Siirry sisältöön
Nimetön

8-vuotias poikani on viime aikoina muutaman sanonut, että haluaisi aikuisena olla homo, tai että on homo. Hän sanoo tietävänsä, mitä se tarkoittaa. En kuitenkaan usko hänen liittävän siihen seksuaalista merkitystä, vaan kyse on ennemminkin tykkäämisestä tai ihastumisesta. Äsken vielä hän oli ihastunut luokallaan olevaan tyttöön.

Hänellä ei ole ollut läheisiä kavereita, joiden kanssa hän olisi leikkinyt vapaa-ajalla. Nyt viime aikoina hän on saanut muutamia tällaisia kavereita (poikia) ja on siitä hyvin onnellinen. Epäilemättä tämäkin on tunteena verrattavissa ihastumiseen: odotetaan kaverin soittoa ja nautitaan yhdessäolosta.

Mielestäni hänen ei ole viisasta julistaa homoutta kaikille tässä vaiheessa. Pelkään hänen leimautuvan tai joutuvan kiusatuksi. Miten voisin puhua hänelle asiasta ilman, että hän kokee homouden itsessään olevan jotain huonoa tai salailtavaa – riippumatta siitä, mikä hänen seksuaalinen suuntautumisensa tulee olemaan?

Nimetön

Hei Aamutähti! Olet kirjoittanut asiasta, joka on tullut ehkä muissakin kodeissa esiin. Nykylapset kuulevat jo varhain nimikkeitä, joita alkavat käyttää tietämättä, mistä oikein on kyse.

Olen kanssasi samaa mieltä, että ehkä hänen tosiaan ei kannata ”julistaa” tällaista sanaa kavereitten joukossa. Vasta sitten aikuisempana, jos asia on niin. Kuulostat onneksi vanhemmalta, joka osaa suhtautua rauhallisesti asiaan silloinkin, jos ilmenee, että poikasi suuntautuneisuus oikeasti on tämä. Nyt sitä ei voi vielä tietää. Aika näyttää. Onneksi nykymaailma alkaa olla yhä hyväksyvämpi näissäkin asioissa.

Ehkä kannattaa nyt korostaa pojalle, että lapset eivät vielä nimeä itseään mihinkään suuntaan. Sen aika on myöhemmin, murrosiässä ja sen jälkeen. Ja että ihminen silloin saa olla aivan mitä haluaa.

Ehkä voit myös halutessasi todeta, että tällaisista asioista lapset ja vanhemmat juttelevat yleensä kotona kahden kesken, tehdään mekin niin. Sitten vasta isompana jutellaan kavereitten kanssa.

Asiasta ei kannata tehdä suurta numeroa, mutta totta on, että kaverit voivat saada tästä kiusaamisen aiheen. Voitkin sanoa lapselle, että monet, vaikka ei saisi, käyttävät homo-sanaa haukkumanimenä, kun se on niin lyhyt ja helppo sanoa.

Lähinnä tärkeää nyt on varjellä hänet turhalta kiusaamiselta kaveripiirissä, kuten kirjeessäsi ajattelitkin. Osaat varmasti lastasi kunnioittaen löytää oikeat sanat.

Hyvää kevättä teille!

Vastaa aiheeseen: 8v sanoo olevansa homo

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Takaisin ylös