Toiminta lapsiperheille

MLL:n toiminta tarjoaa lapsille, nuorille, vanhemmille ja perheille runsaasti mahdollisuuksia kohtaamisiin, tukeen ja vertaistoimintaan. Tässä osiossa voit tutustua toiminnan eri muotoihin ja löytää itsellesi ja elämäntilanteeseesi sopivan tavan saada tukea ja osallistua.

Vanhempainpuhelin

Vanhempainpuhelimessa voit puhua mistä tahansa vanhemmuuteen liittyvästä asiasta. Kanssasi keskustelee MLL:n kouluttama päivystäjä, joka on itsekin vanhempi. Voit ottaa nimettömänä yhteyttä puhelimitse, chattaamalla tai kirjoittamalla nettikirjeen. Kaikki yhteydenotot ovat luottamuksellisia. Puhelu on maksuton.

Lue lisää

Lasten ja nuorten puhelin

Lasten ja nuorten puhelimeen voivat lapset ja nuoret soittaa maksutta koko maassa joka päivä. Puhelimeen vastaa koulutettu vapaaehtoinen aikuinen, jolla on aikaa kuunnella. Lasten ja nuorten puhelimessa voi kysyä tai keskustella luottamuksellisesti mistä tahansa itseä mietityttävästä asiasta. Puhelimen aikuiset päivystäjät ovat vaitiolovelvollisia.

Lue lisää

Perhekahvilat

Perhekahviloihin ovat kaikki tervetulleita! Perhekahvilassa tutustut paikkakunnan muihin, samassa elämäntilanteessa oleviin vanhempiin ja lapset saavat ikäistään leikkiseuraa. Perhekahvilassa jutellaan ja kahvitellaan, leikitään lasten kanssa tai kuullaan asiantuntija-alustuksia.

Lue lisää

Terhokerhot

Terhokerhot ovat maksuttomia ja kaikille avoimia kohtaamispaikkoja, joihin ovat tervetulleita niin lapset kuin eläkeläiset ja muut aikuiset viettämään kiireetöntä aikaa ja leikkimään yhdessä.

Lue lisää

Vahvuutta vanhemmuuteen -perheryhmät

Vahvuutta vanhemmuuteen -ryhmissä pysähdytään yhdessä miettimään vauvaperheen arjen tilanteita ja niiden vauvassa ja vanhemmassa herättämiä ajatuksia ja tunteita. Pohtimalla omia ja vauvasi kokemuksia opit ymmärtämään entistä paremmin vauvasi tarpeita ja käyttäytymistä. Keskustelut antavat uusia oivalluksia ja näkökulmia myös vanhemmuuteen.

Lue lisää

Lapsi mielessä -vanhempainryhmät

Lapsi mielessä -ryhmissä pysähdytään yhdessä miettimään taaperoperheen arjen tilanteita ja niiden lapsessa ja vanhemmassa herättämiä ajatuksia ja tunteita. Pohtimalla omia ja lapsesi kokemuksia opit ymmärtämään entistä paremmin lapsesi tarpeita ja käyttäytymistä. Keskustelut antavat uusia oivalluksia ja näkökulmia myös vanhemmuuteen.

Lue lisää

Kerhot lapsille

MLL:n paikallisyhdistykset järjestävät erilaisia kerhoja sekä lapsille että lapsille ja vanhemmille yhteisesti. MLL:n kerhoissa lapset saavat tutustua itseään kiinnostaviin asioihin, leikkiä, tutkia ja oppia omassa tahdissaan. Kerhossa lapset oppivat toimimaan ryhmässä ja saavat uusia ystäviä.

Lue lisää

Vertaisryhmät

MLL:n vertaisryhmiin osallistuu samassa elämäntilanteessa olevia vanhempia ja ne kokoontuvat tietyn teeman merkeissä. Vertaisryhmien lähtökohtana on osallistujien välinen keskustelu. Tunne ja tieto siitä, että on muita, jotka painivat samojen arjen haasteiden kanssa, lisää vanhempien hyvinvointia ja sitä kautta myös lasten hyvinvointia.

Lue lisää

Jututtamo

Jututtamossa keskustellaan erilaisista lapsiperheen arkeen liittyvistä asioista lapsen näkökulmasta käsin. Tavoitteena on vahvistaa vanhemman kykyä tunnistaa lapsen tunteita ja tarpeita, ja herättää vanhempia pohtimaan, miten niihin voisi vastata lapsen kehitystä tukevalla tavalla.

Lue lisää

Perhekummit

Perhekummi osallistuu perheen arkeen, on läsnä kuunnellen ja keskustellen. Perhekummin kanssa voi esimerkiksi käydä yhdessä vaunulenkillä, perhekahvilassa, leikkipuistossa tai vaikka ruokakaupassa. Yhtälailla voidaan tavata perheen kotona ja puuhata siellä arkisia asioita yhdessä.

Lue lisää

Kylämummit ja -vaarit

MLL:n kylämummit ja -vaarit ovat vapaaehtoisia, jotka toimivat lasten kanssa muun muassa perhekahviloissa, päiväkodeissa, kerhoissa, kouluissa ja kirjastoissa.

Lue lisää

Lukumummit ja -vaarit

Suomessa lähes kaikki lapset oppivat lukemaan, mutta osa lapsista ei saavuta sujuvaa lukutaitoa. Lukumummit ja -vaarit lukevat kouluilla yhdessä niiden 2–6. luokkalaisten lasten kanssa, jotka tarvitsevat lisätukea lukemiseen.

Lue lisää

Kaveritoiminta

Kaveritoiminta on piirin organisoimaa, ammatillisesti ohjattua vapaaehtoistoimintaa. Toiminta on suunnattu piiristä riippuen 4-17 -vuotiaalle lapselle tai nuorelle. Tavoitteena on parantaa lapsen tai nuoren ja hänen perheensä elämänhallintaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Lue lisää

Ystäväksi maahanmuuttajaäidille

Ystäväksi maahanmuuttajaäidille on toimintaa, jossa maahan muuttanut äiti saa itselleen MLL:n kouluttaman vapaaehtoisen ystävän, jonka kanssa saa mahdollisuuden sujuvoittaa suomen kielen taitoaan, lisätä sosiaalisia verkostojaan ja tutustua suomalaisuuteen yhteisen tekemisen merkeissä.

Lue lisää