Siirry sisältöön

18-v eli täysi-ikäinen, mitkä on vastuut ja velvollisuudet??

Nimetön

Esikoiseni on nyt 18-v. Opiskelee, mutta siinä se. Makaa kotona tekemättä mitään, osallistumatta mihinkään.
Opiskelut sujuu rimaa hipoen, juuri ja juuri pääsee läpi. En ole nähnyt hänen koulukirjaa kotona avaavan kuin maksimissaan kerran puolessa vuodessa.
On sisarussarjan esikoinen, isää meillä ei perheeseen kuulu ja aina on tiukkaa, niin taloudellisesti kuin muutenkin.
Nyt tuntuu, että elätän kotona jotain loista. Iän puolesta pitäisi olla aikuinen. Tosiaan on vaan vailla kaikkea, mutta mitään ei ole itse halukas tekemään. Töitä ei tehnyt kesällä, ei edes etsinyt. Maksan siis kaiken, koulukirjat, elämisen ja olemisen. Mitään ei harrasta, kotona istuu xboxilla kaiken vapaa-ajan. Hänellä on oma huone, tosin kuin muilla sisaruksillaan, jotka joutuvat kaiken jakamaan.

Kun pyydän vaikka imuroimaan, vastaus on, että ei kukaan muukaan hänen opiskelukavereistaan joudu kotonaan tekemään mitään.
Rehellisesti toivoisin että muuttaisi omilleen, mutta miten voi muuttaa kun ei ole rahaa. Ei ole rahaa takuuvuokraan eikä mihinkään. Toki saa nyt opintotukea 97€/kk, mutta ei siitä mitään säästöön jää, kaikki kuluu peleihin ja karkkiin.

Nimetön

Hei, kirjoituksesi näyttää melkein tasan siltä mitä itse voisin kirjoittaa perheeni tilanteesta vuoden päästä kun oma esikoispoikani täyttää 18 vuotta (jos ei jotain ihmettä tapahdu ja pojalla meno muutu tässä vuoden sisällä parempaan suuntaan).
Tällä hetkellä tilanne on juuri tuollainen meilläkin… Höystettynä huonolla käytöksellä ja totaalisella oma-aloitteisuuden puuttumisella; esim. kouluun ei osaa herätä itse, pitää joka aamu HERÄTTÄÄ… Joissain asioissa ollaan niin ”aikuista” mutta toisaalta odotetaan täyttä ylläpitoa ja valmiiksi tehtyä nenän eteen. :( Tilanne harmittaa ja HUOLESTUTTAA. Moni varmaan antaisi ohjeen että ”palvelu seis” ja ”antaa opetella kantapään kautta” , mutta kouluun pääseminen oli niin hilkulla ja kuitenkin todella tärkeää edes jonkinlaisen elämänrytmin säilyttämiseksi, että en uskalla riskeerata että opiskelupaikka menisi alta. Sittenhän sitä jamassa oltaisiin jos se vielä päivätkin makoilisi täällä toimettomana.

Olisitko halukas vaihtamaan ajatuksia vaikka sähköpostilla (luottamuksellisesti)? Tuntuu että olisi mukavaa jos olisi jonkinlaista ”vertaistukea” tässä elämäntilanteessa ja stressaamisen keskellä.

Nimetön

Murrosikä haastaa nuoren muutoksiin, jotka voivat tuoda mukanaan väsymystä, laiskuutta, saamattomuutta ja vetämättömyyttä. Ei ole ihme, että kotityöt eivät kuulu enää mieluisimpiin puuhiin, vaikka nuori olisi niitä aiempina vuosina tehnytkin. 18-vuotias, vaikka onkin virallisesti täysi-ikäinen, on vielä murrosiässä ja usein, kuten teidänkin tapauksessa, asuu vielä kotona.

Murrosikä ei ole mikään poikkeusikä, jonka varjolla voisi luistaa velvollisuuksista. Nuorelle sopivia kotitöitä ovat esimerkiksi oman huoneen siivous, astianpesukoneen täyttö ja tyhjennys tai tiskivuoro, roskien vienti, pöydän kattaminen ja sen siistiminen, imurointi ym.

