puolustamaan maataan ja valtava määrä lapsia on joutunut pakenemaan kodistaan ja kotimaastaan. Perheet elävät pelossa.

Ukraina ja ukrainalaiset tarvitsevat niin Suomen kuin koko Euroopan apua ja tukea. Mannerheimin Lastensuojeluliitto tukee sodan keskellä eläviä lapsia ja perheitä Ukrainassa kanavoimalla rahallista apuaan kriisialueilla toimivien järjestökumppaneidensa, kuten Pelastakaa Lasten, Unicefin ja SPR:n kautta.

Sodan vuoksi Euroopassa voidaan nähdä ennen näkemätön pakolaisliikehdintä. Jollakin aikavälillä turvaa hakevia saapuu silloin myös Suomeen. Järjestöissä pitää varautua ja toimia tilanteen tullen hyvin johdetusti. Tästä saatiin vuoden 2015 pakolaistilanteessa kokemuksia. MLL:lla on näissä tilanteissa valmius tehostaa keskusteluapua digitaalisissa kanavissaan ja tarjota psykososiaalista tukea eri muodoissa. Myös käytännön auttamistyössä keskitymme siihen, mihin meillä on paras osaaminen ja toimimme hyvässä yhteistyössä SPR:n kanssa.

On pidettävä mielessä, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan ei ole venäläisten sota ukrainalaisia vastaan, vaan Venäjän itsevaltaisen presidentin ja hänen hallintonsa sota. Olemme saaneet murheellisia yhteydenottoja Suomessa asuvilta venäläistaustaisilta lapsilta, joita nimitellään ja syyllistetään Venäjän hyökkäyksen johdosta. Lapset purkavat nyt negatiivisia tunteita ja pelkoja kiusaamalla. Siihen täytyy aikuisten puuttua ja suojella lapsia epäoikeudenmukaiselta kohtelulta. Tavalliset venäläiset eivätkä Venäjältä Suomeen muuttaneet ole vastuussa sodasta eikä vastakkainasettelulle ihmisten välillä ole sijaa.

Lapset ja nuoret tarvitsevat nyt kuuntelijaa ja aikuisen tukea käsitellä vaikeita tunteita ja pelkoa. MLL tehostaa tukeaan kouluille ja kasvattajille. Tuotamme oppituntimateriaalia ja tarjoamme mm. mediankäyttöön liittyviä koulutuksia, oppitunteja ja vanhempainiltoja. Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin kanavat keskustelevat lasten ja nuorten kanssa ja Vanhempainpuhelimessa ja -netissä vanhemmat saavat tukea kohdata ja suojella lasta ahdistavilta mediasisällöiltä. Meidän on tärkeä jatkaa työtämme arjessa ja pidettävä yllä asioita, jotka luovat turvaa ja toivoa.

Milla Kalliomaa

Milla Kalliomaa

Pääsihteeri

Aiheeseen liittyvät

Auta sodan keskellä eläviä lapsia ja perheitä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Takaisin ylös