Siirry sisältöön

Toiminta lapsiperheille

MLL:n toiminta tarjoaa lapsille, nuorille, vanhemmille ja perheille runsaasti mahdollisuuksia kohtaamisiin, tukeen ja vertaistoimintaan.

Tutustu toimintaan ja palveluihin ja löydä itsellesi ja elämäntilanteesi sopiva tapa saada tukea ja osallistua.


Vanhempainpuhelimessa voit puhua mistä tahansa vanhemmuuteen liittyvästä asiasta. Kanssasi keskustelee MLL:n kouluttama päivystäjä, joka on itsekin vanhempi. Voit ottaa nimettömänä yhteyttä puhelimitse, chattaamalla tai kirjoittamalla nettikirjeen. Kaikki yhteydenotot ovat luottamuksellisia. Puhelu on maksuton.

Lue lisää Vanhempainpuhelimesta

Lasten ja nuorten puhelimeen voivat lapset ja nuoret soittaa maksutta koko maassa joka päivä. Puhelimeen vastaa koulutettu vapaaehtoinen aikuinen, jolla on aikaa kuunnella. Lasten ja nuorten puhelimessa voi kysyä tai keskustella luottamuksellisesti mistä tahansa itseä mietityttävästä asiasta. Puhelimen aikuiset päivystäjät ovat vaitiolovelvollisia.

Lue lisää Lasten ja nuorten puhelimesta

Perhekahviloihin ovat kaikki tervetulleita! Perhekahvilassa tutustut paikkakunnan muihin, samassa elämäntilanteessa oleviin vanhempiin ja lapset saavat ikäistään leikkiseuraa. Perhekahvilassa jutellaan ja kahvitellaan, leikitään lasten kanssa tai kuullaan asiantuntija-alustuksia.

Lue lisää Perhekahviloista

Terhokerhot ovat maksuttomia ja kaikille avoimia kohtaamispaikkoja, joihin ovat tervetulleita niin lapset kuin eläkeläiset ja muut aikuiset viettämään kiireetöntä aikaa ja leikkimään yhdessä.

Lue lisää Terhokerhoista

Vahvuutta vanhemmuuteen -ryhmissä pysähdytään yhdessä miettimään vauvaperheen arjen tilanteita ja niiden vauvassa ja vanhemmassa herättämiä ajatuksia ja tunteita. Pohtimalla omia ja vauvasi kokemuksia opit ymmärtämään entistä paremmin vauvasi tarpeita ja käyttäytymistä. Keskustelut antavat uusia oivalluksia ja näkökulmia myös vanhemmuuteen.

Lue lisää Vahvuutta vanhemmuuteen -ryhmistä

Lapsi mielessä -ryhmissä pysähdytään yhdessä miettimään taaperoperheen arjen tilanteita ja niiden lapsessa ja vanhemmassa herättämiä ajatuksia ja tunteita. Pohtimalla omia ja lapsesi kokemuksia opit ymmärtämään entistä paremmin lapsesi tarpeita ja käyttäytymistä. Keskustelut antavat uusia oivalluksia ja näkökulmia myös vanhemmuuteen.

Lue lisää Lapsi mielessä -ryhmistä

MLL:n paikallisyhdistykset järjestävät erilaisia kerhoja sekä lapsille että lapsille ja vanhemmille yhteisesti. MLL:n kerhoissa lapset saavat tutustua itseään kiinnostaviin asioihin, leikkiä, tutkia ja oppia omassa tahdissaan. Kerhossa lapset oppivat toimimaan ryhmässä ja saavat uusia ystäviä.

Lue lisää kerhoista

MLL:n vertaisryhmiin osallistuu samassa elämäntilanteessa olevia vanhempia ja ne kokoontuvat tietyn teeman merkeissä. Vertaisryhmien lähtökohtana on osallistujien välinen keskustelu. Tunne ja tieto siitä, että on muita, jotka painivat samojen arjen haasteiden kanssa, lisää vanhempien hyvinvointia ja sitä kautta myös lasten hyvinvointia.

Lue lisää vertaisryhmistä

Jututtamossa keskustellaan erilaisista lapsiperheen arkeen liittyvistä asioista lapsen näkökulmasta käsin. Tavoitteena on vahvistaa vanhemman kykyä tunnistaa lapsen tunteita ja tarpeita, ja herättää vanhempia pohtimaan, miten niihin voisi vastata lapsen kehitystä tukevalla tavalla.

Lue lisää Jututtamosta

Vanhemmuuden ABC-ryhmät on tarkoitettu 3-12-vuotiaiden vanhemmille. Ryhmän tavoitteena on lapsen positiivisen kehityksen tukeminen sekä vanhemman ja lapsen suhteen vahvistaminen. ABC-vanhempainryhmät pohjautuvat tutkittuun tietoon vanhemmuudesta. ABC-vanhempainryhmät  on kehitetty yhdessä Tukholman kaupungin, Karoliinisen instituutin ja perheiden kanssa.

Lue lisää ABC-ryhmistä

Perhekummi osallistuu perheen arkeen, on läsnä kuunnellen ja keskustellen. Perhekummin kanssa voi esimerkiksi käydä yhdessä vaunulenkillä, perhekahvilassa, leikkipuistossa tai vaikka ruokakaupassa. Yhtälailla voidaan tavata perheen kotona ja puuhata siellä arkisia asioita yhdessä.

Lue lisää perhekummeista

MLL:n kylämummit ja -vaarit ovat vapaaehtoisia, jotka toimivat lasten kanssa muun muassa perhekahviloissa, päiväkodeissa, kerhoissa, kouluissa ja kirjastoissa.

Lue lisää kylämummeista ja -vaareista

Suomessa lähes kaikki lapset oppivat lukemaan, mutta osa lapsista ei saavuta sujuvaa lukutaitoa. Lukumummit ja -vaarit lukevat kouluilla yhdessä niiden 2–6. luokkalaisten lasten kanssa, jotka tarvitsevat lisätukea lukemiseen.

Lue lisää lukumummeista ja -vaareista

Kaveritoiminta on piirin organisoimaa, ammatillisesti ohjattua vapaaehtoistoimintaa. Toiminta on suunnattu piiristä riippuen 4-17-vuotiaalle lapselle tai nuorelle. Tavoitteena on parantaa lapsen tai nuoren ja hänen perheensä elämänhallintaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Lue lisää kaveritoiminnasta

Ystäväksi maahanmuuttajaäidille on toimintaa, jossa maahan muuttanut äiti saa itselleen MLL:n kouluttaman vapaaehtoisen ystävän, jonka kanssa saa mahdollisuuden sujuvoittaa suomen kielen taitoaan, lisätä sosiaalisia verkostojaan ja tutustua suomalaisuuteen yhteisen tekemisen merkeissä.

Lue lisää Ystäväksi maahanmuuttajaäidille -toiminnasta

Valtakunnallista Leikkipäivää ja leikkiviikkoa vietetään aina huhtikuussa, mutta kannustamme kaikenikäisiä viettämään kiireetöntä aikaa yhdessä leikin merkeissä vuoden jokaisena päivänä. Jokainen päivä on leikkipäivä! Leikkipankista löydät vinkkejä

Lue lisää Leikkipäivästä

Aiheeseen liittyvät

Takaisin ylös