Siirry sisältöön
Äiti89

Hei, meillä on ollut perheessämme viime aikoina taloudellisesti tiukkaa. Tilanne on hyvin stressaava ja kiristänyt meidän vanhempienkin välejä. En haluaisi huolestuttaa lapsiani (9 v. ja 14 v.) raha-asioilla. Emme pysty tällä hetkellä tarjoamaan heille samoja asioita kuin ennen tai mitä kaverit saavat. En tiedä, miten oikein puhuisin lapsille rahatilanteestamme. Jotenkin hävettää koko tilanne ja en ole jutellut asiasta puolisoni lisäksi kellekään muulle.

MLL

Hei,

kiitos viestistäsi ja siitä, että kerrot avoimesti perheesi tilanteesta. Kuka tahansa voi jossain elämäntilanteessa kohdata haasteita taloutensa kanssa. Hienoa, että olet nyt tätä kautta lähtenyt pohtimaan asioita ja sitä, miten se vaikuttaa lapsiinne.

Kuvaat, että taloustilanteenne stressaa sinua ja on vaikuttanut teidän vanhempien väleihin. Taloudellisesti tiukassa tilanteessa lisääntynyt stressin kokemus onkin hyvin tavallista, kun taloudellinen pärjääminen aiheuttaa epävarmuutta. Stressaantuneena erilaisia ristiriitojakin syntyy usein herkemmin perheenjäsenten kesken. Myös häpeän tunne voi olla itsessään kuormittavaa, jos jää asioiden kanssa kovin yksin.

On ymmärrettävää, ettet halua huolestuttaa lapsiasi raha-asioilla. Lapset usein aistivat helposti vanhempien stressiä ja kodin ilmapiiriä. Toit myös esiin, ettei teillä ole tällä hetkellä mahdollisuuksia tarjota samoja asioita kuin ennen lapsille. Tätäkin kautta lapset ovat jo ehkä huomanneet jotain muutosta perheenne tilanteessa. Siksi kannustaisinkin sinua juttelemaan asioista lasten kanssa aloittaen vaikkapa juuri siitä, että miten tilanne on saattanut näyttäytyä heille ja kertoen, mistä tämä johtuu. Lisäksi on hyvä kuulla lasten ajatuksia ja tuntemuksia tilanteesta. Usein se, että lapsi saa ymmärrettävän selityksen perheessä tapahtuville asioille, lisää lapsen tunnetta siitä, ettei jää ajatustensa kanssa yksin.

Silloin, kun juttelee lapsen kanssa, on hyvä tuoda myös esiin, miten vaikeuksista mennään eteenpäin. Et kertonut oletteko hakeneet apua raha-asioiden selvittelyyn. Rohkaisen olemaan hyvin matalalla kynnyksellä yhteydessä Talous- ja velkaneuvontaan ja kartoittamaan heidän työntekijänsä kanssa, mikä voisi tukea teidän perhettänne tiukassa rahatilanteessa. Lapsille kannattaa tuoda myös esiin, kun asioihin on haettu ulkopuolista apua. Se usein lisää koko perheen toiveikkuutta sen suhteen, että hankalasta tilanteesta päästään eteenpäin.

Kovasti voimia ja tsemppiä tuleviin keskusteluihin ja avun hakemiseen!

Alueelle ‘Kysy ammattilaisilta taloushuolista’ ei voi kirjoittaa uusia aiheita eikä vastauksia olemassaoleviin aiheisiin.

Takaisin ylös