Siirry sisältöön
Nimetön

Pelaako lapsesi liikaa kotona tai kavereiden luona?

Nimetön

valitettavasti joo olemme nyt laatineet säännöt 2th/pv ja sekin siilleen et tunti ja tunti ja sunnuntaina on pelitön päivä

Nimetön

Hienoa, että olette saaneet sovittua säännöt pelaamiselle. Peleihin on usein helppo uppoutua ja pelaaminen saattaa viedä paljon aikaa. Vanhemman onkin hyvä pitää huoli, että lapsen pelaaminen on sopivassa suhteessa ulkoiluun, liikuntaan ja muuhun tekemiseen.

Pelaatteko lapsen kanssa yhdessä? Moni lapsi toivoisi vanhempiensa osallistuvan pelaamiseen. Ei ole yhtään hullumpi ajatus seurata lapsen pelaamista ja antaa lapsen kertoa, mistä pelissä on kyse.

Nimetön

Miten luodaan säännöt ysiluokkalaisen pelaamiselle silloin kun toinen vanhemmista on sitä mieltä että saa pelata vaikka läpi yön kunhan menee kouluun aamulla ja toinen eri mieltä? Ja tietenkin se vanhempi joka sallii on ihana ja se joka rajoittaa on täysi paska! Nuori menee koulusta suoraan kaverille pelaamaan ja tulee illalla myöhään kotiin ja jatkaa viikollakin pelaamista aamuyöhön ja tästä kärsii jo toisten yöunetkin. Jos asia otetaan puheeksi, toinen vanhemmista ja nuori itse on sitä mieltä että muiden pitää laittaa korvatulpat.

Nimetön

Verkkopelit ovat tosi vetovoimaisia, ja moni aikuinenkin tarvitsee tukea pelaamisen hallintaan. Koulunkäynti ja riittävä uni ovat tärkeitä syitä pelaamisen rajoittamiseen. Tilanteestasi tulee mieleen, oletko keskustellut lapsesi kavereiden vanhempien kanssa asiasta? Ehkä voisitte sopia jotain asiasta yhdessä. Toinen vaihtoehto olisi ottaa yhteyttä kouluun ja kysyä näkyykö pelaamisen ja valvomisen vaikutukset koulussa.

Tärkeää on tietysti keskustelu oman lapsesi kanssa. Moni nuori on itsekin sitä mieltä että pelaamiseen tai netin käyttöön kuluu helposti liian paljon aikaa. Jos kiinnostaa, voisit myös lukaista Vanhempainnetistä osion: Nuoren uni,

http://www.mll.fi/vanhempainnetti/tietokulma/uni_ja_ravitsemus/uni/nuori/

Jaana kärkkäinen

Kohta 16v poika aloitti juuri lukion. Tulee koulusta, syö ja tekee läksyt. Tämän jälkeen istuu tietokoneelle ja on siellä koko illan. Hirveän tappelun jälkeen laittaa koneen kiinni ennen yhtätoista. Todellakin asiasta on keskusteltu hänen kanssaan. Keskustelut ei johda mihinkään. On erittäin vahvaluontoinen miehenalku. Ylä-asteen todistus oli 8,1. Viikonloppuna on koneella 12-14 tunnin putkia. Luovutanko ja annan olla vai mitkä olisivat sopivat rajat tuon ikäiselle jos koulu menee ok ? Ei ole koulukiusattu mutta kaikki kaverit on siellä netissä. Yöunta tulee noin 7h.

Marbe

Ihan mahdotonta tämä meno nykyään. On tablet, pleikat ja älypuhelimet, mitenkään et pysty rajoittamaan lapsesi pelaamista päivän aikana. Kun kotona on sovitut pelisäännöt ja pleikkaa ei saa pelata kuin harvoin, niin asia ratkaistaan menemällä kavereille pelaamaan. Tai jopa pahimmillaan sillä, että lähdetään ulos ja pelataan älypuhelimella ulkona! Myös pelien ikärajamerkinnät ovat toisissa perheissä häilyviä. Kavereilla saa 11-vuotiaat pelata jopa K18 pelejä, mikä on minusta erittäin väärin! Sitten saat kuulla omalta lapseltasi, että olet niuho ja liian tiukka vanhempi, kun pidät ikärajoista kiinni. Ikärajoista on toki keskusteltu lapsen kanssa ja hän tietää, että ne eivät ole hänen vanhempiensa keksimiä…vaan niillä on oikeasti merkitys!

Oma mielipide

Te voitte valittaa siitä miten lapset pelaa k18 pelejä ja monia tunteja päivässä olkaa kiitollisia että lapset ei polta tai juo niin paljon kuin 80-70 luvulla

Pelaajan äiti

On toki hienoa jos nuori ei polta/juo, mutta on huolestuttavaa, että poikani (14 v) ei haluaisi tehdä mitään muuta kuin pelata, häntä ei kuulemma kiinnosta mikään muu. Illalla kovan tappelun kanssa saan pelaamisen loppumaan klo 23 aikaan. Aamulla on sitten väsynyt, kun kouluun pitäisi mennä ja tappelulla saa repiä sängystä ylös. Myöhästyy lähes joka aamu ja minä joudun sitten ravaamaan koulussa kasvatuskeskusteluissa. Ainoa keino joka vähän tepsii on viikkorahan leikkaamisella uhkaaminen. Kauhulla odotan tulevaisuutta peruskoulun jälkeen. Nippa nappa tulee pääsemään 7 luokalta 8:lle. Olen totaaliyh ja täysin poikki. Oman väsymykseni takia en pysty useinkaan käsittelemään ristiriitatilanteita rakentavasti, vaan pahimmillaan huudan ja itken. Onneksi kesäloma on nyt tulossa…