On hyvä pysyä tiukkana, vaikka nuori vetoaisi siihen, etteivät hänen kaverinsakaan tee omissa kodeissaan mitään. Tehdyt kotityöt palkitsevat viimeistään sitten, kun nuori muuttaa pois kotoa.

Kannattaa siis sopia nuoresi kanssa, mitkä kotityöt hän hoitaa ja milloin. Lisäksi kannattaa sopia mitä seuraa, jos sopimuksia rikotaan.

Mahdollinen viikko- tai kuukausiraha voi olla vastineena kotitöille. Rahapalkkio maksetaan vasta, kun nuori on hoitanut velvollisuutensa. Erilaiset etuoikeuksien menetykset ovat sopivia seurauksia kotitöiden laiminlyömisestä. Vähennys viikkorahasta tai tietokoneajasta tai mieluisan menon estyminen ovat käypää valuuttaa seuraamusneuvotteluissa. Toteutettuina ne tuntuvat ja saavat nuoren toivottavasti miettimään asiaa uudelleen, mikä on järkevää hänen itsensäkin kannalta.

Seurauksien toteuttaminen vaatii vanhemmilta lujuutta. Nuori ei tietenkään pidä siitä, että hän menettää etuoikeutensa.
Vanhemman on hyvä keskustella nuoren kanssa kotitöistä. Onko sinulla joku erityinen syy, kun kotityöt jäävät tekemättä? Olisiko sinulla itselläsi ehdotusta mitä voisimme tehdä, että jokainen tekisi osuutensa täällä kotona? Voisimmeko muuttaa jotain täällä kotona, jotta hommat sujuisivat paremmin? Nuorella voi olla ehdotus jostain muusta vastuualueesta entisen sijaan.

Tekemättömistä töistä jankuttaminen on tehotonta. Nuori vain oppii sulkemaan korvansa ja kestää jankutusta entistä pidempään. Joskus vanhemman suuttuminen saa nuoren liikkeelle. Suuttuminen ikävä kyllä opettaa nuoren odottamaan vanhemman kiukustumista ennen kuin nuori reagoi. Kaiken lisäksi suuttuminen väsyttää vanhempaa ja myrkyttää kodin ilmapiiriä. Suuttuminen kannattaa säästää vakaviin tilanteisiin, jotta sen teho säilyy.

Murrosikäisen kanssa ei aina todellakaan ole helppoa, mutta ei kannata luovuttaa. Voimia ja jaksamista. Muistathan, että halutessasi voit aina keskustella mistä tahansa vanhemmuuteen liittyvistä asioista MLL.n vanhempainpuhelimessa tai –netissä, jossa sinua auttavat MLL:n koulutetut päivystäjät. Puhelinpäivystyksen numero ja ajat löytyvät täältä MLL.n sivuilta ja kirjeitä voi lähettää 24/7.

Nimetön

Meillä ollut käytössä jo ainakin 10 v kotitehtävälista.
Neljä vanhinta tekee listaa, jossa on imurointivuorot ja tiskikoneen tyhjennysvuorot.
Lapset/nuoret ovat oppineet jo vuosia, että se on heidän hommansa, rasti ruutuun omalla kohdalla ja seuraavan vuoro.

On vaikeaa enää kurkkuikäiselle tai ns.aikusielle alkaa ajamaan näitä, mutta kannattaa.

Ja selittää että aikuisuuteen kuuluu muutakin kuin oikeudet, iän mukana tulee velvollisuudet.

Meillä vanhin on 19 ja kolme seuraavaaa 14. tekevät mukisematta kotityöt sillä se on jo rutiinia.Talvisin kantavat puut sisälle ja heillä on jokaisella ”oma takka” sytytettävänä ja huolehdittavana.

Torstaisin on siivouspäivä ja jokainen siivooaa huoneensa. Nä on rutiineja jotka todellakin vuosien saatossa tehty.

Vastaa aiheeseen: 18-v eli täysi-ikäinen, mitkä on vastuut ja velvollisuudet??

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Takaisin ylös