Siirry sisältöön
Nimetön

Tyttäreni on kohta 17-vuotias. Hänen maailmansa pyörii täysin meikkaamisen ja ulkonäön ympärillä. Hän ei voi lähteä minnekään ilman onnistunutta meikkiä. Usein tämä sekoittaa muiden aikataulut ja suunnitelmat, mutta tätä hän ei ymmärrä. Hänellä on heikko itsetunto, mutta hän ei näe mitään muita tapoja itsetunnon kohottamiseen, kuin ulkonäön. Koulumenestys on heikkoa, yleistieto olematonta, hänellä on myös vaikea ylipaino-ongelma (ainoa perheessä). Hän ei lue, eikä pyri kehittämään itseään millään tavalla. Ainoa ammattikin, joka häntä kiinnostaa on kosmetologi. Sinänsä ok, mutta työllistyminen on heikkoa. Koen eläväni täysin eri maailmassa kuin hän, enkä osaa neuvoa, kasvattaa tai tukea häntä. Riitely on jaka päiväistä ja oma jaksamiseni lopussa. Mitä tehdä?

Nimetön

Hei Samsara,

Teinit ovat monasti äärimmäisen itsekeskeisiä – koko elämä pyörii oman navan ympärillä. He hakevat paikkaansa, ovat epävarmoja itsestään, tulevaisuudestaan ja paikastaan maailmassa. Kelpaanko? Olenko riittävän hyvä? Mihin olen matkalla? Mistä tulen? Teini on jo erillään vanhemmistaan; tajuaa, että äiti ja isi eivät enää puhalla pipiä pois. Kuitenkin he ovat vielä hyvin kesken; liian pieniä pärjäämään yksin.

Joku purkaa angstia liikkumalla, toinen sulkeutumalla omaan huoneeseen, kolmas pukeutuu mustiin ja värjää tukan, neljäs kapinoi ottamalla lävistyksiä tai käyttämällä päihteitä. Osa tietysti kapinoi vähemmän näkyvästi.

Voisiko tyttäresi meikkaaminen olla kombinaatiota hänen kiinnostustaan meikkamista kohtaan ja toisaalta yritys peittää epävarmuutta. Elämme hyvin ulkonäkökeskeisessää maailmassa. Jos on hyvännäköinen, niin ainakin silloin kelpaan – voisiko hän kokea jotenkin näin oman keskeneräisyyden keskuudella?

Kosmetologit käsittääkseni työllistyvät vähintään kohtullisesti. Jos tämä on hänen intohimonsa, mikäpä siinä! Jokainen nuori löytää oman kiinnostuksen kohteen, ja me vanhemamt voimme tähän asiaan aika vähän vaikuttaa. Kannustaminen ja aito kiinnostuksen osoitus kannattaa, vaikka asia tuntuisi itseleen vieraalta.

Ylipaino-ongelmaan kannattaa puuttua hienovaraisesti, sillä se on tytölle itselleenkin kenties vaikea asia. Terveysnäkökulma on oikea, ei ulkonäkö-teema. Voisitko kannustaa häntä kanssasi lenkille tai liikkumaan? Saisitteko siitä yhteistä kivaa tekemistä?

Sama pätee kouluasiaan: asiaan kannattaa puuttua, mutta syyttäminen ja nalkuttaminen auttaa harvoin. Voisitteko vaikka yhdessä selvittää miten esim. kosmetologikouluunkin tarvitaan yleensä kohtuullinen menestyminen koulussa; ainakin se auttaa pääsykokeissa ja työllistymisessä.

Nuoren elämä voi olla kovin raadollista ja angsista, ja se ilmenee monin tavoin. Kannustava, arvostava ja kiinnostunut tapa suhtautua teiniin kannattaa. Vaikeat ajat menevät ohi aikanaan, ja seesteisempi aika odottaa oven takana jossain vaiheessa.

Toivotan sinulle ja perheellesi hyvää kevättä ja aurinkoisten päivin odotusta!

Nimetön

ukwyvr secjpodqingn, [url=http://dmiapbafqrbl.com/]dmiapbafqrbl[/url], [link=http://bbkjjkvswmwc.com/]bbkjjkvswmwc[/link], http://sowwbvolxszb.com/

Vastaa aiheeseen: Meikkiaddiktio

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Takaisin ylös