Siirry sisältöön
Nimetön

Tyttäremme haluaisi, että hänen kotiintuloaika olisi klo 23, jopa ajoittain myöhäisempikin. Hänellä on oman ikäisiä että pari vuotta vanhempia kavereita, jotka saavat olla usein myöhään ulkona. Tyttäremme kokee, että haluamme tahallamme eristää hänet kavereistaan, koska viikonloppuisin haluamme hänen olevan jo 21.30-22 kotona. Mikä on sopiva kotiintuloaika tämän ikäiselle?

Nimetön

On melko lailla mahdoton antaa mitään selkeää suositusta, osittainhan se riippuu lapsen iän ja kehitystason lisäksi myös siitä, missä nuori aikansa viettää. Esim pitempään jatkuva elokuva voisi olla syy myöhempään kotiintuloaikaan, samoin ehkä joissakin olosuhteissa yhteinen kyyti kaverin kanssa.
Kotiintuloaika on kussakin perheessä vanhempien ja nuoren yhdessä neuvoteltava asia.
Saavatko tytön kaikki kaverit olla pitempään ulkona viikonloppusin, vaiko jotkut vain? Varmaankaan siinä ei ole perää, että haluaisitte eristää tyttöä kavereistaan, olette vain sitä mieltä, että hän on liian nuori viettämään myöhäisiä iltoja ulkona? Tunnetteko hänen kavereitaan? Jos ette kaikkia tunne, voisiko olla mahdollista selittää asiaa hänelle osittain tämän kautta?
Jos tytär muuten on luotettava ja noudattaa sovittua aikaa, voisi ehkä joskus erikoistapauksessa (luottamuksenosoituksena)antaa tytön kokeilla pidennettyä kotiintuloaikaa. Ainakin siinä tapauksessa, ettei ainut syy pidennetylle ajalle ole ”kun kaikki muutkin”.

Nimetön

Vähän tietenkin riippuu missä asutte (taajama/ kaupunki) mutta 13 vuotiaalle koulupäivinä kotiintuloaika viim klo 21 (sanoisin 20.30 ellei harrastus yms) ja vkl viim klo 22.00 (21.30).

Klo 23 on minusta tosi myöhään 13v lle!

13v on vasta sen ikäinen että on liian helposti vietävissä

Samoin vuodenajallakin / pimeydellä on merkitystä – kesällä joustavampaa ?

Perustele lapsen omalla turvallisuudella ha vanhempien vastuulla.
Joskus voi neuvotella poikkeuksiakin jos hyvä syy/erikoistilanne

Nimetön

Mielestäni asettamanne kotiintuloaika juuri sopiva 13v. tytölle. Voitte vastata tyttärenne tarpeisiin ottamalla rauhallisena vastaan hänen kritiikkinsä ja ärtymyksensä asiasta. Pahoitelkaa, ettette voi noudattaa hänen toiveita huolenpidollisista syistä. Osoittakaa ymmärtämystä hänelle ja hänen tunteilleen (”Varmaan on vaikea lähteä kotiin, jos toiset jäävät vielä..” -tyyliin)

Mielestäni myös hänen kommenttinsa siitä, että haluatte tahallanne eristää hänet kavereistaan kertoo jostain sellaisesta, jonka ääreen kannattaisi tyttären kanssa pysähtyä, kuunnellen ystävällisesti, kiistämättä, huolimatta siitä mitä hän kertoo. Lopuksi voi pahoitella sitä, että olette tehneet virheitä ja loukanneet häntä syvästi.

Olemmehan kaikki haavoittuneita ihmisiä ja myös vanhempina keskeneräisiä. Mutta tärkeintä on antaa kuulluksi ja arvostetuksi tulemisen kokemuksia lapsille ja nuorille, kun he meille avautuvat, ihanan kriittisinä.

Nimetön

Viikolla viimeistään klo 20.30, ja viikonloppuna 21-22. Itsellänikin 13 v tyttö.

