Siirry sisältöön
Nimetön

Miten voisi aikaistaa vauvamme vrk-rytmiä? Nukahtaa yleensä vasta 23:n maissa ja heräilee kaksi kertaa yössä. Aamulla on 1,5 tuntia hereillä ja nukkuu sitten 11:een asti. Päivällä nukkuu kahdet päikkärit, ekana pidemmät ja tokana lyhemmät. Ollaan yritetty rajoittaa ekoja päikkäreitä 2-3 tuntiin, vaikka nukkuisi ulkona helposti jopa 4 tuntia.

3 kk ikään asti yöt meni usein yhdellä syötöllä ja vauva mukahti itsekseen omaan sänkyyn, sen jälkeen heräilyt ovat lisääntyneet ja rytmi myöhentynyt. Nukutetaan nykyisin Manducaan (kantoreppu), muuten kukkuisi varmaan vaikka kahteen asti yöllä! Satunnaisesti nukahtaa päivällä tissille, mutta yleensä ei. Illalla jos nukahtaakin siihen, niin takuulla herää 5 min päästä. Ollaan yritetty päikkäreiden lyhentämistä ja pidentämistä, päikkäreitä sisällä/ulkona, väkisin hereillä pitämistä illalla jne.

Omaan sänkyyn on turha tässä vaiheessa laittaa ”itsekseen nukahtamaan”, koska kääntyy välittömästi mahalleen ryömimään ja harjoittelemaan konttausasentoa. Tuntuu että joskus ihan unissaankin kääntyy ryömimään ja herää siihen. (Mutta ongelma ollut siis jo 3 kk ajan, vaikka nämä just nyt on ne uudet jutut.)

Yösyötöt eivät siis niinkään häiritse (esikoiseen verrattuna 2-3 kertaa yössä on ihan luksusta!) vaan myöhäinen rytmi. Isoveli käy osan viikosta päiväkodissa, joten silloin tietty vauvan on rauhallista nukkua aamuisin, mutta kun en itsekseni oikein osaa meteliäkään pitää… Rytmi silti sama myös niinä päivinä kun veikka on kotona. Olisi kiva jos lapset nukkuisivat yönsä kutakuinkin samaan aikaan, kun minä ja varsinkaan mieheni ei voi univelkoja päiväsaikaan lyhentää…

Nimetön

Hei,

Pienen vauvan unirytmin saaminen tasaiseksi on pitkäaikainen haaste. Teillä on onneksi vältytty koliikilta , allergisilta vatsavaivoilta yms.

On hienoa että olet jaksanut imettää pientä vauvaanne ensimmäisen kuuden kuukauden ajan. Oletko harkinnut mahdollisuutta hieman kiinteämpäänkin ravintoon esim. iltaisin? Jonkinlainen marja/velli/puuro saattaisi rauhoittaa puolivuotiaan perheenjäsenenne iltaunille jo aikaisemmin.

Itse sain aikanaan vilkkaan tyttäreni rauhoittumaan yöunille niin että nukutin hänet meidän parisänkyssä lepäämällä hänen vieressään unilelun ja peiton kera. – Nostin hänet sitten omaan pinnasänkyyn, jonka laidat olin pehmustanut niin ettei vauvan pienet liikkeet herättäneet häntä yöllä.

Uskon että päiväunien pituutta kannattaa yhä lyhentää siitä huolimatta että unirytmin muuttaminen voi viedä aikaa ja vaatia sinulta aika lailla päättäväisyyttäkin. Pienilläkin muutoksilla pääsee hyvään lopputulokseen ennemmin tai myöhemmin.

Jos jatkat vielä pienokaisen imettämistä yritä välttää piristäviä juomia (kahvi, tee, virvokkeet) iltakuuden jälkeen.

Pidä huoli myös itsestäsi!

Vastaa aiheeseen: 6kk rytmin aikaistaminen

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Takaisin ylös