Siirry sisältöön
Nimetön

17-vuotias poikani on hankkinut pienois-laboratorion huoneeseensa (lasipulloja, keittolevy…). Lisäksi hänellä on rikkihappoa (akkuhappoa) ja merisuolaa, joilla tekee kemian kokeita. Kävin tutkimassa tiede.fi -sivuston kirjoituksia ja siellä kirjoitettiin avoimesti tehdyistä kemian kokeista ja niiden tuloksista. Pitäisikö olla huolestunut? Rikkihappo on kuitenkin syövyttävä myrkky.
Poikani ei ole hirveän innokas kertomaan kokeistaan ja toisaalta minua ei kemia koskaan ole kauheasti kiinnostanut.
Haluaisin tietää miten yleistä nuorten kiinnostus kemiaan on näin kotioloissa. Tehdäänkö muissa kodeissa kemian kokeita mm.rikkihapolla?

Nimetön

Pelkästään näillä tiedoilla on vaikea sanoa, pitäisikö olla huolestunut vai ei. Paljon kai riippuu siitä, minkälaiset välit sinulla on poikaasi muutoin. Eristäytyykö hän vai ei? Miten hänen koulunsa menee, onko kemia ja fysiikka hänen lempiaineitaan.

En ole kemisti enkä tiedä, mihin kaikkeen rikkihappoa voi käyttää, mutta helpostikin voin kuvitella, että juuri pojat saattavat olla kiinnostuneita kemiasta, itsekin olin aikanaan, ja tein kokeita, vaikka saatoin aiheuttaa tulipalovaaraakin. Tärkeätä on, että poikasi tietää, mitkä vaarat kokeiluissa on.

Nimetön

Minusta kertomuksesi ei kuulosta huolestuttavalta. Ehkä jopa päinvastoin: poikahan on kiinnostunut luonnontieteistä ja se on hieno juttu.

Minulla on 12-vuotias poika, joka on aina ollut kiinnostunut luonnosta, kemiasta ja fysiikasta. Alimmilla luokilla hän keräili erilaisia kiviä yms ja vertaili niitä tiedekirjoissa oleviin kuviin. Kiviä oli hänen huoneessaan jatkuvasti satoja. Sitten oli etanafarmivaihe. Ja sitten oli erilaisten kemiallisten seosten vaihe, johon ainekset löytyivät onneksemme keittiöstä. Kemiallisia seoksia hän pakasti, lämmitti ja kiehutti. Nyt hän on kiinnostunut sähkölaitteista. Hän kerää tuttavapiistä ja ojien varsilta löytämiään sähkölaitteita (kaukosäätimistä ja puhelimista pieniin kodinkoneisiin), purkaa ne ja kokoaa uudelleen uudenlaisiksi koneiksi. Hänen huoneessaan välkkyy, vinkuu ja piipittää. Tiedän, että hän toivoo saavansa aikaan myös oikosulkuja, poksahduksia ja savua. Välillä näin tapahtuukin.

Minua pelottaa esim. tulipalon vaara. Hän ei aina muista sulkea laitteitaan kouluun tai kavereille lähtiessään, jolloin ne saattavat olla toiminnassa kokonaisen päivän ilman valvontaa. Muutoin minusta on ihanaa, että hän harrastaa tuollaista.

Uskon, että asiat ovat hyvällä tolalla, jos poikasi voi hyvin, hänellä on kavereita ja koulu kiinnostaa.

Vastaa aiheeseen: Kemia kiinnostaa

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Takaisin ylös