Siirry sisältöön
Nimetön

Olen ihan turhautunut. Poikani on nyt 2v9kk ja ihan vaipoissa. Joskus voi olla päivä, että kaikki pissat tulee pottaan ja vaippa pysyy kuivana. Toisena päivänä lähes kaikki tulee vaippaan. Tuollaisesta hyvästä päivästä innostuneena olen kokeillut kalsareiden käyttöä ja johan on sitten pissaa sohvalla, matolla ja kakat kalsareissa. Miksi vaippaa käyttäessä tuntuu potalle tarpeiden tekeminen onnistuvan paremmin kuin vaipattomana päivänä?

Kakkaa ei kyllä sitten missään tapauksessa suostu pottaan tekemään.

Tuntuu ettei asia etene ollenkaan. Lapsi ei koskaan itse pyydä päästä potalle ja vaikka pidän säännöllisistä potta-ajoista kiinni, niin silti ne pissat on housussa.

Nimetön

Meillä vähän sama tilanne. Tyttö 2v10kk. Jätettiin vaipat päivisin sisällä kokonaan pois ja suurimman osan aikaa tekee pissat pottaan, mutta välillä pissat tai kakat tulee edelleen housuun. Itselläkin sellainen olo että nuorempi sisko oppii kohta aiemmin kuivaksi kuin esikoinen. Meilläkään ei juuri koskaan pyydä päästä potalle.

Tarrojen käyttöön otto joku aika sitten on alkanut meillä toimia. Aina kun tyttö käy potalla ja tulee pissa, saa jääkapin ovessa olevalle paperiarkille uuden tarran ja kehut. Kakoista kaksi tarraa ja mielettömät kehut. Myös itse potalle pyytämisestä saa tarran, vaikka mitään ei pottaan sitten tulisikaan tai vaikka pyytäisi monta kertaa peräkkäin potalle. Kun tarroja on tietty määrä, tyttö saa koko paperin tarroineen. Jos pottaan jotain tulee, yritän auttaa tytön pois potalta mahdollisimman mukavasti ja nopeasti niin että pääsee pian jatkamaan leikkejä. Jos tulee housuun, ollaan äkeitä, mutta yritän välttää olemasta ”liian vihainen”, jotta asiasta ei tule pelottavaa lapselle. Yritän siis vain näyttää selvästi etten tykkää siivota lattiaa, vaatteita ja lasta, ja teenkin vaatteiden vaihdosta ja pesulla käynnistä tällöin vähän ikävää: annan lapsen vähän odotella kylpyhuoneessa pissoissaan ja pesu ja vaatteiden vaihto tapahtuu hieman tympeästi ja hitaasti. Lasta muistutan että vaipat eivät tule takaisin.

Kun kesä tulee, aion jättää vaipat pois ulkonakin, silloin voi lähteä kotiin jos pissat tulevat housuun. Luulisi tehoavan kun puistosta on kurja lähteä pois kesken leikkien. Päiväunilla ja yöllä tyttö saa pitää toistaiseksi vaippoja, jotta hän saa nukkua rauhassa. Niistä vaipoista luovutaan sitten myöhemmin kun potalla käynti sujuu hyvin.

On meitä varmaan muitakin samassa tilanteessa olevia. Itseni ainakin pitää vaan toimia selvästikin määrätietoisemmin. Neuvolastakin varmasti saisi apua ja neuvoja, sitähän varten se paikka on. :)

Nimetön

Hei, kuulostaa, että teillä on hiljalleen alkamassa kuivaksi harjoittelu. Lapset ovat kovin yksilöllisiä kuivaksi oppimisessa ja lapsi voikin siinä onnistua vasta kun on siihen fysiologisesti ja henkisesti valmis. Nykyisin tiedetään myös, että lapsen kehitykseen liittyvällä oman vartalon hallitsemiseen oppimisella (esim. kuivaksi oppiminen) ja itsemääräämisoikeudella on merkitystä myös myöhemmässä elämässä.

