Siirry sisältöön
Nimetön

Hei. Vanhin tyttömme on 10 vuotta. Koulussa menee hyvin ja kavereitakin riittää.
Ongelmaksi on tullut nukkuminen. Hän kieltäytyy nukkumasta viimeisenä. Kun me vanhemmat pistämme nukkumaan, aloittaa tyttö valituksen. Hän itkee ja säälii itseään, että muut jo nukkuu. Ja hän mielellään herättää muut.
Tätä on jatkunut useamman kuukauden ja alamme olla todella väsyneitä tilanteeseen. Aikainen aamuherätys ei auta, hän on vain entistä väsyneempi päivällä.
Mitä pitäisi tehdä?

Yksi mummi

Hei! Säännöllinen meno sänkyyn aina samaan aikaan voisi helpottaa unen tuloakin. Voisitteko sopia, että tyttö menee sänkyyn silloin kuin toisetkin lapset. Jos he ovat paljon pienempiä, 10-vuotiaalla voisi olla oma sänkyynmenoaika. (Viimeistään silloin, kun itse menette nukkumaan.) Tytön kanssa voisi keskustella siitä, että kaikki ihmiset eivät nukahda ihan yhtä helposti. Jotkut lukevat sängyssä jotain vähän yksitoikkoista lehteä tai kirjaa. Jotkut etsivät mukavan rennon asennon, sulkevat ehkä silmänsä ja keksivät tarinoita itselleen. Monet nukahtavat pitkiin hiljaisiin iltarukouksiinsa, mutta en tiedä, onko se nykyisin tavallista. Olisi hyvä jutella näistä jonain rauhallisena hetkenä, niin että tyttö voisi itsekin miettiä asiaa ilman nukkumaanmenoajan tunnekuohua.

Juttelisin tytön kanssa myös siitä, että nukkuvan herättäminen ilman asiallista syytä tuntuu nukkujasta varsin ikävältä.

Viime aikoina lehdissä on ollut paljon kirjoituksia siitä, että liian rankat iltatreenit vaikeuttavat unentuloa, mutta en tiedä, koskeeko tämä enemmän aikuisia.

Vastaa aiheeseen: Nukkuminen

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Takaisin ylös