Hoppa till innehållet

Barnets första mobil

En del familjer förser barnen med mobil redan i första klass, andra väntar med det. Innan man skrider till verket är det bra att fundera över vad barnet behöver mobilen till. Vilka funktioner behövs, vilka är onödiga.

Öva att ringa och skicka meddelanden tillsammans. Undersök sekretessinställningarna och hur man stänger av ljudet på mobilen. I början är det bra att öva sig att skicka meddelanden till vänner och varför inte till släktingar.

En smartmobil har många funktioner och innehåll som väcker barnets intresse. Kom överens om vilka appar och spel som barnet får använda på mobilen, och vilka som inte är tillåtna. Det är tillrådligt att de appar som barnet använder passar dess ålder och utvecklingsnivå. Det är också bra att tillsammans komma överens om hur mycket skärmtid barnet får ha per dag.

Man kan få oönskade samtal och underliga meddelanden. Ibland kan det förekomma mobbning i klassens chattgrupp. Berätta vad barnet ska göra i sådana situationer: spara de elaka eller störande meddelandena och prata sedan med en vuxen om det.

Berätta för barnet att man inte får fotografera andra utan lov och inte heller dela bilderna på sociala medier. Man ska inte dela bilder på sig själv som man kan komma att känna sig generad över senare. Om det händer att någon okänd person på nätet ber om foton på en ska man inte skicka iväg bilder utan i stället tala om det för en vuxen.

Se till att mobilen läggs undan i god tid innan sänggåendet och att barnet rör på sig och leker under dagen så att tiden inte bara ägnas åt att spela spel eller titta på videor på mobilen.

Ladattavat materiaalit

Mer information

Tillbaka till toppen