Siirry sisältöön
Nimetön

Olen epäillyt ja nyt saanut vahvistuksen että meidän täysi-ikäinen poikamme on ollut pois koulusta aika paljon. Menossa ammattikoulun viimeinen vuosi. Hänelle on kyllä kerrottu, että koulutus on hänen vastuullaan ja koulua tulee käydä ja poissaoloja ei hyväksytä. Kysyttäessä hän sanoo olevansa koulussa. Siis valehtelee. Poika asuu kotona. Miten saan hänet ymmärtämään koulun käynnin tärkeyttä? Miten puutun täysi-ikäsen toimiin? Olen niin kauhean pettynyt nyt, luulin että meillä oli luottamukselliset ja hyvät välit.

Nimetön

Hei,
ns täysi-ikäisyys koittaa monella varsinkin pojalla liian varhain. Heillä voi olla vielä murrosikääkin jäljellä ja luulo siitä, että itse hallitsevat jo elämäänsä.
Jos lapsi asuu kotona ja koulu on hänen päätoimensa, on vanhemmilla oikeus vaatia häntä suoriutumaan siitä.
Tuon ikäisten kanssa on tärkeätä jaksaa keskustella laiminlyönnin syistä. Syynä voi olla vaan halu hengailla kavereiden kanssa. Yrittäkää keskustella ja rohkaiskaa poikaa suorittamaan tämä tutkinto loppuun, kun on niin vähän enää jäljellä. Nykyään on niin vaikea saada töitä ilman mitään ammattitaitoa tai koulutuspohjaa. Hengailuun jää koulun jälkeenkin ja viikonloppuina aikaa.
Keinoina voi myös ehdottaa, että ellei koulu maita, loppuu viikkorahat ja muut veloituksettomat palvelut kotona.
Onko sinulla tietoa pojan kaveripiiristä? Kaveripiiri usein vaikuttaa todella paljon.
Yritä vielä keskustella ja mahdollisimman pehmeästi, mutta realistisesti hahmottaa pojan tulevaisuutta. Anna myös pojan itsensä kertoa, mitä itse ajattelee tulevaisuudeltaan.
Tsemppiä nuorukaisen kanssa!

Nimetön

Hei,
vaikka lapsesi on täysi-ikäinen, niin hän on kuitenkin vielä nuori ja voi kokeilla rajojaan niin koulussa kuin kotona. Varsinkin poikien ns murrosikä voi jatkua juuri näillä oireilla.
Et kerro millaisia kavereita pojallasi on. Käyvätkö he koulua vai käyvätkö töissä tms. Kaveriporukka vaikuttaa todella paljon.
On hienoa, että poikasi on jo päässyt viimeiselle vuodelle. Teidän täytyy keskustella koulun ja ammatin hankinnan tärkeydestä ja että siinä vastuu on pelkästään pojallasi. Nykyään on todella hankalaa saada töitä ilman koulutusta.
Sinulla on täysi oikeus puuttua poikasi toimiin, niin kauan kuin hän asuu kotona. Täysi-ikäisen pitää myös osallistua kotitöihin eli opetella kantamaan vastuunsa siinäkin.
Ota rauhallinen hetki ja aloita keskustelu poikasi kanssa. Hyvä, jos pystyt pysymään rauhallisena. Tuon ikäiset pojat voivat hämmentyä tunnepurkauksista. Näin ainakin meillä aikoinaan. Parhaiten meni perille, kun pysyin asialinjalla, ei syyttelyä, ei tunteita, vaan puhtaat faktat, miksi näin pitää toimia.
Toivottavasti onnistutte sopimaan.

Vastaa aiheeseen: Täysi-ikäisyys

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Takaisin ylös