Nimetön

Kyllä 13v. tytön on oltava kotosalla viimeistään 22.00 . Rajat ja rakkaus ovat tärkeitä nuorille vaikka he niistä kiukuttelevatkin.
Jokainen vanhempi päättää lapsensa kasvatuksesta niin kauan kun nuori on alaikäinen, huutamalla eivät asiat parane mutta hyvä vuorovaikutus/keskusteluyhteys auttaa nuorta ymmärtämään miksi vanhemmat välittävät ja ovat joskus huolissaan.
Tyttärenne ei nyt ymmärrä asian ydintä mutta muutaman vuoden kuluttua hän vielä kiittää, että laitoitte rajoja hänelle!! Kokemusta on!!

Nimetön

Moi, täällä painii saman asian kanssa saman ikäisen tytön äiti :) Sain juuri vihat niskoilleni kun ilmoitin tämän illan kotiintuloajaksi (nyt on syysloma) 21.30 kun on yökyläkaverikin.. On saanut olla viikonloppuisin n 22een ulkona, mutta 23 on minusta tuon ikäiselle jo hieman liian myöhään.. Ainakin pääsääntöisesti. Ehkä sitten kesällä (lomalla, valoisaan aikaan?). Jotenkin tuo 22 on kanssa siinä ja tässä mutta menkööt nyt 1-2 kertaa viikossa.. Ja kohtahan se on niin kylmäkin etteivät ainakaan ulkona tarkene.. Ehkä sitten hengaavat jonkun kotona, ja minusta on sitten kohteliastakin että vieraat lapset poistuvat klo 22… Joten se saa luvan riittää ainakin meillä. Paitsi tänään, ja siksihän minä olen nyt tyhmä äiti :-/

Nimetön

Mikä on oikea – vaikea sanoa.
Ehkä kuitenkin vanhemmilla on oikeus sanoa jotain. Minä itse olen sanonut että arkena ollaan 21 kotona ja viikonloppuna ehkä myöhempään. Olen sanonut syyksi sen että vanhemmillakin on nukkumaanmeno aika ja oikeus rauhalliseen iltaa. Se että odotellaan lasta kotiin ja iltapalalle ei sovi meidän kuvioihin.
Kyllä kouluikäinen tarvitsee unta, joten senkin takia tulisi olla kotona jo yhdeksältä.

Aina kaikki muut saa olla myöhempään ulkona, sehän on totta :) mutta olen siihen sanonut että he ehkä saavat olla mutta meillä ei odotella lasta kymmeneltä iltapalalle.

Meillä on varmaan eri tilanne kuin teillä. Poika ei muutenkaan paljon missään käy, kotona ovat ja pelailevat – vähän käyvät ulkona välillä. Tuntuu ettei poikalapset enää heittele ikkunoita kivillä tai käy omenavarkaissa, kotona vaan haluaisivat pelata. Huolestuttavaa sekin on.

Nimetön

meillä on mm. 12v ja 15v lapset. en ole antanut olla 15v:kään yli 21 jossei ole elokuvat yms poikkeustapaus. Tiukka linja eli säännöt jotka ovat samat kaikille lapsille sen ikäisenä. En nää mitään syytä miksi kaupungilla yms pitäisi olla noin nuoren tuohon aikaan, en itsekään ole. Tietty en tiedä millaisessa paikassa asutte, mutta itse asutaan Jyväskylässä jossa on väkivaltaa yms.koko ajan. Perustele turvallisuudella ja sillä, että olette vanhempina vastuussa hänestä. Uskon , että lapsesi ymmärtää ,kun puhut hänelle perustellen hyvin. Käytä esimerkkejä yms voitte sopia iän ,jolloin hän saa olla pitempään ja pitäkää sopimuksesta kiinni. näin välillenne tulee luottamus ja kinaaminen loppuu, kun hän tietää säännöt. Muista kertoa myös kuinka tärkeä hn on ja kuinka kamalaa olisi jos jotain kävisi.

