Siirry sisältöön
Nimetön

Hei,
Minulla on reilun 3kk ikäinen tyttövauva (synt 30.9.12), joka ei tahdo nukkua päiväunia. Ei sisällä, eikä ulkona vaunuissa. Ainoastaan torkkuu liikkuvissa vaunuissa, en ole varma pääseekö syvänunen vaiheeseen lenkkien aikana. Eilen sain tyttö nukahti syliin, josta siirsin omaan pinnikseen. Nukkui 30min, jonka jälkeen heräsin. Millä saisi päiväunet pidemmiksi ja ylipäätään kuvioihin mukaan? Joka päivä, kun ei niitä edes nuku. Äiti alkaa olemaan aika poikki, kun ei omaa aikaa ole juurikaan, paitsi aamuisin. Jos ei päivällä ole unta tullut, niin iltaisin on tosi kiukkuinen väsymyksestä ja huutaa, johon ei mikään tunnu auttavan. Yöt vauva nukkuu suhteellisen hyvin, parillä herätyksellä. Tuntuu myös, että päivä uniin ei vaikuta herääkö aamulla aikaisin vai myöhään. Olisi mukava päivisin tehdäkin jotain, eikä vain olla sidottu vauvaan. Ideoita päiväuniin saa antaa. :)

Nimetön

Jotta osaisin paremmin auttaa, haluaisin tietää yleensäkin teidän rytmistä; monelta aamuisin heräätte, mitä touhuatte ja milloin menette unille sekä monet unet tyttönne päivisin ”jotenkuten” nukkuu. Voisiko päiviunien määrää vähentää jolloin hän olisi valveilla kauemmin aikaa, olisi enemmän väsynyt ja nukkuisi paremmin? Meidän poika nukkui tuossa iässä kolmet unet, jotka olivat pituudeltaan 40-60 min. Pituuteen ei vaikuttanut se missä nukuttiin (sisällä vai ulkona, rattaissa vai sängyssä). Silloin asia ärsytti kun tuntui ettei mitään ehtinyt itse tehdä, mutta taaksepäin katsottuna se oli yksi vaihe hänen elämässään. Nyt jälkiviisaana olisin voinut heti alkaa rytmiä pidentään, jolloin olisin jättänyt yhdet unet välistä pois. Jotenkin vahingossa siirryttiin kaksiin uniin (en muista tarkkaa ikää), jotka meillä on edelleen käytössä. Molemmilla unilla poika nukkuu n. 2 h. Poika on nyt 10 kk. Aikoinaan neuvolasta kysyin asiaa ja vastattiin, että jos poika nukkuu 30 min, niin on se ollut hänelle riittävä määrä. Suosittelisin kokeilemaan valveillaoloa pidempään. Muuten, tuntuuko sinusta että herääminen saattaisi johtua mahavaivoista vai vaan unenpuutteesta?

Nimetön

Yöunille mennään yleensä 21-22 aikoihin, se rytmi on pitänyt jo melko pitkään. Yöllä herätään syömään joskus kerran, joskus kolme kertaa. Aamuisin nukkuu 09-10 välille. En ole sen kummemmin herätellyt ellei sitten ole ollut jonnekin menoa aamulla. Joskus saattaa herätä aikaisemminkin, mutta harvemmin. Yleensä parin tunnin hereillä olon jälkeen näyttää jo merkkejä väsymisestä, jolloin joskus kokeilen laittaa nukkumaan. Ja jos nukahtaa sisälle, niin ei ole mitään sen ihmeempia aikatauluja… Onnistuu ehkä noin kerran kuussa nukkuttaa siihen aikaan esim. vaunuihin ulos. Mutta sielläkään ei sitten välttämättä nukuta kuin sen 30min, joskus (mitä ei tapahdu kun äärimmäisessä tapauksessa) nukkuu 2,5 tuntia muutamalla väliheijauksella. Jotenkin vain tuntuu, että toinen ei malta nukahtaa päivällä. Tissille saattaa nukahtaa ja jos en siirrä, niin saattaa sen 30min torkkua siinä. Pitäisikö päiväunilla antaa huutaa, että nukahtaa vai mitä tekisin? Tosiaan tekeminen itsellä on aika vähäistä. Teen yleensä aamutuimaan asioita, kun toinen nukkuu. Joka päivä ei välttämättä ota edes nuita 30min torkkuja. Raukka vaan on niin väsynyt ja iltaisin on sitten kiukkua. Keittiössä mukana, kun kokkaan ja jumppaillaan (saa olla mahallaan), käydään joskus vaunulenkille (kun äiti vaan jaksaa) ja sitten kauppareissuja sun muitta. En oikein tiedä, mitä muuta osaisi 3kk ikäisen vauvan kanssa tehdä. Toivottavasti tästä sai jotain osviittaa päivästä…

