Siirry sisältöön
Nimetön

13-vuotiaan poikamme pelaaminen on räjähtänyt täysin kontrollista. Muutos on ollut huomattavin viime keväästä lähtien. Asetettuja peliaikoja täytyy kytätä koko aika ja silloinkin loppuu vain vieressä seisomalla ja uhkailemalla pelikiellolla tai netin poikkasulla. Koko ajan hän venytttää lisäaikaa, koska jotain tärkeää on kesken. Pelaa siis online yhteisöissä. Vapaa-ajalla valvoo usein läpi yön pelaten ja kaikki viikonloput istuu vain pelaten. Viikolla tulee koulusta suoraan pelaamaan. Väillä on otettu konekin pois, kun aikoja ei ole noudatettu. Sitten taas luvataan ja toimitaan vähän aikaa, kunnes lipsutaan taas.

Suurin ongelma on kuitenkin luottamuksen puute. Luottamus meni, kun annoin pojalleni pankkikortin käyttöön, jotta hän saisi sieltä viikkorahansa. Hän pelasi tililtäni lähes 400€ suoraan online peliin. Pahinta tässä on, että peli on K-18 ja luonteeltaa rahapeli (ruletti-tyyppinen). Keskusteltiin asiasta vakavasti. Hän oli syyllinen ehkä päivän, mutta tokeni nopeasti. Hänen isänsä kanssa sovimme, että seuraamuksena viikkoraha puolittuu ja sitä peliä ei enää pelata. Ajattelimme, että viikkorahan poistolla kokonaan hän ei koskaan oppisi käyttämään rahaa. Tällä ei kuitenkaan mitään merkitystä. Poika pelaa salaa, koska emme voi jatkuvasti seistä vieressä. Korttiostoja hän ei voi kuitenkaan enää tehdä.

Luottamus on myös mennyt mobiilin kanssa. Kun valot sammuu illalla, kännykkä kaivetaan esiin ja ruutua tuijotetaan x määrä lisää. Eilen katkaisin netin klo 23. Aamulla näin, että se oli päällä, kaveri ihan tuuperruksissa herätettäessä kahdeksaksi kouluun. Pelkään myös pojan terveyden puolesta. Eihän kukaan voi seurauksitta JATKUVASTI istua koulupäivän lisäksi nukkumatta kunnon yöunia?! Johan se istuminen on todettu aikuisillakin terveyshaitaksi! Saatikka jatkuvat liian lyhyet yöunet.

Pojan käytös on ylimielistä ja kaiken tietävää pokkurointia. Hän myös vähättelee kaikkia aiheuttamiaan ongelmia, eikä hänen sanaansa voi luottaa. Jonnekin on kadonnut se kultainen, huomaavainen, kohtelias ja rehellinen poika, joka meillä vielä hetki sitten oli.

Tämä kaikki vaikuttaa suuresti koko 4-hengen perheen elämään. Itselläni yöunet kärsii, kun pitää vahtia ja valvoa poikaa. Aamulla hän torkuttaa kellolla jo kuudesta alkaen. Olen kärttyisä ja usein masentunut, sekä voimaton. Koko perheen huoli on pojan pelaaminen ja sen seuraamukset käytökseen.

Soitin kerran tukipalveluun, jossa oltiin tyytyväisiä, että poika kuitenkin syö ja juo, sekä pärjää koulussa. Meille tämä ei riitä. Onko kellään viisasta neuvoa miten tulisi toimia nyt, jotteivät asiat pahenisi? Poika aloitti juuri yläasteen, jossa myös kouluvaatimukset kovenee.

Nimetön

Säännöistä lipsuminen on paha asia. Niin kurjaa kuin se onkin, minkä aikuinen päättää ja määrää,sen on myös pidettävä. Niin netin käytössä, puhelimen kanssa kuin rahankäytössäkin. Vanhemmilla on päätösvalta, mutta myös vastuu! Siisjämäkkyyttä, mutta myös hellyyttä ja rakkautta! sillä se luottamuskin pikkuhiljaa rakentuu takaisin molemmin puolin. Itse olet mallina, että sen teet, minkä sanot.Jos sääntöjen rikkomisesta seuraa koneen pois ottamista tai kotiarestia, siitä ei saa lipsua! kolmetoistavuotiaasi on kauheimmassa iässään, kasiluokkalainen? Teinit ovat siinä iässä pieniähirviöitä, mutta se kuuluu asiaan ja menee ohi! Pahempaa olisi, jos murrosikää ja siihen kuuluvaa kapinointia ei tulisi.

