Siirry sisältöön
Nimetön

Ensimmäinen asia: Meillä 9-vuotias poika on alkanut kysellä seksistä ja kuullut mielestäni hurjan härskejä sanoja luokkakavereiltaan ja haluaisi niihin saada vastauksen (kuten runkkaamiinen, paneminen, sperma, porno, 69 jne.). Olen varmaankin mokannut äitinä, mutta en kestä ollenkaan että näistä pitäisi keskustella. Pitäisi varmaan nyt tehdä ryhtiliike ja alkaa selittämään asioita pojalle, mutta miten seksistä tuon ikäiselle kerrotaan? Kerrotaanko joku ”runkkaaminenkin” yksityiskohtaisesti? kokemuksia ja kommentteja tarvitsisin tähän asiaan….

Toinen asia: poika uskoo edelleen joulupukkiin ja kysynkin neuvoa missä vaiheessa pitäisi alkaa totuus kertomaan…? Kokemuksia myös tästä!

Nimetön

Hei tuo on kyllä monelle hankala aihe. Siihen sisältyy niin paljon tunteita, jotka itsellekin ovat epäselviä. Otin sinulle pienen katkelman tuolta MLL:n nettisivulta:

”Jos yhteinen keskustelu on vaikeaa, nuorelle voi välittää tietoa vaikka jättämällä kirjoja luettavaksi. Nuori voi tutustua niihin itse silloin, kun haluaa. Nuorta voi ohjata keskustelemaan jonkun toisen läheisen aikuisen kanssa, jolle voi olla helpompi puhua kuin omalle vanhemmalle. Vanhemman on kuitenkin otettava seksuaalisuus puheeksi nuorensa kanssa ja osoitettava, että tästäkin aiheesta on mahdollista puhua vanhempien kanssa.”

Auttaako tämä yhtään?

Koulussakin noista asioista jotain puhutaan jo ala-asteella. Ehkä opettaja osaisi myös jonkun vinkin antaa esim. sopivasta lukemisesta. Samalla kuulisit sen, mitä koulussa asiasta jo on kerrottu.

Seksuaalisuus on asia, joka yleensä kiinnostaa kaikkia lapsia/nuoria. Kasvattajan vaikeus on osata puhua asioista sopivasti tarpeeksi aikaisin. Jos myöhästyy, niin kaverit ja netti hoitavat tehtävän omalla tavallaan ja nuorelle syntyy vääriä käsityksiä, jotka sitten kummittelevat hänen mielessään.

Rohkeutta vaan sinulle tarttua haasteeseen!

Nimetön

Hei, noin yleisesti sanoisin, että lapsille pitää puhua totta. Toden puhuminen kasvattaa luottamusta.

Joulunaikana näkyi lehdissä kaikenlaisia muisteluita ja ajatuksia joulupukkiasiasta. Kyllähän sitä joulupukkiasiaa pitää ruveta lapselle avaamaan, jos 9-vuotias ihan tosissaan uskoo joulupukkiin. Jos vanhemmat sen joutuvat tekemään, mieleen tulee ensimmäiseksi joulupukin apulaisena hääriminen, siitä yhteisestä lahjojen laittamisesta alkaa raksuttaa, että tämä on sellainen joulun leikki.

Seksistä pitää puhua reilusti ja asiallisia sanoja käyttäen. Avuksi voi etsiä vaikka kirjastosta sopivan tuntuisen kirjan. Rumille sanoille voi antaa asiallisen vastineen. Lyhyet ja selvät vastaukset, joista lapsi voi esittää jatkokysymyksiä, ovat hyviä.

Vastaa aiheeseen: Totuuden kertominen lapselle (kaksi asiaa)

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Takaisin ylös