Siirry sisältöön
Nimetön

Tyttäreni on tulossa murrosikään ja on kovin ahdistunut asiasta. Juuri kun olemme selvillä vesillä esikoispojan murrosiästä ja oli hetken seesteistä, alkoi seuraavalle lapselle tulla vaikeuksia. Koulussa oppilaat keskustelevat murrosiästä ja tämä ahdistaa tytärtäni. Osa kavereista kiusaa jopa tytärtäni, sanomalla, että hän on luokan ensimmäinen murrosikäinen. Hän on todella ahdistunut asiasta, koska hän ei halua vielä olla siinä iässä vaan toivoo olevansa vielä lapsi. Selkeitä mielialan vaihteluita on jo ja väistämättä murrosikä on tulossa kovaa vauhtia. Olen melko ymmälläni tilanteesta ja yritin vain lohduttaa lastani, ettei luokkakaverit voi päättää hänen puolestaan koska ja kenellä on murrosikä ja sanoin että hänellä on täysi oikeus olla vielä lapsi. Hän ei kertakaikkiaan kestä kuunnella mitään tähän liittyvää. Lisäksi kotona mieheni kiusoittelee lastani murrosiän mieliala muutoksista, aiheuttaen enemmän ahdistusta. Mies ei välitä asiasta ja toteaa, että onpahan aika jo oppia kestämään elämän realiteetteja. Lapseni on aika yksinäinen, hänen paras ystävänsä on eri luokalla ja asuinalueella ei ole yhtään todellista ystävää. Lapseni on kuitenkin aina ollut sosiaalinen, kiltti ja todella hyväsydäminen, nyt tuntuu siltä, että hänet jyrätään ja häntä kiusataan herkkyytensä takia. Koulukaverit ärsyttävät häntä tahallaan ja pientä kiusantekoa on päivittäin, kaikilla niillä lienee murrosikä ja purkavat ailahtelevia mielialojaan koulussa toisiinsa.

Nimetön

Hei 9-vuotiaan murrosikäisen äiti. Olette onnistuneesti perheenä käyneet läpi yhden lapsen murrosiän. Nyt on 9-vuotias kiltti ja hyväsydäminen tyttärenne huolestunut tulevasta kasvuvaiheestaan. On ymmärrettävää, että tytär suhtautuu asiaan jännittyneesti.

Olet varmasti juuri oikealla tavalla vakuuttanut hänelle, että hän saa rauhassa edelleen olla ihan oma itsensä. Olisi myös parempi, jos isä malttaisi olla kiusoittelematta. Aikuinen ei aina osaa asettua lapsen asemaan. Jos lapsi viestii, että kiusoittelu tuntuu pahalta, sitä on syytä välttää, on aihe mikä tahansa.

Onko tyttäresi osannut selittää, mitä hän arvelee murrosiän tarkoittavan? Hän on vielä pieni lapsi ja hänen käsityksensä sanan sisällöstä ilmiselvästi aiheuttaa ahdistusta.

Kannattaa kysellä ja kuulostella, mitä hän asiasta ajattelee ja mitä luulee murrosiässä tapahtuvan, ja sitten voit vielä paremmin rauhoitella häntä. Voit myös kertoa, että kasvaminen on kivaa. Kasvu ja iän karttuminen tuovat hänen elämäänsä uusia mielenkiintoisia asioita, eikä hänen tarvitse luopua mistään vanhasta, ei esimerkiksi leikkimisestä. Voit myös sanoa, että luultavasti luokkatoverit ovat hiukan kateellisia hänelle, jos arvelevat, että hän on ensimmäisenä luokasta tulossa murrosikään. Siksi he kiusoittelevat häntä.

Lapsen kanssa on syytä myös jutella fyysisistä muutoksista, rintojen kasvusta ja kuukautisista. Ehkä juuri nämä asiat painavat hänen mieltään. Luokkatoverit saattavat härnätä juuri noista asioista. Nykylapset kuulevat kaiken mahdollisen hyvinkin pieninä, mutta kuultu tieto ei välttämättä ole oikeaa. On tärkeää, että esimerkiksi äiti juttelee luontevasti, rauhoittavasti ja lapsen iän huomioon ottaen kaikesta naiseksi kasvamiseen liittyvästä.

Tyttärelle voisi myös kertoa, ettei se murrosikä välttämättä tarkoita mitään erityistä näiden vartalon muutosten lisäksi. Että kasvaminen kuuluu elämään. Hän on kasvanut ja kehittynyt vauvasta asti erilaisten vaiheiden kautta. Vastaavien vaiheiden kautta hän jatkaa kasvua, samoin kuin me kaikki. Toisille tämä teini-iän vaihe on todellista myllerrystä ja nimensä mukaista. Toiset elävät sen läpi rauhallisemmin. Ulkoiset muutokset koskevat toki kaikkia, mielialat voivat heitellä, mutta niin meillä kaikilla. Tyttärelle voi myös korostaa, että koti on se paikka, jossa kaikista huolista kannattaa edelleen kertoa.

Löydät aiheesta hyvää tietoa MLL:n sivustolta tällaisesta osoitteesta:

http://www.mll.fi/vanhempainnetti/tietokulma/kasvu_ja_kehitys/murrosian_kynnyksella/

Sivuilla on erilaisia otsikoita, joiden takaa saatte perheenä tukea vanhemmuuteen.

Levollista kesää koko perheelle!

Vastaa aiheeseen: 9vuotias murrosiässä

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Takaisin ylös