Nimetön

Hei Jentsa, anteeksi että vastaukseni on kestänyt. Meillä tosissaan poika nukkui tuossa 3 kk:n iässä kolmet unet, jotka olivat kellolleen 40-45 minsaa. Joskus saattoi olla sen 30 min ja joskus 50 min, mutta suurimman osan aikaa sen 40 min. Ja kuten aikaisemmin viittasin, unien pituuteen ei vaikuttanut missä nukuttiin eikä poikaa vaivannut maha tm. ongelmat. Tuossa iässä poikamme myös nukkui aina parin tunnin välein, kuten itsekin kirjoitit että lapsenne on väsynyt parin tunnin valveillaolon jälkeen. Tuossa iässä nukutin pojan aina rattaisiin ja sisälle (asun ulkomailla jossa ulkona on aina kuuma, koskaan ei voi ulos nukuttaa), ja hän nukahti aina helposti mutta vain sen 40 min ajan. Suomen lomilla ja ulkona ihan sama homma. Taas valveilla 2 h ja sitten unille. Lopulta jätin rattaat pois (olisiko ollut noin 5 kk) ja nukutin syliin heijaamalla josta siirsin omaan sänkyyn. Tätä 40 min unijaksoa kolmesti päivässä poika teki tuonne 7 kk:n ikään asti, mutta kuten itse aiemmassa viestissäni viittasin, olisin voinut siirtyä kaksiin uniin jo aikaisemminkin. Vähitellen pidensin aikaa ennen unille menemistä, mutta siis vähitellen. Käytännössä oli valveilla 2h15min, sitten siitä aina 5-10 min pidempään. Ja kuten kirjoitin, jotenkin vahingossa vaan oltiin pystyssä lounaaseen asti (klo 10:30) ja siitä unille. Sitten unet alkoivat olla sen 2 h kahdesti päivässä, jotka meillä edelleen toimii. Teillä on nyt pieni vauva, joka ei vielä kiinteitä syö, mutta arvelisin tämän olevan vaihe, joka sitten itsessään muuttuu ajan kanssa. Nyt vaan et voi sille mitään. Ja tosissaan Suomen neuvolasta vastattiin että vaikka nukkuisi vain 10 min, on se ollut silloin hänelle riittävä.
Kokeile pidentää valveillaoloaikaa, mutta hitaasti, pieni vauva ei heti totu suuriin muutoksiin. Itse en koskaan tissille nukuttanut enkä liiemmin huudattanut. Helposti aina nukahti mutta ei kauaksi aikaa. Toki voit asiasta mainita 4 kk tarkastuksessa.

Nimetön

Hei!

Onnistuisiko aamulla aikaisempi herätys? Kunnon aamupalat, ulkoilut ja seurustelu aamupäivällä vauvelin kanssa. Sitten päiväruoka, vaipparalli, ulkovaatteet päälle ja kävelylle. Raittiissa ilmassa oikein puettuna harso vaunujen suojana on kumma, jos ei nuku.
Herättyään vaipparalli, evästä ja oleilua. Nukkumaan uudestaan vaikka ilta 5ltä. Tunnin unet max. Vaikka sun sylissä ja katot ite telkkua hiljasella. Iltaulkoilua vielä vähäsen ja iltatouhujen jälkeen unille 20-20.30. Herää yöllä syömään 1-3x, mut sitähän se on, kun kasvetaan!
Meillä mentiin näin eka vuosi.

Vastaa aiheeseen: Päiväunet hukassa

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Takaisin ylös