Siirry sisältöön
Nimetön

Hei. Tutun perheessä on yksi lapsi 9 v. ja kiireiset kunnianhimoiset aikuiset. Perheessä ei halata, eikä hellitä. Äiti ei halaa lastaan lainkaan, syyllistää aamusta iltaan, etsii negatiivisuuden aiheita, kehuja ei kuulu. Isä halaa toisinaan, mutta osallistuu äidin mouhotukseen. Ikävintä tässä on se, että tyttö on kiltti, tarkka, huolellinen, empaattinen ja ihana. Mutta tulee päivittäin vanhempiensa nujertamaksi. Kaikessa tekemisessä on vikaa. Ulkopuolisena tätä touhua katsoo järkyttyneenä. Äiti antaa huomion koiralle: tyttö ei saa lähdössä tervehdystä eikä paluussa. ”Pois jaloista”, on äidin kommentti, jos tyttö tulee lähelle. Äidillä on sairaalloinen kilpailuvietti ja hän kilpailee tyttärensä kanssa ja on joustamaton kaikessa hänen suhteensa. Tyttö itkee hiljaa (jos itkee ääneen tulee palautetta ”rääkymisestä” yms), pelkää yksinoloa, näkee painajaisia ja yrittää tehdä parhaansa paineen ja raskaan urheiluharrastuksen alla. Miten voin auttaa tätä tyttöä? Olen jo yrittänyt takoa äidille ja isälle järkeä, mutta ei onnistu. Mitä voin tehdä???

Nimetön

Tilanne kuulostaa tosi surulliselta, mutta valoisaa tässä on se, että sinä olet olemassa ja kiinnostunut tytön hyvinvoinnista. Jos et ole onnistunut saamaan vanhempia ymmärtämään tilannetta, voit ehkä olla läsnä tytölle ja kertoa hänelle toistuvasti, kuinka ihana hän on. Ja näyttää sen ilman sanoja. Oletan siis, että olet tarpeeksi läheinen, että voit näin tehdä.

Vaikka et voi poistaa sitä haittaa, jota vanhemmat käyttäytymisellään aiheuttavat, voit lieventää sitä tarjoamalla ihailua ja kannustusta ja vastapainoa lannistavalle kohtelulle.

Itse sain lapsena kuulla jatkuvasti kotona sitä, miten hankala ja ikävä ihminen olen. Huomauttamista ja valittamista löytyi paljon. Itselläni oli onneksi opettajana hieno ihminen, joka jaksoi kehua ja kannustaa minua. Siitä olen hänelle edelleen kiitollinen. Jos sinä siis pystyt antamaan tytölle lämpöä ja rohkaisua, se on jo paljon tehty, vaikka et hänen huoliaan kokonaan pystykään poistamaan.

Nimetön

Jos olet täti tai muuten läheinen, voisitko pyytää tytön (usein) luoksesi kyläilemään tai käydä hänen kanssaan jossain, ihan vaan vaikka sorsia ruokkimassa, ja juttelemassa säännöllisesti?
Pysy tytölle läheisenä, hän voi taatusti paremmin niin ja kasvaa voimakkaammaksi aikuiseksi.

Nimetön

Kiitos!

Nimetön

Kiitos!

Lannistettu

Auta tyttöä ja tee LASU.

Vastaa aiheeseen: lannistettu kiltti tyttö

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Takaisin ylös