Siirry sisältöön

Ammattilaisille

Ammattilaissivuilta löydät tietoa yhteistyöstämme koulujen, kasvatusalan ammattilaisten ja neuvoloiden kanssa.

Kouluille ja oppilaitoksille

Täältä löytyvät koulujen ja opettajien sisällöt kuten tukioppilasaineistot.

Ammattilaisten aineistot

Täältä löydät kootusti MLL:n materiaaleja koulujen, neuvoloiden ja varhaiskasvatuksen ammattilaisten tueksi.

Selviytyjät-vertaisryhmissä korjataan kiusaamisen jälkiä

Kiusaaminen jättää aina jäljen, mutta jäljen tyyliin voidaan vaikuttaa. Selviytyjät-ryhmän tarkoituksena on vahvistaa nuoressa sitä mitä kiusaaminen on heikentänyt: sosiaalisia suhteita, itsetuntoa ja mielialaa. Vertaistuki auttaa selviytymään kiusaamiskokemuksista ja ehkäisee tai vähentää negatiivisia seurauksia, joita kiusaaminen voi aiheuttaa.

­­­­­­­­­­­Seuraava Selviytyjät-verkkoryhmä kiusaamista kokeneille 12–21-vuotiaille nuorille alkaa 15.5. Vinkkaa ryhmästä kiusatulle nuorelle!

Lue lisää ja ilmoittaudu

Ilmoita luokkasi digitutkijoihin!

Koulujen 4.-luokkalaisille maksuttomat Digitutkijat-työpajat tukevat koulujen ja kotien mediakasvatustyötä. Työpajat vahvistavat oppilaita osallistavasti ja innostavasti lasten medianluku- ja digihyvinvointitaitoja: kykyä toimia digitaalisissa medioissa turvallisesti ja vastuullisesti, omaa ja muiden hyvinvointia tukevalla tavalla.

Ilmoita luokkanne mukaan!

Lisätietoa ja ilmoittautuminen

Kattava kokonaisuus kaveritaitojen vahvistamiseen

Tehtäviä, joiden avulla pääsee käsittelemään kaveritaitoja, kaverina olemista sekä yksinäisyyttä oppilaiden kanssa. Alakouluun suunnattu opas sisältää monipuolisia tehtäviä sekä osion, jossa kuvaillaan miten erityisesti kummioppilastoiminnassa voidaan tukea oppilaiden kaveritaitoja ja toisten huomioimista.

Maksuton Kaveritaidot kaikille -opas tilattavissa myös verkkokaupasta.

Tutustu oppaaseen

Hyvät kaveritaidot ja yksikin oma ystävä edistävät lapsen hyvinvointia

MLL:n uudessa kaveripakassa on 33 tehtävää, joiden avulla vahvistetaan kaveritaitoja ja ehkäistään samalla kiusaamista ja yksinäisyyttä. Tehtävien teemoja ovat tutustuminen, ryhmäyttäminen, kaveritaidot, yksinäisten huomioiminen ja koko koulun yhteishenki. Kukin tehtävä on omalla kortillaan ja pakka on yhdistetty renkaalla.

Ota tästä käyttöösi kätevä työkalu koulun arkeen!

Kaveripakka tilattavissa verkkokaupasta

Tukea yksinäisyyden ehkäisemiseen

Uusi teemaopas käsittelee yksinäisyyttä ilmiönä ja pureutuu siihen, kuinka tukioppilastoiminnalla voidaan rakentaa mukaan ottavaa ilmapiiriä, jossa kukaan ei jäisi yksin. Tänä vuonna yksinäisyyden ehkäisy ja kaveritaidot painottuvat tukioppilastoiminnassa.

Maksuton Yksinäisyyden ehkäiseminen -opas tilattavissa myös verkkokaupasta.

Tutustu oppaaseen

Tukioppilastoiminnalla ehkäistään kiusaamista

Monen vuoden positiivinen kehitys, joka koski kiusaamista, on pysähtynyt. Kouluissa laaditaan kiusaamisen vastaisia suunnitelmia ja pohditaan, kuinka ongelmaan saataisiin pysyvä muutos. MLL:n tukioppilastoiminnalla on tähän paljon annettavaa.

Jotta kouluissa voitaisiin aidosti puhua kiusaamisen vastaisesta toimintakulttuurista, on oppilaat otettava mukaan kiusaamisen vastaiseen työhön.

