Siirry sisältöön
Nimetön

Kymmenenvuotias lapsi on jo pitemmän aikaa valvottanut koko perhettä öisin. Hän ei ole aikoihin suostunut nukkumaan yksin, vaan on vaatinut aina päästä viereen nukkumaan.

Lapsi on käytetty perusteellisessa lääkärin tarkastuksessa ja juttelemassa psykologin kanssa, mitään vikaa lapsesta ei ole löytynyt.

Silti sama jatkuu ja nyt alkavat keinot olla vähissä. Millä kymmenen vuotiaan saa nukkumaan yöt? Hän ei osaa itse kertoa mitään syytä, miksi ei saa nukuttua ja miksi ei sitten anna muidenkaan nukkua. Yleensä vain itkee ja vaeltaa asunnossa.

Ennen rauhoittui viereen, mutta nyt sekään ei enää auta. Alamme olla lapsen suhteen voimattomia, univaje vaivaa jokaista ja parisuhdekin alkaa olla koetuksella asian vuoksi.

Mistä ihmeestä voi saada apua, kun lääkäri ja psykologikaan eivät osaa auttaa.

Nimetön

Joillekin lapsille on määrätty melatoniinia..vissiin auttaa rauhoittumaan.Lastenlääkäriltä luulisi saavan avun, jos joku terveyskeskuslääkäri ei ymmärrä.

Nimetön

Jotain on nyt tapahtunut joka lasta huolestuttaa:koulussa,kotona,kaverisuhteissa? Nukahtaessa nuo asiat tulevat mieleen ja sitten uni ei tulekaan. Keskustelkaa, jutelkaa.Kehukaa lasta. Järjestäkää positiivista huomiota,leipokaa ja touhutkaa yhdessä. Miettikää yhdessä missä vika ja mikä auttaisi pientä valvojaa.

Ruoka,-liikunta ja unitottumukset kulkevat käsikädessä.PALJON liikuntaa päivän aikana (uinti on äärimmäisen hyvä keino ”väsyttää” lapsi) ja terveellinen ruoka. Mahdollisimman vähän tv:tä ja tietokonetta. Ulkoilua,ulkoilua,ulkoilua. Rauhallinen iltahetki, tiukat rutiinit. Aamulla ylös kukonlaulun aikaan, ei päivätorkkuja missään vaiheessa. Hän on jo koulussa joten tiukka päivärytmi on tarpeen jotta koulukin sujuisi hyvin.

Nukahtaako hän hyvin ja herää sitten? pelottaako häntä? Auttaisiko yövalo, äiti/isä nukkumaan viereen patjalle muutamaksi yöksi?

Jos nämä kaikki perusasiat ovat kunnossa eli lapsi on todella väsynyt mennessään nukkumaan ja on touhunnut päivän reippaasti eikä sittenkään saa unta niin lähtisin purkamaan vyyhtiä lastenlääkärin avustuksella.
Tsemppiä teille,kerrohan miten sujuu!

Nimetön

Meillä on ollut vähän samantapaista joskus ja välillä ollut parempia jaksoja. Olette varmaan kaikkea jo koittaneet mutta oletteko koittaneet vielä laittaa rentoutus musiikkia, sitähän voi aloittaa kuuntelemaan yhdessä lapsen kanssa (myöhemmin vaikka korvakuulokkeilla). Tuossa iässä tuntuu myös tapahtuvan kaikenlaista ja kokeilevat/ kuulevat juttuja jotka mietityttää, eikä ulos saa sanottua. Meillä on kovan työn takana ollut tiedon onginta. Puolisen vuota jälkeenpäinkään ei ole tullut mitään syytä miksi joskus valvotti, tai no yksi syy oli pimeän pelko- ei sen kummempaa…
Lisäksi tämä herkkä lapsemme aloittaa taideharrastusta, joku luova keino itsensä ilmaisemiseen voi rauhoittaa.
Jakselemista!

Nimetön

Meillä oli jokin aika sitten samanlaisia nukahtamisongelmia, jotka johtuivat koulusta. Meille avuksi saatiin melatoniinia, joka on käytössä yhä. Nukahtaminen onnistuu kuin leikki ja yöunta riittää aamuun saakka. Tavallinen tk-lääkäri ei vaan taida tuota melatoniinia määrätä, meille reseptin kirjoitti psykiatrian erikoislääkäri.

Nimetön

Meillä neiti nyt 9v. ja pitkälti sama juttu. Omaan sänkyyn ei millään nukkumaan, äidin viereen haluaisi. Pari vuotta sitten oli sama tilanne, mikä meni ihan ajan kanssa ohi, mutta nyt tällä kertaa tätä on kestänyt reilu puolisen vuotta.. Kiukuttelua, itkua ja ravaamista.. Uni ei vaan tule. Melatoniiniakin kokeiltu, laihoin tuloksin. Sinnikkäästi pysyy vaan hereillä. Mullakin keinot loppu. Olen yrittänyt kysellä, onko koulussa jotain tapahtunut, mutta ei neiti ainaskaan kerro.
Olen kokeillu vaikka mitä, ”palkintolistoista” lähtien, iltarutiinit on samat, ym..
Jos ja kun käy niin hyvä tuuri, että saan neidin ”kauniisti” illalla omaan sänkyyn niin muistuttaa monesti etten vaan saa mennä aikaisemmin nukkumaan kun hän on nukahtanut..

