Siirry sisältöön
Isi ihminen

Mikä on normaalia ja mikä ei??
Kuinka kuuluu tehdä ja mikä on normaalia.
Olen 8.5v tyttären kanssa ollut hyvin läheinen aina ja eronnut reilu 2v sitten hänen äidistään. Nyt kohta vuoden tapaillut uutta puolisoa ja alkuvuodesta muutettiin yhteen.
Uuden kumppanin mielestä on outoa että vietän paljon aikaa jokatoinen viikko tyttäreni kanssa. Tytär haluaa halia ja pussata poskelle ja olla lähellä aika paljon. Kuuluuko ns passata esim välipalojen aamupalojen yms perus touhujen kanssa vai opettaa tekeen kokonaan itse? Pitäisikö minun alkaa jo tuossa iässä lopettaa tommonen. Joskus saatetaan käydä saunassa yhdessä mutta pääsääntöisesti pesut yms intiimimmät hommat tytär hoitaa itse.
Onko uusi puolisoni vaan niin mustasukkainen vai muuten ajattelematon?
Kertokaa nyt miten muut kasvattaa tuon ikäistä?

Viu

Vastaan äitinä, saman ikäisen tyttären isää nyt perheessä seuranneena.

Isän ja tyttären välit täällä hyvin lämpimät ja läheiset, halaillaan ja hassutellaan ja ohjataan ja ojennetaan myös jos siihen tarve on.

Jokainen toteuttaa vanhemmuutta omalla tavallaan ja myös ihan ydinperheissä lienee haaste se, että vanhempien kasvatustavat ja mielikuvat siitä eivät kohtaa.

En ihan ymmärrä, mitä tarkoitat sillä, että miten kasvatetaan ko. ikäistä. Mitä edellytetään tekemään itse, osallistumaan kotitöihin tms.? Vai annatko lapselle ns. liikaa hellyyttä, huomiota, aikaa, palvelua?

8,5-vuotias on erittäin kykeneväinen osallistumaan kodin askareisiin ja siitä voi sopia lapsen kanssa myös rakentavasti: oman huoneen siivoaminen, omien pyykkien etsiminen kasasta, roskien vieminen jne. Ilman että se on syyllistävää tai pakottavaa.

Mitä lasten hellimiseen, arjen hemmotteluun yhdessä, lohduttamiseen ja läsnäolemiseen tulee, voiko sitä kenelläkään olla ikinä tässä maailmassa liikaa?
Täällä isä laittaa välillä tyttärelle aamupalaa ehkä hemmotellakseen ja ehkä siksi, että aamulähdöt sujuvat nopeammin kun niissä avustetaan, vaikka tiedetään että tyttö osaa itsekin tarvittaessa. Kun välillä ilmoitetaan, että tänään on tämmöinen aamu, että ei onnistu niin tyttö tekee itse. Kaipa haen tällä sitä, että joustoa on puolin ja toisin. Se hemmottelu vain on tällä hetkellä välittämisen näyttämistä ja lapsen huomioimista ja näin äitinäkin voin sanoa, että kun edessä on lapsi joka ei välillä itsekään tiedä, onko hän iso vai pieni, niin lohduttamista on välillä tehdä puolesta ja ottaa syliin eikä odottaa ja edellyttää liikaa. Ja juu, käyvät vielä yhdessä myös saunassa ja ampuvat vesipyssyllä tarkkuutta kiukaaseen. Välit ovat suorat ja mutkattomat, aika hoitanee asian, milloin esim saunassa käynti yhdessä loppuu, ehkä tytön aloitteesta jossain vaiheessa mutta siinä ei nyt vielä ole mitään ns. väärää. Ko. ikäisiä näkee vanhempien mukana vielä julkisissa uimahalleissakin ja tämä ehkä on keskustelu erikseen. Kuitenkin, kyseessä on vielä lapsen ikäinen.

Äitinä ihailen sitä, miten lämmin ja luonnollinen suhtautuminen miehelläni on tyttäreensä. Hänellä on niitä kaksi, toinen vielä nuorempi tällä hetkellä.

Jokainen vanhempi luo lapseensa kykyjensä ja tahtonsa mukaisen suhteen. Olisi varmaan hyvä, jos puolisosi pystyisi erottelemaan, mikä häntä häiritsee ja ymmärtämään tapaasi olla vanhempi, mikä ei näin kuvailtuna vaikuta väärältä millään tavoin. Onko puolisollasi minkään ikäisiä lapsia? Tämä voisi auttaa ymmärtämään sitä, että vanhempi tahtoo lapsensa lähellä olla, varsinkin jos kyseessä vuoroasuminen ja lapsen näkemisessä taukoja.

Pohdin

Voi olla niinkin, että uuden puolisosi omat kasvatukseen liittyvät näkemykset ovat vain erilaisia. Onko hänellä itsellään omia lapsia? Voi olla, että hän itse on vanhempana ns etäisempi ja tavallaan vaativampi, ja sitten hieman suoraviivaisesti ajattelee, että hänen tyylinsä on ainoa oikea. Tai jos hänellä ei ole lapsia, on häneltä itseltään ehkä lapsena vaadittu paljon itsenäisyyttä jo pienenä, ja siksi hän ajattelee, että sinunkin lapseltasi pitäisi vaatia.

Sinä olet kuitenkin lapsesi isä ja tunnet lapsesi parhaiten. Läheinen suhde lapseen ja läheisyys hänen kanssaan ovat arvokkaita asioita, joista en itse ainakaan tilanteessasi luopuisi. Uusi puolisosi ei voi tulla kertomaan sinulle, kuinka sinun tulisi lastasi kasvattaa.

Vastaa aiheeseen: 8v tytön kasvatus

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Takaisin ylös