Siirry sisältöön

Ideoita nuorisotyöhön

MLL tekee nuoria osallistavaa ja nuorten osallisuutta edistävää digitaalista nuorisotyötä Nuortennetissä, jonka pääkohderyhmänä ovat 13-29 vuotiaat. Nuortennetti tarjoaa tietoa, tukea ja tekemistä nuorille erilaisten elämäntilanteiden äärelle. Nuorten parissa toimiva ammattilainen voi hyödyntää Nuortennettiä oman ohjaus -ja opetustyönsä tukena.

Nuortennetin  vertaistuelliset keskustelupalstat tarjoavat kurkistusikkunan nuorten ajatuksiin ja heille tärkeisiin asioihin.

Nuortennetistä löytää nuorille suunnattua tietoa nuoren kasvun ja kehityksen tukemiseen, mielen hyvinvoinnin vahvistamiseen, sosiaalisiin suhteisiin sekä mediakasvatuksen teemoihin.  Nuortennetin toiminnalliset elementit piristävät arkityötä nuorten kanssa.

Siirry Nuortennettiin

Uusi materiaali nuorisotyöhön: Pysähdy, pohdi ja puhu - vaaralliset somehaasteet

Pysähdy, pohdi ja puhu -oppimateriaali on kohdennettu 13–17-vuotiaille vaarallisten somehaasteiden käsittelyyn. Materiaali on digitaaliset kortit, joista voi valita joko kaikki, tai osan, oman aikataulun mukaan. Korttien tehtävät ohjaavat Nuortennettiin, mistä löytyy osallistavia tehtäviä, joissa täytyy pohtia kuinka toimia erilaisten somehaasteiden kohdalla.

Rakenna materiaalista kokonainen teemailta nuorille!

Ota vaaralliset somehaasteet käsittelyyn nuorisotyössä

Nuorten ääni kuuluville – tehkää meille juttu!

Mistä nuoret ovat kiinnostuneita? Mihin asioihin nuoret haluavat muutosta? Onko jokin tärkeä näkökulma tai aihealue, josta Nuortennetistä ei vielä löydy sisältöä?

Nuortennetissä julkaistaan nuorten tekemää sisältöä osana asiantuntijoiden tuottamaa tietoa. Kuka tahansa nuori tai nuorten ryhmä voi lähettää meille videoita, tekstejä, postereita, somepostauksia, gallupeja tai vaikkapa liikuntahaasteita, jotka julkaistaan muille nuorille Nuortennetissä.

Nuoret ideoivat sisällön, me tarjoamme kanavan vaikuttamiseen ja nuorten äänen esiin nostamiseen.

P.S. Nuortennetti on Suomen paras nuoria osallistava malli. Lue lisää täältä

Vahvista nuorten osallisuutta - julkaise mediatuotos Nuortennetissä

Merkityksellinen harrastus

Nuortennetissä nuoret osallistuvat vapaaehtoisina  kehittämistyöhön ja suunnitteluun, tekevät itse sisältöjä, antavat vertaistukea toisilleen, toimivat kokemusasiantuntijoina ja vaikuttajina. Nuoret toimittajat tuottavat sisältöjä nettisivuille ja  päivittävät sosiaalisen median kanavia. Vertaisnuoret vastaavat keskustelupalstalla muiden nuorten viesteihin ja moderaattorit julkaisevat ja tarvittaessa moderoivat keskustelupalstalle tulevia viestejä. Nuoret koulutetaan tehtävään ja heitä ohjataan säännöllisesti. Toimimme täysin etänä, eli mukaan voi liittyä mistä päin vain. Nuortennetti tarjoaa nuorelle mahdollisuuden olla mukana merkityksellisessä vapaaehtoistoiminnassa, joka opettaa vastuunottamista itsestä ja lähiyhteisöstä.

Lue lisää Nuortennetin vapaaehtoistehtävistä

Vertaistuellinen keskustelupalsta

Nuortennetin esimoderoidulla keskustelupalstalla nuoret voivat jutella keskenään mistä tahansa aiheesta ilman pelkoa kiusaamisesta tai vihapuheesta. Aiheet vaihtelevatkin ihmissuhteista mielenterveyteen ja seksuaalisuudesta opiskeluhaasteisiin. Vuonna 2023 julkaisimme yli 10 000 nuorten kirjoittamaa viestiä.

Onko nuorisoryhmässä nuori, joka hyötyisi anonyymistä vertaistuesta ja kannustavasta verkkoyhteisöstä? Ohjaa nuoret keskustelupalstalle ja kurkista mistä nuoret tänään puhuvat! Rohkaisemalla nuoria osallistumaan keskusteluihin vahvistetaan samalla nuorten toisia kunnioittavia digitaitoja ja osallisuutta.

Nuortennetin keskustelupalstalle täältä

Testit, pelit ja podcastit apuna puheeksi ottamisessa

Nuortennetin toiminnalliset elementit piristävät arkityötä nuorten kanssa ja tarjoavat vinkkejä keskusteluiden avauksiin ja yhteisiin hetkiin. Voitte tehdä yhdessä testejä, pelata digitaalisia pelejä tai kuunnella podcasteja.

