Siirry sisältöön
Nimetön

Missä määrin lapsella on oikeus päättää itse vaatetuksestaan ja hiustyylistään? Saako teillä koululainen itse päättää millaisiin vaatteisiin pukeutuu vai päättääkö niistä perheen aikuiset? Tietysti, jos lapsen ja vanhemman tyyli on lähellä toisiaan, ei ongelmia ilmene. Mutta entäpä jos ne eroaa radikaalistikin? Onko lapsella oikeus pukeutua kuten viihtyy? Vai kuten vanhemmista näyttää hyvältä? Voiko hiukset olla sellaiset kuin lapsi tahtoo vai sellaiset kuin aikuinen haluaa? Missä iässä lapsi/nuori saa alkaa päättämään näistä asioista itse? Jossain vaiheessahan ”ne” pukeutuu kuten tahtoo ja leikkuuttaavat hiuksensa tai eivät leikkuuta ihan mielensä mukaan joka tapauksessa ;)
Vastauksista kiitollisena, J :)

Nimetön

Meillä on kaksi poikaa, viides- ja seiskaluokkalaiset. Olen tehnyt jo kauan sitten päätöksen, että kahteen en puutu: hiukset ja musiikkimaku :) Saavat itse päättää näistä (jos ei nyt ihan hirveitä ylilyöntejä tule). Samoin vaatteiden täytyy mielestäni olla nuorelle/lapselle mieleisiä, kunhan ovat suunnilleen sään ja kelien mukaisia.

On niin paljon muita asioita, joissa vanhemmat ”määräävät”, että näissä asioissa annan mielelläni valinnanvapautta ja päätösvaltaa. Hyvää harjoitustahan se on tulevaisuuttakin varten. Olisi mielestäni ihan utopistista ajatellakaan, että pojillani olisi samanlainen tyyli ja maku kuin esim. isällään. Yhta vähän kuin itse olisin halunnut tuossa iässä näyttää äidiltäni ;).

Nimetön

Mahdollisuuksien mukaan olisi hyvä antaa ite päättää omasta tyylistään. Tuskin sinustakaan olisi kiva mennä töihin omasta mielestäsi karmeissa vaatteissa. Ja toki päätösvaltaa voi aina pikkuhiljaa kasvattaa. Eihän niitä ekaluokkalaisia yleensä hirveästi edes oma ulkonäkö kiinnostakaan. Ja ehkä kannattaa miettiä mitkä asiat ovat oikeasti sellaisia, mistä on syytä tapella. Esimerkiksi liian avonaisista paidoista tytöillä on ehkä enemmän syytä laittaa vastaan kuin siitä, että millaiset hiukset haluaa. Voi myös haastaa lastaan miettimään mitä ulkonäöllään haluaa kertoa ulkomaailmalle. Sitten voi itse kertoa, mitä se omasta mielestään viestii, tarjota vaihtoehtoja ja ehdotuksia.

Vastaa aiheeseen: Lapsen vaatetus, hiukset, yms ”tyyli”

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Takaisin ylös