Nimetön

hei

meillä on käytössä koneella aikakatkaisu eli konetta ei pääse käyttämään lasten tunnuksilla kun tietty aika ylittyy. Yleinen nyrkkisääntö lapsille ruutuajasta on 2h/päivä, nuorilla hieman enemmän ja varmasti kaikilla nuorilla ylittyy!!!
Oletko jutellut pojan kavereiden vanhempien kanssa? Onko samoja ongelmia? verkostoituminen lasten kavereiden vanhempien kanssa voisi auttaa. Toinen juttu on se, minkälaisen esimerkin itse annatte? Kuinka paljon olette pojan nähden koneella/mobiilin kanssa tekemisissä? Meillä on auttanut vähän se, etteivät lapset näe koneen käyttöä, ruokapöydässä KAIKILTA puhelimet pois jne.
Minun mielestä rahan tulon voi kokonaan katkaista jos ei pienempi rangaistus riitä. Lapsethan ovat temperamentiltaan erilaisia. Toiselle riittää pienempi rangaistus, toinen tarvitsee järeämmät aseet. Poikanne on murrosikäinen joten varmasti tämä on hyvä kapinointikeino hänelle teitä vastaan. Aikoinaan ongelmia oli pikkuveljeni koneella olosta. vanhempani olivat voimattomia ja veljeni lihoi ja eristäytyi huoneeseensa. Kun vähän tuli ikää lisää, tämä vaihe meni ohi. Tärkeintä olisi että nyt pystytte olemaan ”niitä v*mäisiä aikuisia”. Tiedän että se on vaikeaa, mutta kun tarpeeksi kauan tietty johdonmukaisuus säilyy eli miten yhdessä sovittekin SIITÄ PIDETÄÄN KIINNI.
Onko koulussa vanhempainiltoja aiheesta? Vanhempainiltoja lasten median käytöstä on keskitetysti silloin tällöin kouluilla yms. Löytyisikö sieltä tietoa ja vinkkejä?
Onko teillä perheen yhteistä tekemistä, pojalla harrastuksia? Onko koulussa varmasti kaikki hyvin? Jos aiemmin sosiaalinen lapsi eristäytyy, voi taustalla olla jotain koulukiusaamista tms. Onko pojan kanssa keskusteltu ”kukat ja mehiläiset”, onko aikaa isän kanssa oloon? Onko pelkoa päihteiden käytöstä? Osaan voi löytyä selitys osa menee normaalin murrosiän piikkiin. takana voi kuitenkin olla jokin ihan muukin syy. veljelläni koulukiusaaminen paljastui syyksi.
vaikea ja ajankohtainen aihe varmaan kaikilla vanhemmilla! tsemppiä ja jaksamista teille!

Nimetön

Hei,
Tuntuipa monessa kohtaa tutulta.

Luulen, että kesän ja vapaamman elon jälkeen arkeen palaamisessa ja yleensäkin tietsikalla olemisessa meillä täytyy palata entisiin käytäntöihin…

Tässä minun ratkaisujani:

Meillä on aikaraja koneella eli sinne on määritelty ne ajat, jolloin kone aukeaa pojalleni ja milloin se sulkee itsensä. Olen sulkenut pois tietokoneen käytön myös päivisin kouluaikana, jos sattuu sellaista, että töihin lähdettyäni on poikani tullutkin kipeäksi ja jäänyt kotiin. Kipeänä on hyvä levätä ja kiusausta pelaamisen jatkamiseen huonovointisuuden verukkeella ei ole.

Illalla olen ottanut puhelinen omaan makuuhuoneeseeni lataukseen yöksi. Siihen on laitettu valmiiksi herätys, jos joudun lähtemään aikaisemmin kuin poikani kouluunlähtö on. Herätys on myös usein niin, että jos olenkin jo herätellyt poikani ja lähtenyt töihin, että hän havahtuu lähtemään kouluun ajoissa.

Näissä asioissa on otettu kovastikin yhteen ja olen saanut kuulla kunniani kovin sanoin moneen kertaan, mutta olen pitänyt linjani. Olen huomannut, että esim. hyvissä ajoin ennen koneajan loppumista olen kuullut poikani keskustelevan muiden pelaajien kanssa, että ei voi nyt aloittaa jotain pitkää peliä, koska kone sammuu ja he ovat päättäneet pelata jonkin muun pelin tai version. Joskus muut jatkavat ja eivät ota huomioon poikani päättyvää koneaikaa ja tietty silloinhan kiukku ja turhautuminen kaatuu päälleni.

Toivotan tsemppiä teille! Tilanne ei ole helppo ja homma vie joskus mehut ihan totaalisesti, mutta päivä kerrallaan! Näin minä yritän pitää pääni pinnan yläpuolella.

Nimetön

Siis miksi hänellä on mitään laitetta käytössä ? Kännykän tilalle voi ostaa sellasen nokian vanhan puhelimen missä ei edes voi käyttää nettiä. Töihin kun lähdet otat nettiboxin mukaan. Ei oo vaikeeta. Ja koulypsykologin+lääkärin lähettellä psykiatrille.

Vastaa aiheeseen: Pojan pelaaminen hallitsee perheen elämää

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Takaisin ylös