Siirry sisältöön
Nimetön

Meillä kotona kolmosella oleva 9 vuotias tyttö joka on tavaroiden hävittämisen mestari. Saldo kasvaa päivittäin.. pipoja, hanskoja, rahaa, harrastusvälineitä, lehtiä, kirjoja, bussilippuja. Unohtaa myös tehdä sovittuja asioita päivittäin.. Pärjää kyllä koulussa ja on 10 oppilas, mutta kaikki tavarat häviää eikä mikään tavara mene kotona omalle paikalleen. Niitä sitten etsitään ympäri kotia.

Asiasta muistuttaminen (siis huutaminen!) ei kyllä ole auttannut. Lapsi vain kokee huonommuutta ja ärsyyntyy myös kun asiasta muistuttaa.
Itse vain alan olla todella väsynyt ja ärtynyt. Viimeksi tänä aamuna raivosin kun niinkin pieni asia kuin hammastahna oli kadonnut. Ja sehän sitten löytyi neidon pöydältä.

Onko muilla tälläistä? Kuuluuko vain ikäkauteen??

Nimetön

Miten lapsesi suoriutuu koulussa, kirjoitit että on kympin oppilas, varmaan silloin keskittyy hyvin, muistaa tehdä läksyt ym?? Oletko kysynyt lapselta itseltään mitä hän arvelisi syyksi tavaroiden hukkaamiseen? 9v on vielä aika pieni ja hän tekee vielä läksyt/koulutyöt aika mekaanisesti, tarkoitan että kun hän on ”vapaalla” eli kotona, hän haluaa rentoutua eikä muista velvollisuuksia??Häviääkö häneltä tavaroita kodin sisällä vai hukkaako hän niitä myös kodin ulkopuolelle?? Huutaminen ei kyllä auta oikein missään eikä siitä lapsi opi, se haittaa kaikkia perheessä ja ahdistaa ja voi saada lapsen ihan lukkiutumaan. Jos hän on hyvä koulussa hän tsemppaa siellä, ei hän ehkä vielä ole kotihommissa kypsä vaan tarvitsee aikaa ja aikuisen apua. Antakaa aikaa ja siimaa kyllä se siitä….

Nimetön

Hei 9-vuotiaan tytön äiti,

Kerrot että teillä on 9-vuotias tyttö, joka pärjää erinomaisesti koulussa, mutta kotona hukkaa tavaroita. Tämän ikäisillä on monilla tavarat kaaoksessa ja huone sekaisin. Kasvun ja kehityksen kuluessa järjestyksenpito usein helpottuu.

Hienoa, että tyttö pärjää koulussa. Se osoittaa jo, että hän osaa olla järjestelmällinen ja tunnollinen. Ihmiset saattavat joskus olla järjestelmällisiä yhdellä elämänalueella ja vähemmän järjestelmällisiä toisella alueella. Saattaa myös olla, että mielessä on kovasti muita asioita, jolloin on vaikea keskittyä pitämään tavaroita oikeilla paikoilla.

Oletteko keskustelleet tytön kanssa tavaroiden hukkaamisesta, esimerkiksi kokeeko hän itse hukkaamiset ongelmallisena, mistä hän arvelee sen johtuvan ja minkälaisia ratkaisuehdotuksia hänellä itsellään voisi olla? Osaatko itse arvioida, onko tässä hävittämisessä tapahtunut jonkinlaista muutosta?

On tietenkin ymmärrettävää, että vanhemmat hermostuvat kun tavaroita on jatkuvasti hukassa ja niitä pitää etsiä. Voisi olla hyvä asettaa pieniä välitavoitteita, vaikkapa tytön kanssa yhdessä sovittavia ja pyrkiä sietämään sitä, että tavaroiden hukkaaminen ei välttämättä lopu kokonaan heti. Huutaminen ja raivoaminen ei kuitenkaan ole tehokas tapa vaikuttaa käyttäytymiseen, sillä se lisää lapsen syyllisyyttä ja voi vaikeuttaa asian ratkeamista.

terveisin
MLL:n päivystäjä Paula

Vastaa aiheeseen: Lapsi hävittää tavaroita

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Takaisin ylös