Kirjoitit, että tuntuu, että vaippaa käytettäessä onnistumisia on ollut useammin kuin ilman vaippaa. Mitä jos antaisit lapsellesi mahdollisuuden käyttää vaippaa vielä jonkin aikaa, jos hän sitä mielellään kuitenkin pitää? Tällöin ei tulisi ikäviä vahinkoja, sinulle turhaa harmistumista eikä nolostuttavia tilanteita lapsellekaan. Kuivaksi opettelu ilman vaippaa vaatii meiltä vanhemmilta aikalailla sotkunsietokykyä, ja malttia pitää oma harmitus taka-alalla. Ja silloin kun vaippa on kuiva, voisi sen jotenkin iloisesti huomioida, kehua asiasta ja vaikka palkitakin. Oletko miettinyt pientä aikalisää, että jättäisitte aikataulut ja pakot pottailusta? Potalla käynnistä voisi jatkossa tehdä mukavan hetken yhdessä, vaikka kuvakirjoja katsellen tai laulellen. Lisää vinkkejä pottapuuhiin löytyy täältä Vanhempainnetti-sivustolta tekstistä Lapsi oppii kuivaksi: http://www.mll.fi/vanhempainnetti/tukivinkit/lapsi_oppii_kuivaksi/

Nimetön

Minä olin samaan tapaan epätoivoinen kuivaksi opettelun kanssa. Nyt poika on 3 v. 2 kk ja ”täyskuiva”. Oppi kuivaksi 3 v. 2 vk ikäisenä.

Olin ”luovutusmeiningillä” liikenteessä – eli en yrittänyt mitään. Lupailin hänelle vain lentokonelelua, puhuin lähestyvistä synttäreistä – vaikka mitään merkkejä ei ollut kiinnostuksesta käydä pöntöllä pissalla tai kakalla. Ajattelin, ettei tuo opi ja sillä sipuli (en sanonut tätä koskaan lapsen kuullen ääneen), ja puhuin vitsillä muille vanhemmille, että jos eskariin mennessä ei ole vielä itse asiaa tajunnut ja vieläkin antaa minun pestä hänen kakkojaan, niin silloin vien hänet lääkäriin. En ala silloinkaan vielä asiaa opettamalla opettamaan. :)

Jossain vaiheessa päätin ottaa vaipan koko päiväksi pois, kävi miten kävi! Siivoilin sitten pissejä ja kakkoja ties mistä. Sitten huomasin, että pakkohan tälle on laittaa vaippa, kun ollaan menossa autoon. Ja silloin se teki sinne kakan jne. Todella epätoivoista aikaa, monta viikkoa.

VOiko kuivaksi oppimista edes opettaa? Eiköhän aivot kypsy siihen. Vanhempana voi seurata, missä vaiheessa henkinen kehitys tuossa asiassa on. Jos lapseni rimpuilee vastaan vessaan mennessä, en ala pakottamaan itkun kanssa siihen. Olen jälkeenpäin tyytyväinen, etten suuttunut hänelle asiasta kunnolla kertaakaan (vaikka muista asioista suutunkin). Pidin kirkkaana mielessäni, että suuttuminen vain pahentaa asiaa – ja saadaan kohta pestä ekaluokkalaiseltakin kakkoja… :)

Tsemppiä!

Nimetön

Meillä poika on 3,5-vuotias. Potta harjoittelut aloitimme kun oli puoli vuotias. Ei ole suostunut istumaan potalla kuin muutaman kerran eikä mitään ole tullut. Ei suostu luopumaan vaipasta vaan itkee ja huutaa jos vaippaa ei laita. Kesällä suostui muutaman kerran tekemään pissat ulos isovanhempien pihassa, itse asumme kerrostalossa. Hän kyllä tietää milloin on pissa ja kakka hätä ja olen varma että hallitseekin jo rakkonsa. Olemme yrittäneet aivan kaikkea, paitsi pakottamista. Pikkuveli on vuoden ja kaksi kuukautta nuorempi ja matkii isoveljeään joka asiassa, joten hänenkään pottailusta ei tule mitään.

Itse olen ollut koko ajan sitä mieltä että kuivaksi oppiminen tulee sitten kun on tullakseen, kun hän on henkisesti siihen valmis, mutta kun neuvolasta painostetaan. Pojan pitää ehdottomasti olla kuiva kun täyttää neljä vuotta.

Neuvolasta on muutenkin tullut minulle ihan hirveä stressin paikka, joka kerta siellä löytyy lapsistani jotakin moitittavaa kun eivät ole kehittyneet tietyissä asioissa takarajoihin mennessä. He kasvavat kuitenkin hyvin ja ovat mielestäni terveitä, iloisia lapsia.

Vastaa aiheeseen: Koska oppii kuivaksi

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Takaisin ylös