bonus

Pelaajan äidin kaltaisia kokemuksia täälläkin. 16-vuotias poika pelaa k18 pelejä koko valveilla olon ajan ja nukkuu ehkä 4h. Hän jopa syö koneen äärellä. Tilanne on vuosien varrella pahentunut, mutta nämä K18 pelit hän on aloittanut jo heti kun isoveljistä joku on sellainen käsiinsä saanut. Nykyisin hän pelaa lähinnä online pelejä ja sitä kiroilun kovaäänisyyttä pelkäämme, sillä se kuuluu pitkälle ja varmasti joku on siitä jo valittanut. Pelikone lämmittää huonetta niin paljon, että ikkuna on koko ajan auki. Koulunkäynti ei lopulta enää kiinnostanut ja pari lastensuojeluilmoitusta on tästä syystä tehty. Poissaoloja on satoja, mutta jotenkin hän pääsi peruskoulusta läpi. Olemme käyneet peliklinikalla juttelemassa, mutta koska sekin on vapaaehtoista ja poika ei koe pelaamista ongelmaksi, niin hän ei koe mitään tarvetta käydä asiasta keskustelemasta ja varsinkaan sopimasta pelaamisen vähentämistä, koska se on hänen harrastus, eikä hänellä ole muutakaan tekemistä (eikä halua). Äiti ostaa nämä tekosyyt ja selittää kuinka poika on oppinut hyvän englannin pelien kautta, mutta ei yksi hyvä puoli tarkoita, etteikö asia olisi karannut täysin käsistä ja koko pojan tulevaisuus näyttää huonolta kun sosiaaliset taidot ovat surkastuneet ja elämää ei ole pelien ulkopuolella. Kun poika joskus ilmestyy näkyville, hän puhuu murahdellen tai käyttää lyhenteitä, keskusteluun hän ei enää kykene ja jää helposti myös kiinni asioihin ja alkaa jankuttaa samaa asiaa kunnes muut hermostuvat.

En jaksa minäkään

Samat on ongelmat. Ei riitä että riitaa on 13v pojan kanssa. Vuoden nuorempi veli tekeekin päivittäin muutakin kuin pelaa kun irrotan nettijohdot. Mutta matkii kuitenkin käytöksellä isompaa.
13v saa riidan pelaamisesta vielä meidän vanhempien välille ja vuoden jo asuimme erillä lapset jaettuna. Että poika saa vapaasti pelaa. Ongelmat pahentui ja mies tuli poikansa kanssa takaisin. Kuitenkaan en saa muutosta tilanteeseen. Äitinä ahdistaa suunnattomasti tämä peliriipuvaisuus. Mitään en voi tehdä kyn isä ja poika ei näe ongelmia. Vaikka koulua ei jaksa, ei syö ja painokin on laskenut. Levoton ja agressiivinen ja kehitys jotenkin taantunut.

Täälläkin pelaamista

14-vuotias poika ja tuntuu että mikään muu ei kiinnosta kuin pelaaminen. Ja jos rajoitetaan sitä, niin saa olla tarkkana että ei luista rajoista. Viime vuonna ei peliaikaa varsinaisesti rajoitettu ja numerot huononi ja käytös, toki siirtyminen 7-luokalla ja murrosikä vaikuttaa. Nyt on peliaika rajattu niin että vain lauantaina saa pelata, muulloin ei. Saa nähdä onnistuuko tämä näkyykö positiivisesti..

Pia

Oletteko mahdollisesti miettineet, että kun kovin rajaatte pelaamista, viette myös tulevaisuuden työllistymismahdollisuudet nolliin?

Sijaismutsi

Mikä olisi sopiva määrä pelaamista? Meillä nuori ei oikeastaan ajattele muuta kuin sitä, milloin saa pelata ja miksi ei saa ja mitä voisi tehdä, että saisi pelata.
Kaikki ohjaimet ja näppäimet on pakko laittaa lukon taakse, jotta ei pelaa. Ja sittenkin hakee yön hetkinä aikuisten työkoneesta näppäimet yläkertaan ja pelaa niin, että nukkuu seuraavan päivän, väittää olevansa kipeä – ennen kuin totuus meille paljastuu. Itse kieltää kaiken. Minusta tämä on sairasta. Vanhempien puolella on alkoholiongelmaa, näenkö tässä addiktiherkyyttä? Kanava vain on toinen. Mikä tilanteessa auttaisi? Arkemme on täynnä tätä palaan- et pelaa – pelaan – etkä pelaa -kujanjuoksua.

Pelaamisesta

Meillä ei juuri rajoiteta pelaamista. Lasten kaverit kun on myös pelimaailmassa, ja kuulokkeiden ja mikrofonien kautta on yhteydessä. Välillä eri puolilta maailmaa on pelaajia ja puhuvat englantia keskenään, kielitaitokin kehittyy. Pelit tai muu tekeminen koneella sammuu arkisin klo 21 ja sitten pian nukkumaan. Koulu menee ok. Muutakin tekemistä on esim. Kotieläinten hoitoa ja muutama harrastus. Jos itse tarvin apua tietokoneen kanssa, nuori osaa auttaa, taidot laitteiden kanssa kehittyy. Ymmärrän toki, että on huolestuttavaa, jos pelaamiseen jää riippuvaiseksi. Pitää tietysti huolehtia, että on muutakin mukavaa tekemistä. Ja tietokoneella oleminen ei kokoajan ole meillä pelaamista.

Vastaa aiheeseen: Pelaaminen

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Takaisin ylös