Siirry sisältöön

Tule vapaaehtoiseksi

MLL:ssa voit toimia vapaaehtoisena lasten, nuorten, perheiden tai vanhempien parissa. Löydä oma tapasi osallistua ja liity 30 000 vapaaehtoisen joukkoon.

Vapaaehtoiset ovat MLL:n toiminnan sydän, ja vapaaehtoisena voit toimia lähes missä päin Suomea tahansa. Kylmiltään vapaaehtoistehtäviin ei tarvitse hypätä, vaan koulutamme vapaaehtoisemme tehtäviinsä.


Oletko kiinnostunut vapaaehtoistehtävistä lasten, nuorten tai perheiden kanssa? Täytä alla olevalle lomakkeelle yhteystietosi, me olemme sinuun yhteydessä mahdollisimman pian.

Huom! Ilmoittautumisten käsittelyssä on kesätauko 1.7-31.7. Tänä aikana tulleet ilmoittautumiset käsitellään elokuussa.

Tule MLL:n vapaaehtoiseksi

Syntymäaika(Pakollinen)
Kirjoita kenttään postinumero, välitämme tietosi lähimmälle MLL:n paikallisyhdistykselle ja piirille.
Minkälaisissa vapaaehtoistehtävissä haluaisit toimia?
Valitse kiinnostavimmat vapaaehtoismuodot alta.
Max 300 merkkiä
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

MLL tarjoaa monenlaisia vapaaehtoisrooleja. Halusit sitten järjestää toimintaa paikkakuntasi perheille, tukea lapsia ja nuoria tai jakaa hyvää eläkepäivinäsi, MLL:n läsnäoloasi ja aikaasi arvostetaan.

MLL:n vapaaehtoisena voit toimia lasten tai nuorten tukena esimerkiksi vapaaehtoisena kaverina, Lasten ja nuorten puhelimen ja chatin päivystäjänä, lukumummina tai -vaarina tai Nuortennetin toimittajana.

Lapsen tai nuoren kaveri

Etsimme kaveritoimintaan vapaaehtoisia aikuisia kavereita 6–17-vuotiaille lapsille ja nuorille, joilla on yksinäisyyden kokemuksia tai haasteita koulunkäynnin kanssa.

Kaveripari sopii yhdessä, mitä tapaamissa tehdään. Kaverin kanssa voi esimerkiksi käydä elokuvissa, leipoa, tehdä läksyjä yhdessä tai pelata jalkapalloa. Voi olla myös tekemättä mitään erikoisempaa ja ihan vain jutella.

Lue lisää

Lasten ja nuorten puhelimen päivystäjä

Lasten ja nuorten puhelimessa MLL:n kouluttamat vapaaehtoiset päivystäjät tarjoavat lapsille ja nuorille aikuisen tukea ja aikaa. Auttavan puhelimen vapaaehtoiset päivystäjät vastaavat lasten ja nuorten yhteydenottoihin puhelimessa, kirjepalvelussa ja chatissa.

Päivystyspisteet sijaitsevat Helsingissä, Jyväskylässä ja Oulussa. Helsingissä voi päivystää myös ruotsinkielisessa Barn- och ungdomstelefonenissa.

Lue lisää

Lukumummi tai -vaari

Lukumummit ja -vaarit ovat toivottuja vieraita kouluissa. He viettävät kiireettömän lukuhetken lukemisessa tukea tarvitsevien oppilaiden kanssa.

Vapaaehtoiset lukumummit ja -vaarit lukevat 8–12-vuotiaiden oppilaiden kanssa joko kahden kesken tai pienissä ryhmissä. Koulussa voi vierailla joko kerran kuussa, joka toinen viikko tai viikoittain.

Lukumummit ja -vaarit ovat osa MLL:n kylämummi- ja vaaritoimintaa, jota paikallisyhdistykset toteuttavat piirin tuella ja yhteistyössä koulun kanssa.

Lue lisää

Nuortennetin vapaaehtoinen

Kaikki Nuortennetin vapaaehtoisryhmät toimivat verkossa. Nuortennetin toimittajana voit esimerkiksi kirjoittaa, kuvata, tehdä videoita ja podcasteja tai suunnitella ja toteuttaa sisältöjä someen. Toimittajaksi voi ryhtyä kuka tahansa yli 13-vuotias nuori.

Nuortennetissä toimii myös nuoria vapaaehtoisia, jotka tarjoavat vertaistukea muille nuorille vastaamalla Nuortennetin keskustelupalstan viesteihin, sekä alalle opiskelevia vapaaehtoisia, jotka moderoivat Nuortennetin vilkasta keskustelupalstaa.

Kaikki Nuortennetin vapaaehtoiset saavat ohjausta työntekijöiltä ja tapaavat toisiaan säännöllisesti verkossa.

Lue lisää

Perheitä voit tukea esimerkiksi perhekummina, maahanmuuttajaäidin ystävänä tai vanhempainpuhelimen ja vanhempainnetin kirjepalvelun päivystäjänä.

Perhekummi

Perhekummit ovat MLL:n vapaaehtoisia, jotka kulkevat lapsiperheen rinnalla vuoden ajan. He tapaavat perhettä yleensä kerran viikossa tai kerran kahdessa viikossa yhteisesti sovitun tekemisen parissa, esimerkiksi puistossa, kävelyllä tai ruuanlaiton merkeissä.

Lue lisää

Maahanmuuttajaäidin ystävä

Ystäväksi maahanmuuttajaäidille on toimintaa, jossa maahan muuttanut äiti saa itselleen vapaaehtoisen ystävän.