Lue lisää tukioppilastoiminnasta

Kouluikäisen mediakasvatus

Netti, sosiaalinen media, pelit, kuvaohjelmat ja muut median sisällöt ja alustat ovat osa kouluikäisen lapsen joka päiväistä kasvuympäristöä. Miten tukea lapsen ikätasoista, monipuolista, turvallista ja vastuullista mediankäyttöä?

Tutustu, miten MLL:n mediakasvatussisältöjä voi soveltaa koulun mediakasvatuksessa.

Ajankohtaista tietoa

Aikaseikkailu tarjoaa tulevaisuustaitoja alakouluun

Aikaseikkailu on valmis maksuton kokonaisuus. Se tarjoaa koululle puitteet pelillisen ja hauskan kerhon, valinnaisen tai monialaisen oppimiskokonaisuuden järjestämiseen 3.–4.-luokkalaisille. Vetäjänä toimii joku koulun aikuisista.

Videolla pääset kurkistamaan Aikaseikkailun materiaaleihin.

Lue lisää Aikaseikkailusta

Miten kouluissa huolehditaan, ettei kukaan jäisi yksin?

Ettei kukaan jäisi yksin -podcast sukeltaa lasten ja nuorten kouluhyvinvoinnin haasteisiin ja tarjoaa tukea koulun ammattilaisille.

Podcastissa keskustelemme asiantuntijoiden kanssa ajankohtaisista teemoista kuten yksinäisyydestä ja kiusaamisesta. Jaksoissa pohditaan, minkälaisin keinoin kouluissa voidaan tukea lasten ja nuorten hyvinvointia.

Kuuntele podcastia

Tue lasten ja nuorten auttamistyötä koululuokan kanssa

Olisiko MLL teidän koulunne taksvärkki- eli päivätyökeräyskohde tänä vuonna? Taksvärkin järjestämällä voitte tukea MLL:n Lasten ja nuorten puhelinta ja chattia, joka tarjoaa ilmaista ja luottamuksellista kuunteluapua ja tukea lapsille ja nuorille vuoden jokaisena päivänä.

Päivätyökeräys on maksuttoman Lasten ja nuorten puhelimen tärkeä rahoituskanava.

Lisätietoja päivätyökeräyksestä

Puhuja vanhempainiltaan, kouluttaja mediakasvatukseen?

MLL:n nuorisotyön kouluttajaverkosto on koulujen, vanhempainyhdistysten ja muiden tahojen hyödynnettävissä kohtuullista korvausta vastaan. Kouluttajat pitävät koulutuksia esimerkiksi kummi- ja tukioppilaille, mediakasvatusoppitunteja ala- ja yläkouluissa sekä vanhempainiltoja esim. kiusaamisen ehkäisyyn ja mediakasvatukseen liittyen.

Ota yhteyttä valtakunnalliseen kouluttajaverkostoon!

Tiedustele kouluttajaa

Ammattilaisten aamukahvit

Ammattilaisten aamukahveilla tarjoamme kerran kuussa puolen tunnin napakan tietoiskun tai minikoulutuksen. Aamukahvit ovat avoimia kaikille lasten, nuorten ja perheiden kanssa työskenteleville.

Ilmoittaudu postituslistalle, jotta saat sähköpostiisi tiedon seuraavista aamukahveista.

Tutustu ja ilmoittaudu aamukahveille

Uutiskirjeet kouluille, oppilaitoksille ja nuorisotyölle

Uutiskirjeemme sisältävät ajankohtaista tietoa uusimmista materiaaleista, koulutuksista sekä ajankohtaisia kuulumisia.

Nyt tilattavissa myös Nuorisotyön uutiskirje!

Tilaa uutiskirjeitä

Zekki - Miten sulla menee?

Zekki on lyhyt testi, jonka avulla nuori voi tarkastella elämäntilannettaan ja saada tietoa ja ehdotuksia hänelle sopivista tukipalveluista. Zekki kokoaa yhteen järjestöjen ja kuntien nuorille suunnatut tukipalvelut ja tarjoaa mahdollisuuden ottaa suoraan yhteyttä palveluihin.

European Innovation Council valitsi Zekin vuonna 2021 parhaaksi eurooppalaiseksi sosiaaliseksi innovaatioksi.

Hyödynnä Zekkiä ammattilaistyössä

Anna lahja kotimaan lapsille!

Yksikään lapsi nuori tai vanhempi ei saa jäädä huolineen yksin. Sinun tuellasi pystymme olemaan lähellä, kuuntelemaan ja auttamaan lapsia, nuoria ja vanhempia kaikkialla Suomessa.

Sinä voit auttaa. Lahjoita nyt!

Takaisin ylös