Nimetön

Olen aivan pöyristynyt luettuani viestiketjun. Minulla on kolmetoista vuotias poika. Viikolla pitää olla kotona seitsemältä ja viikonloppunakin meillä on iltapala samoihin aikoihin, joten siihen mennessä olisi suotavaa olla kotona. Toki erityis tilanteissa joustoa löytyy esim. elokuvat, konsertit yms. Toistaiseksi poika ei ole kyseenalaistanut tätä mitenkään. On myös paljon päässyt festareille yms. (tosin minä mukana.)

Nimetön

Meillä 9- ja 13 v tyttäret.
Kotiintuloaika kouluiltoina klo 20, koska silloin on iltapala ja iltapesujen aika. Myös me vanhemmat + kuopus halutaan rauhoittua arki-iltoina ajoissa nukkumaan. Haastetta lisää isän vuorotyö. Neiti myöhästelee jatkuvasti ja raivoaa minulle varsinkin näistä säännöistä. Vkonloppuna pitää olla klo 21 kotona.
Meillä on puhevälit aika nihkeät, koska isä puuttui näihin kotiintuloaikoihin. Nyt on lupa olla lomalla klo 21.30 ulkona. Nämä on minulle hyvät ajat tulla kotiin. Asumme ihan keskustan kupeessa pienessä kaupungissa.

Nimetön

Minun mielestä on 15v. On hyvä olla 23.00-00.00 viimeistään kotona

Kahden pojan äiti

Viikolla meillä 13 v 19:00 kotiintuloaika. Hetki menee ulkoa tullessa kuitenkin rauhoittua, syödä iltapala ym. ennenkuin on nukkumassa. Aamulla kahdeksaksi kun kouluun menee, on herätys ennen seitsemää ja koska murrosikäisen unentarve on 10 tuntia, on tuo 19:30 ihan takaraja, että mitenkään ehtii tarpeeksi nukkua.
Viikonloppuina klo 20:30 kotiin, mutta valvoa saa kotona 22:00 saakka. Yleensä kyllä nukahtaa reippaasti ennen, jo klo 21:00 aikaan unessa kun ei koskaan ole klo 21:30 asti edes ulkona ollut.

Emmiiiii

No siis mä oon kaksitoistavuotias tyttö ja joskus kesälomalla on saattanut mennä melkein puoleen yöhön mutta siis missään kylillä vaan ihan omassa tai naapurissa asuvan kaverin pihalla sulkapalloa pelaten ja trampalla hyppien ja asutaan siis ihan rauhallisella omakoti talo alueella.

14 v. tyttö

Minusta tuntuu että itselläni on aivan liian aikaiset kotiintuloajat. Äiti ja iskä pyytävät munua tulemaan klo 19.00 kotiin. Minusta ainakin klo 20.00 olisi hyvä. Olen aina vain muutaman parhaan kaverini kanssa ja vanhemmat tuntevat heidät jo 8 vuoden ajalta. Mitä minun kannattaisi tehdä? Aiemmin olen saanyt olla klo 20.00 asti tai vähän yli mutta en enää. Tuntuu, että rajat tiukentuvat mitä vanhemmaksi tulen ja se ei tunnu kivalta. (Ainiin. Yleensä, jos myöhästyn vähän niin puhelin lähtee päiväksi.)

****

Ylläpito vastaa: Hei 14v. tyttö! Kiva, että kirjoitit meille. Tällä Vanhempainnetin keskustelupalstalla jutellaan vanhemmuuteen ja kasvatukseen liittyvistä asioista. Olemme siirtäneet viestisi Nuortennetin keskustelupalstalle: https://www.nuortennetti.fi/foorumi/paivystaja-mukana-keskustelussa missä se julkaistaan lähiaikoina ja saat viestiisi vastauksen päivystäjältä. Aurinkoista kesää! <3

Vastaa aiheeseen: Kotiintuloaika

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Takaisin ylös