Ystävät tutustuvat toisiinsa yhteisen tekemisen lomassa ja samalla maahanmuuttajaäiti saa mahdollisuuden harjoitella suomen kieltä. Ystäväparit tapaavat arkisissa ympäristöissä, joissa lapset voivat olla mukana.

Lue lisää

Vanhempainpuhelimen ja kirjepalvelun päivystäjä

Vanhempainpuhelimessa ja vanhempien auttavassa kirjepalvelussa MLL:n kouluttamat vapaaehtoispäivystäjät tarjoavat vanhemmille mahdollisuuden purkaa ajatuksiaan ja huoliaan. Päivystyspisteet sijaitsevat Helsingissä, Jyväskylässä ja Oulussa.

Lue lisää

Lapsille, nuorille tai perheille tarkoitettujen kerhojen ohjaajat sekä vanhempien vertaisryhmien vetäjät mahdollistavat ihmisten kohtaamisen ja järjestävät mielekästä toimintaa paikallisesti tai verkossa.

Kerhonohjaaja

MLL järjestää eri-ikäisille lapsille muun muassa musiikki-, liikunta- ja kuvataidekerhoja. Vapaaehtoinen kerhonohjaaja on ammattinsa tai harrastuneisuutensa kautta perehtynyt ohjaamansa kerhon sisältöihin.

Kerhon ohjaamisen lisäksi voit tehdä lyhytaikaista vapaaehtoistyötä toimimalla kerhon apuohjaajana.

Lue lisää

Vertaisryhmän tai Jututtamon ohjaaja

Vanhempien vertaisryhmissä vanhemmat pääsevät jakamaan kokemuksiaan ja keskustelemaan muiden samankaltaisessa tilanteessa olevien vanhempien kanssa kasvotusten tai verkossa.

Vertaisryhmien ohjaajat saavat MLL:lta koulutuksen tehtävään. Vertaisryhmissä voi toimia myös kertaluontoisesti asiantuntijana.

Jututtamot ovat ohjattuja vertaisryhmiä, joissa keskustellaan erilaisista lapsiperheen arkeen liittyvistä asioista lapsen näkökulmasta käsin. Myös Jututtamon ohjaajat ovat koulutettuja vapaaehtoisia.

Lue lisää

MLL:n yli 500 paikallisyhdistystä toimivat vapaaehtoisten voimin. Lähde mukaan yhdistyksen hallitukseen tai tuo iloa lähiympäristöösi kylämummina tai -vaarina tai vaikkapa järjestämällä tapahtumia.

Paikallisyhdistyksen hallituksen jäsen

MLL:n paikallisyhdistykset toimivat vapaaehtoisten voimin.

Yhdistysten hallituksiin kaivataan vuosittain uusia vastuuhenkilöitä eri tehtäviin, muun muassa puheenjohtajaksi, sihteeriksi, rahastonhoitajaksi ja viestintävastaavaksi.

Lue lisää

Kylämummi tai -vaari

Kiinnostaako vapaaehtoistyö eläkkeellä tai koetko itsesi muuten mummi- tai vaari-ikäiseksi? MLL:n kylämummit ja -vaarit ovat vapaaehtoisia koko yhteisön isovanhempia, jotka vierailevat perhekahviloissa, kirjastojen lastenosastolla, sairaaloissa ja päiväkodeissa. Tärkeintä on läsnäolo, kuunteleminen ja keskusteleminen.

Kylämummoilua tai -vaareilua voi harrastaa niin usein kuin oma aika, into ja jaksaminen riittää.

Lue lisää

Perhekahvilassa tutustutaan, jutellaan, syödään, touhutaan, askarrellaan tai ollaan vain. Jaetaan huokaus huonosti nukutusta yöstä tai oivallus lapsen kehitysvaiheesta. Tällä hetkellä usealla paikkakunnalla olisi aihetta riemuun, jos saisimme perhekahviloihin lisää vapaaehtoisia.

Perhekahvila kokoontuu useimmiten kerran viikossa ja ohjaajana toimii vapaaehtoinen tai vapaaehtoisista koostuva perhekahvilatiimi. Ohjaajan tärkein tehtävä on toivottaa tulijat tervetulleiksi ja suunnitella ohjelmaa yhdessä kävijöiden kanssa.

Toimintaan voi osallistua myös lyhytaikaisesti olemalla läsnä ja tarjoamalla ylimääräisen sylin ja korvat tai auttamalla järjestelyissä.

Lue lisää


Lähes kaikissa Suomen yläkouluissa on järjestetty tukioppilastoimintaa. Tukioppilaat toimivat koulussa korvina ja silminä ja panostavat koulussa hyvään ryhmähenkeen ja siihen, ettei kukaan jäisi yksin.

Kysy lisää tukioppilastoiminnasta ja tukioppilaaksi hakemisesta omasta koulustasi!

Lue lisää

Mannerheimin Lastensuojeluliitto välittää hoitajia lapsiperheiden arjen avuksi. MLL:n hoitajana voivat toimia vähintään 16-vuotiaat, jotka ovat vastuuntuntoisia ja kiinnostuneita lasten kanssa toimimisesta.

Hoitajaksi pääsee osallistumalla MLL:n lastenhoitokurssille. Perheet maksavat MLL:n hoitajille palkkaa.

Lue lisää


Etkö tiedä, mikä vapaaehtoisrooli olisi sinulle sopivin? Tee vapaaehtoistesti ja tutustu ehdotuksiin.

Siirry vapaaehtoistestiin


MLL:n vapaaehtoiset vaikuttavat oman asuinpaikkansa lasten ja perheiden hyvinvointiin. Vapaaehtoistoiminta Mannerheimin Lastensuojeluliitossa on merkityksellistä toimintaa mukavassa porukassa.

Aiheeseen liittyvät

Takaisin ylös