Hoppa till innehållet

Så ingen blir ensam

Eleverna valde ”För att ingen ska lämnas ensam” som tema för februari. Tiden kring alla hjärtans dag är en lämplig tid för att diskutera samspelet med kamraterna och hur man kan förhindra att någon hamnar utanför gemenskapen i skolan. Det är en bra början att ta del av Mannerheims Barnskyddsförbunds material om kompisveckan, och materialet hittar du nedan!

Elever från Lehtikankaan koulu har följande tips på hur ensamhet kan förebyggas:

  • Kompisbänk: välj en bänk på skolan där en eller flera vänelever sätter sig och finns till som sällskap för den som vill ha någon att tala med.
  • Rastprogram: låt vänelever ordna aktiviteter under rasterna. Detaljerade tips finns här!
  • Lägg undan telefonen: kom överens om en rast då ingen får använda telefonen och istället ska umgås med andra och lära känna nya människor.

Under programmet ”En kompis för alla” testades många metoder och övningar. Följande tips kom med i guiden:

  • Öppna en rastkiosk som lånar ut spel- och idrottsredskap. I kiosken ska man också kunna låna en vänelev som kamrat för rasten.
  • Ta i bruk veckouppgifter för vänelever. Kom överens om vilken vänelev som ska ta sig an en veckouppgift med vilken elev. Syftet är att under en viss vecka fästa särskild uppmärksamhet vid att vara hygglig mot en annan människa. Man kan till exempel säga hej, fråga hur det står till, säga något uppmuntrande, uppmärksamma personen, le, be honom eller henne delta i någon aktivitet eller föra ett samtal med personen i fråga.
  • Utse kompisraster då till exempel fyra vänelever under några dagar i veckan ber fyra elever i årskurs 7 delta i en gemensam aktivitet.

Mer information

Tillbaka till toppen