Siirry sisältöön

Ammattilaisille

Ammattilaissivuilta löydät tietoa yhteistyöstämme koulujen, kasvatusalan ammattilaisten ja neuvoloiden kanssa.

Kouluille ja oppilaitoksille

Täältä löytyvät koulujen ja opettajien sisällöt kuten tukioppilasaineistot.

Ammattilaisten aineistot

Täältä löydät kootusti MLL:n materiaaleja koulujen, neuvoloiden ja varhaiskasvatuksen ammattilaisten tueksi.

Nuortennetti on yksi Euroopan nuorisovuoden Awards – Suomen parhaat osallistajat -kilpailun kymmenestä finalistista!

Kilpailussa etsitään Suomen parasta nuorten osallistamisen mallia. Voittaja julkistetaan Euroopan nuorison teemavuoden päätösjuhlassa 19.1.2023. Lisäksi te saatte äänestää suosikkianne. Eniten ääniä saanut ehdotus palkitaan ”Yleisön suosikki”-palkinnolla teemavuoden päätösjuhlassa. Tutustu Nuortennettiin ja äänestä paras voittoon!

Yleisöäänestys alkaa perjantaina 9.12.2022 Opetushallituksen verkkosivuilla.

Lue lisää ja tutustu finalisteihin

MLL mukana Educassa kiusaamisen ehkäisy -teemalla

Vahva teemamme Educassa on kiusaamisen, yksinäisyyden ja syrjäytymisen ennaltaehkäisy. Tervetuloa lauantain paneeliin, missä pohditaan, miten tukioppilastoiminnalla voidaan ehkäistä kiusaamista. MLL:n kouluyhteistyön ja mediakasvatuksen asiantuntijat toivottavat sinut tervetulleeksi osastollemme keskustelemaan tavoista, joilla tukea koulun arkea, vahvistaa kouluhyvinvointia ja ottaa oppilaat mukaan tähän työhön.

Nähdään osastolla 6m88!

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan

Miksi ystävyys ja yhteenkuuluvuus on niin tärkeää?

MLL:n ja MLL:n tutkimussäätiön lokakuussa järjestämässä seminaarissa juhlistettiin tukioppilastoiminnan 50-vuotista taivalta. Seminaarissa kuultiin puheenvuorot muun muassa tutkija Riikka Korkiamäeltä, joka kertoi ystävyyssuhteiden tärkeydestä sekä Jenni Heleniukselta, joka esitteli kuinka kouluterveyskyselyn tuloksia voi hyödyntää oppilaiden osallisuuden vahvistamisessa.

Seminaaritallenne osa 1
Seminaaritallenne osa 2

Seminaaritallenne on katsottavissa vuoden 2022 loppuun asti.

Katso seminaaritallenteen osa 1

Alakoulun kummioppilastoimintaan uusia eväitä!

Tiesitkö, että meiltä löytyy Kummioppilastoiminnan opas, jonka avulla voit kouluttaa 5. ja 6. -luokkalaiset toimimaan pienten oppilaiden kummeina? Uudessa oppaassa on nyt myös osio kiusaamisen ehkäisystä kummioppilastoiminnan keinoin. Opas on tarkoitettu kummioppilaita ohjaaville opettajille.

Oppaan tavoitteena on kannustaa kouluja järjestämään oppilaille riittävä koulutus kummioppilaana toimimiseen. 

Tutustu oppaaseen

Aikaseikkailu tarjoaa tulevaisuustaitoja alakouluun

Mitä, jos lapset seikkailisivat tulevaisuudessa ja muuttaisivat maailmaa? Aikaseikkailu on valmis maksuton kokonaisuus. Se tarjoaa koululle puitteet pelillisen ja hauskan kerhon, valinnaisen tai monialaisen oppimiskokonaisuuden järjestämiseen 3.–4.-luokkalaisille. Vetäjänä toimii joku koulun aikuisista, kuten opettaja, koulunkäynninohjaaja tai kuraattori.

Videolla pääset kurkistamaan Aikaseikkailu materiaaleihin. Materiaalit ovat kouluille maksuttomia. Tule kuulemaan lisää Aikaseikkailusta 19.12. kello 15-16.

Lue lisää Aikaseikkailusta

Zekki - Miten sulla menee?

Zekki on lyhyt testi, jonka avulla nuori voi tarkastella elämäntilannettaan ja saada tietoa ja ehdotuksia hänelle sopivista tukipalveluista. Zekki kokoaa yhteen järjestöjen ja kuntien nuorille suunnatut tukipalvelut ja tarjoaa mahdollisuuden ottaa suoraan yhteyttä palveluihin.

European Innovation Council valitsi Zekin vuonna 2021 parhaaksi eurooppalaiseksi sosiaaliseksi innovaatioksi.

Hyödynnä Zekkiä ammattilaistyössä

Tue lasten ja nuorten auttamistyötä. Auta meitä vastaamaan.

Olisiko MLL teidän koulunne taksvärkki eli päivätyökeräyskohde tänä vuonna? Tulkaa mukaan päivätyökeräykseen Lasten ja Nuorten puhelimen ja chatin tukemiseksi, sillä jokainen lapsi ja nuori tarvitsee jonkun, joka kuuntelee. Päivätyökeräys on maksuttoman Lasten ja nuorten puhelimen tärkeä rahoituskanava. Viime vuoden yleisin yhteydenotto oli yksinäisyys.

Tutustu ohjeistukseen, kuinka koulu voi osallistua päivätyökeräykseen.

Lisätietoja päivätyökeräyksestä

Ammattilaisten aamukahvit

Ammattilaisten aamukahveilla tarjoamme kerran kuussa puolen tunnin napakan tietoiskun tai minikoulutuksen. Aamukahvit ovat avoimia kaikille lasten, nuorten ja perheiden kanssa työskenteleville.

Kevään 2023 aamukahvit julkaistaan pian. Ilmoittaudu aamukahvilistallemme ja saat linkin seuraaville kahveille suoraan sähköpostiisi. 

Tutustu aamukahvien teemoihin

Tehtäväkortti: Yksin oloa ja yksinäisyyttä

Mitä yksinäisyys oikein on ja miltä se tuntuu? Tämän harjoituksen avulla pääsette keskustelemaan aiheesta ja pohtimaan myös ratkaisuja siihen mitä tehdä, jos tuntee koulussa itsensä yksinäiseksi.

Tehtäväkortti: Yksin oloa ja yksinäisyyttä

Puhuja vanhempainiltaan, kouluttaja mediakasvatukseen?

MLL:n valtakunnallinen nuorisotyön kouluttajaverkosto on koulujen, vanhempainyhdistysten ja muiden tahojen hyödynnettävissä kohtuullista korvausta vastaan. Kouluttajat pitävät koulutuksia esimerkiksi kummi- ja tukioppilaille, mediakasvatusoppitunteja ala- ja yläkouluissa sekä vanhempainiltoja esim. kiusaamisen ehkäisyyn ja mediakasvatukseen liittyen.

Tiedustele kouluttajaa

Anna joululahja kotimaan lapsille

Lahjoittamalla tuet MLL:n kiusaamisen vastaista työtä ja annat lapsille joululahjan, jonka arvo kestää läpi elämän.

Takaisin ylös