Puhuttaako ihmissuhteet, seksuaalisuuden monet tasot tai digihyvinvointi nuorten kanssa? Nuortennetissä julkaistaan ammattilaisten tuottamaa tietoa ja nuorten itsensä tuottamaa sisältöä, jotka toimivat puheeksi ottamisen apuna. Nuortennetin podcasteissa sukelletaan ajankohtaisiin, nuoria puhuttaviin ilmiöihin ja pyritään luomaan yhteyksiä nuorten ja aikuisten välille.

Voit myös innostaa nuoria ideoimaan Nuortennettiin uusia sisältöjä. Lähettäkää ideat yhdessä meille!

Tutustu Nuortennetin testeihin

Välineitä nuorten mediakasvatukseen

Mitä tehdä, kun näkee nolon videon somessa? Entä, kun tunteet kuumenee konsolipelissä ja tekisi mieli huutaa pelikaverille pari painavaa sanaa?

Läppä lentää -peli on suunnattu 10-16 -vuotiaille digitaalisten kaveritaitojen harjoitteluun ja nettikiusaamisen ennaltaehkäisyyn. Lasten- ja nuorten parissa työskentelevät ammattilaiset voivat hyödyntää peliä myös omassa ohjaus- ja opetustyössä. Peli löytyy Nuortennetistä nuorille suunnattujen ennakkotehtävien kera. Peli on maksuton ja pelivastaukset eivät ole julkisia.

Pelaa peliä nuorten kanssa: Läppä lentää!

Tukea kiusaamista kokeneelle

Selviytyjät-vertaisryhmä tarjoaa tukea kiusaamista kokeneille 12–21-vuotiaille nuorille.

Mietitkö miten tukea nuorta, jota on kiusattu? MLL:ssä kehitetty Selviytyjät-ryhmä tarjoaa mahdollisuuden kiusaamisen jälkihoitoon vertaisten kanssa. Tarkoituksena on vahvistaa sitä, mitä kiusaaminen on heikentänyt – itsetuntoa, sosiaalisia taitoja ja nuoren uskoa tulevaisuuteen.

Ryhmä kokoontuu Nuortennetissä verkon välityksellä. Ryhmiin voi tulla mukaan mistä päin Suomea tahansa. Ohjaajina toimivat MLL:n työntekijät sekä koulutetut vapaaehtoiset.

Tukea kiusatulle Selviytyjät-ryhmästä

Vinkit tukioppilaille

Tiesitkö, että Nuortennetissä on myös tukioppilastoiminnasta oma osionsa? Käykää yhdessä tukioppilaiden kanssa tutustumassa ja ottakaa käytännön vinkit haltuun! Sivuilta löytyy paljon helppoja tehtäviä ryhmäyttämiseen ja turvallisen kouluilmapiirin luomiseen.

Tukarisivuille on koottu paljon tietoa tukioppilaana toimimisesta sekä esimerkiksi siitä, miten tukioppilas voi ehkäistä kiusaamista omassa koulussaan.

Nuortennetin tukarisivuille

Tehtäväkorteista toiminnallisia harjoituksia ja pelejä nuorisotyöhön

MLL.fi:hin on koottu yli 500 tehtäväkorttia, jotka sopivat mm. ryhmäyttämiseen, tunne- ja vuorovaikutustaitojen vahvistamiseen sekä mediakasvatukseen. Tehtäväkortteja voi hyödyntää laajalti opetuksessa ja nuorisotyössä.

Tehtäväkorteissa on valmis toiminnallinen harjoitus ja sitä taustoittava teoriaosuus. Voit hakea tehtäväkortteja teeman, kohderyhmän ja arvioidun keston mukaan. Tässä ideoita nuorten kanssa toteutettavaksi:

Tutustu tehtäväkortteihin

Ajankohtaiset vinkit kootusti - tilaa uutiskirje

Uutiskirjeestä löydät Nuortennetin ajankohtaiset uutiset ja sisällöt sekä käytännönläheisiä vinkkejä siihen, miten voit hyödyntää maksuttomia materiaalejamme työssäsi nuorten kanssa.

Annamme tilaa myös nuorten äänelle. Haluatko tietää, mikä nuoria juuri nyt puhututtaa? Millaisia mediatuotoksia nuoret ovat meille lähettäneet? Mitä nuoret haluavat aikuisille sanoa?

Uutiskirje ilmestyy neljä kertaa vuodessa.

Tilaa uutiskirje

Muuta lisätietoa

Mitä MLL tarjoaa nuorille?

Tutustu materiaaleihin kouluille ja oppilaitoksille

Ideoita oppitunneille

Tilaa MLL:n kouluttaja 

 Ota yhteyttä

Haluaisitko kysyä jotakin? Ota MLL:n koulu- ja oppilaitosyhteistyön sekä digitaalisen nuorisotyön asiantuntijoihin yhteyttä.

Katso yhteystiedot

Euroopan unionin osarahoittama -logo

The contents of this publication are the sole responsibility of  The Mannerheim League for Child Welfare and do not necessarily reflect the opinion of the European Union.

Copyright 2023 Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Takaisin ylös