Siirry sisältöön
Nimetön

Hei!

Satuin huomaamaan eräänä iltapäivänä keittiön ikkunasta, että viereisellä kävelytiellä oli koulupoika toisen, hiukan pienemmän pojan kauluksessa kiinni. Kolmas poika katseli vieressä. Katselin hetken, onko kyse vain leikkimielisestä nahistelusta, mutta sitten alkoi näyttää, ettei ole.

Mieheni meni ulos, ja siinä vaiheessa poikaa jo tönittiin pusikkoon. Mies huusi pojille ja käski lopettaa heti. Kiusattu livahti pakoon, kiusattu jäi hetkeksi soittamaan suuta ja lähti sitten kaverinsa kanssa pois.

Jälkikäteen jäi olo, että olisi pitänyt olla fiksumpi: Olisi pitänyt kysyä poikien nimiä ja mistä koulusta ovat, ehkä yrittää jutella rauhallisesti sen kiusaajan kanssa ja kysyä, miksi hän teki mitä teki. Olisi edes pitänyt ottaa valokuva, niin olisi voinut kysellä lähiseudun lapsilta tai kouluista, keitä nuo lapset olivat. Erityisesti jäin miettimään, jatkuuko sama ja joutuuko se pienempi poika koko ajan pelkäämään. Ja alkaako kiusaaja nyt tehdä pahaa omille lapsilleni.

Omat lapseni ovat eri koulusta ja nuorempia, eivätkä tunne noita poikia, vaikkakin ovat joskus nähneet heidät. Pojat olivat ehkä noin viidesluokkalaisia. Miten tällaisessa tilanteessa pitäisi toimia? Voisinko jotenkin jatkaa asian selvittämistä, vai annako olla?

Tapaus jäi painamaan mieltäni.

Nimetön

Hei! Teitte aivan oikein, kun puutuitte tilanteeseen. Tällaiset tilanteet saattavat tulla niin äkkiä, ettei ehdi sen syvällisemmin miettimään, miten tekisi tai sanoisi. Niin kuin sinullakin, niin jälkeenpäin sitten tulee mieleen, olisiko pitänyt ottaa ylös nimiä yms.
Voittehan seurata, mikäli samat pojat tulevat vielä pihallenne tai, jos satutte tämän kiusatun pojan näkemään, niin jutella hänen kanssaan.
Ainakin itse äitinä olen aina toivonut, että tällaisissa tilanteissa joku vastuullinen aikuinen puuttuisi asiaan; on lapseni sitten kiusattu tai kiusaajana tilanteessa. Ja haluaisin asiasta tietää myös.

Aika usein alakouluikäisillä pojilla saattaa olla leikkimielistä nahistelua, mutta toisinaan se sitten kääntyykin vakavaksi.

Vastaisuudessa olisi hyvä ottaa ylös nimiä (kaikilta osapuolilta) ja tarkkailla pihan tapahtumia. Jos lähellä on lähikauppa, niin samat pojat varmastikin hengailevat myös siellä.
Mikäli samat pojat tai joku heistä ei tule sattumalta vastaan, niin voi olla vaikea selvittää asiaa.
Ainakin siinä tapauksessa, että näette saman jatkuvan, niin asiaan voi ja pitääkin aikuisena puuttua.

Vastaa aiheeseen: Kiusaamisen silminnäkijänä

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Takaisin ylös