Nimetön

Melotoniinia on E-epassa. Ei siihen reseptiä tarvitse.
Illalla hiilihydraattipitoista iltapalaa, varmasti väsyttää.
Hämärä yövalo, tuttu nalle sänkyyn, vaikkapa rauhoittavaa hiljaista taustaääntä (meillä oli joskus rentoutusharjoituskasetti, mihin nukahti).

Kerrohan, mikä sitten lopulta tehosi! :)

Nimetön

Ei ole normaalia.Luulen,että lapsi pelkää jotain.Meillä oli sama juttu joskus aikoinaan ja tein niin,että laitoin patjan tytön huoneen lattialle ja nukuin siinä useimpia öitä. Tyttö alkoi nukkumaan paremmin,eikä herännyt öisin. Kannattaa kokeilla,jos mahdollista ja kannattaa kysellä,miten koulussa menee,onko kiusaamista? Monesti lapset eivät uskalla puhua vaikeista asioista. Tsemmppiä!

Nimetön

En löytänyt mistään mainintaa, että E-Epa sisältäisi melatoniinia ?
Tuon lääkärin määräämän melatoniinin (3mg) ottamisen jälkeen nukahtaa noin puolessa tunnissa. Lääkepurkin kyljessä komeilee myös punainen kolmio, joka tarkoittanee, että lääke saattaa haitata suorituskykyä jne. Tuskin E-Epalla on tälläisia vaikutuksia?

Nimetön

E-epassa on oikeasti luonnostaan melatoniinia. E-epa on kalaöljykapseli. Toinen luonnollinen vaihtoehto on Vogelin kalaöljy.

Nimetön

Ehkä ei kuitenkaan riittävästi nukahtamisongelmaa ajatellen ?

Nimetön

tuolla joku aikasemminkin kirjoittelin jotta ois jotain tapahtunut…
meillä oli nimittäin saman tyylinen tilanne esikoisen kanssa ja ei millään suostunut nukkumaan yksin vaan aina änkesi väliin ja siitä ei sitten tullut yhtään mitään. juttelimme tytön kanssa pitkää ja niin kauan kunnes puhui mikä oli hätänä jottei yksin nukkunut vaan halusi aina viereen, no syy selvisi sitten lopulta jotta koulussa kiusattiin ja se oli sitten syy siihen yksin nukkumiseen kun oli nukahtanut omassa huoneessa ja nähnyt painajaisia kiusaamisesta. jutteleminen auttoi mielle vaikka se olikin aika pitkä prosessi saada tyttö puhumaan mutta se kannatti.

teidän kans kannattaisi kokeilla jutella ihan rauhassa hänen kanssa jotta mikä pelottaa, mitä on sattunut jne kyllä se lapsi kertoo kun huomaa jotta oikeasti manhemmat ovat huolissaan hänestä ja haluavat todella auttaa.

kovasti jaksamista teidän perheelle.

Nimetön

Meillä nyt 10v poika heräilee öisin, pelkää jotain. Kertoo kyllä aika usein mikä pelottaa ja kertoo unistaankin, joita kuuntelen mielenkiinnolla. On herkkä lapsi ja katsoo varmasti liikaa telkkaria. Sitä nyt yritän rajoittaa.
Tuo oli hyvä vinkki, että jotenkin pitäisi lapsen saada tunteita purettua päiväsaikaan. Luova harrastus olisi hieno asia. Poikaa olen yrittänyt viedä kuvataidekerhoon ja soittoharrastukseen, mutta ei ole innostunut niistä kummastakaan. Mitähän pojan kanssa keksisi? Mikä olisi se luova harrastus… Liikuntaa kyllä harrastaa kovasti.

Nimetön

Ei missään nimessä melatoniina lapselle, jokin muu keino on parempi löytää (ellei kysessä ole diagnostisoitu adhd tai muu ”häiriö”). Vaikka melatoniini onkin ns. ”luonnon” unilääke, niin ei kuitenkaan ole millään muotoa hyvä totuttaa lasta purkista saatavaan melatoniiniin. Suosittelen kärsivällisyyttä ja vaikka aluksi lapsen huoneessa nukkumista ja vähitellen lapsi kyllä kertoo mikä mieltä painaa. Ei ne psykologit aina osaa / kykene lasta auttamaan, vaikka ovatkin kouluja käyneet. Itse olen alalla ja tiedän mistä puhun. Voimia kaikille joilla on lasten kanssa uni- tai muita ongelmia / haasteita.

Huolestunut äiti

Minulla on 9 vuotias poika joka nyt kuukauden ajan kärsinyt nukahtamisongelmasta. Nukkumaan käydessä alkaa ns.vessaralli. Sanoo itse että tuntuu vaan, että pissittää vaikkei mitään tulisikaan. Tätä sitten saattaa kestää tunnista kahteen tuntia. Samalla tuskailee ettei saa unta ja ottaa tämän takia sitten itkuraivareita. Virtsakokeet on otettu ja tulehdusta ei ole. Terkkarilta emme muuta apua loppuviikosta saaneet, ei edes aikaa lääkärille, vaikka sanoin että olemme todella väsyneitä tähän vaivaan. Neuvottiin vaan käyttämään kotikonsteja, joita ollaan käytetty jo kuukauden tuloksetta.Säännölliset iltarutiinit ja päivärytmi on, ulkoillaan ja harrastetaan, eli näillä ei vaikutusta asiaan. Alkaa olla aika toivoton olo. Oisko kellään neuvoja?

Vastaa aiheeseen: 10-vuotias lapsi valvottaa koko perhettä

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Takaisin ylös