Siirry sisältöön
Nimetön

Hei!

Tyttäreni on 13-vuotias eikä hänellä ole ollut ystäviä vuosiin. Alakoulussa häntä kiusattiin. Kiusaaminen saatiin onneksi loppumaan mutta siitä huolimatta hän jäi kaveripiirien ulkopuolelle. Hän harrastaa monenlaista ja on aktiivisesti etsinytkin ystäviä mutta jos joku tyttö joskus löytyykin niin se yleensä loppuu lyhyeen. Kun olen kysellyt, että kysyisitkö vaikka jotain koulukaveria uimaan tms. niin vastaus on että ei niille koskaan sovi. Hän on kyllä kysellyt mutta on kuulemma niin kiire harrastusten tai läksyjen kanssa ettei ehdi. Olen ihan hukassa tämän asian kanssa. Olen kaikin keinoin yrittänyt auttaa tytärtäni hankkimaan ystäviä mutta mikään ei toimi. Löytyisikö täältä muita samanlaisessa tilanteessa olevia vanhempia? Toivoisin, että onnistuisin löytämään Turun seudulta jonkun perheen, jonka lapsi kaipaisi myös ystävää.

Nimetön

Valitettavasti en ole Turun seudulta, joten en voi konkreettista kaveria tarjota. Toivottavasti löytyy joku.

Kerroit, että tyttärelläsi on harrastuksia. Se on ainakin hyvä juttu.

Olet tehnyt kaikkesi, että tyttö saisi ystäviä. Ehkä on aika hellittää. On vahinko, jos tytölle jää mielikuva, että hän on sinunkin mielestä jotenkin vääränlainen.
Nykyään arvostetaan sekä lapsilla ja aikuisilla sellaista, jolla on paljon ystäviä ja mennään ja tullaan koko ajan. Whatsapp napsuu… Murrosikäisiä ei saa pysymään kotona ja niiden kanssa täytyy koko ajan tapella kotiintuloajoista.
Mutta tämä ei ole koko totuus. Tiedätkö, onko tyttösi itse tyytyväinen tilanteeseen? Voi olla että hän on se runotyttö, joka mieluiten lukee ja kirjoittelee ja kuuntelee musiikkia, ehkä soittaa itsekin jotain. Ehkä hän ei kaipaa muuta? Tosin kerroit, että hän on etsinyt aktiivisesti itsekin kavereita.
Moni nuori oikeasti viihtyy yksin. Vaikka totta on sekin, että on riski, jos ei nuorella ole yhtään kaveria.

Tyttösi on joutunut kokemaan ainakin jonkinlaista koulukiusaamista. Se saattaa olla leimannut hänet hänen itsensä ja koulukavereitten silmissä sellaiseksi joka on paljon yksin. Jos näin on, ystävän saattaa löytää parhaiten jostain muualta kuin tutuista ympyröistä. Mitenkähän olisi netti? En nyt tarkoita mitään lasten deittipalstaa, ei kai sellaisia olekaan! Mutta ainakin on harrastus- ja fanisivuja, joilla liikkuu saman henkisiä ihmisiä. (Niitten suhteen kannattaa olla varovainen. Osoitteita ja valokuvia ei kannata ihan helposti vaihtaa.) Omassa tuttavapiirissäni kaksikin nuorta löysi kaverin näin. Toinen satojen kilometrien päästä. Kumpikin tapasi nettituttunsa ja hyvin meni (toisella oli isä turvana ensimmäisellä kerralla).

Käyttääkö tyttösi paljon tietokonetta? Meistä aikuisista tietokonepelaaminen näyttää yksinäiseltä ja epäsosiaaliselta puuhalta, vaikka monen pelin ympärillä on kaveripiiri, jotka eivät kadulla toisiaan tunne. Eivät ehkä ole edes samasta maasta. Pelaaminen on ehkä enemmän poikien puuhaa, mutta tyttöjäkin kiinnostavia juttuja on. Pelaamisen hienous on siinä, että oman persoonan voi häivyttää taka-alalle. Ei haittaa, jos ei ole luonteeltaan kovin sosiaalinen. Jos tyttösi ei vielä pelaa, varmaan joku voisi auttaa alkuun.

Aika usein auttaa. Tärkeintä on, että hän tietää, että äidin mielestä hän on hieno tyttö. Se auttaa häntä itseäänkin uskomaan että näin on ja antaa itsevarmuutta.

Nimetön

Hei,

Ymmärrän ahdistuksesi, poikani on ollut samassa tilanteessa.
Löysimme harrastuksesta henkireiän ja sitä myöten innostuksen palon ja ne kaveritkin.

Onko tyttäresi hiljainen ja arkaluonteinen vai menevä rämäpää vai kenties kumpaakin tilanteesta riippuen? Oletko ehdottanut tyttärellesi harrastamista? Sen ei tarvitse olla mitään yletöntä hifistelyä ja kallista, esim. partio on turvallinen harrastus ja kavereita saa varmasti.

Tulin myös miettineeksi kun kerroit, että kiusaaminen loppui mutta kukaan ei halua olla kaveri. Kiusaamista on myös kaveripiirin ulkopuolelle jättäminen.

Nimetön

Minä olen 13-vuotias tyttö, mutta en asu Turusssa.

Nimetön

Tääläkin yksi kaveria kaipaava tyttö etelä-Suomesta.

Nimetön

Hei, tulin pitkästä aikaa tälle palstalle ja huomasin ettemme suinkaan ole varsinais-suomessa ainoita, jotka kaipaisivat 13-vuotiaalle seuraa. Tämä ei suinkaan hyvä asia, mutta emme ole ongelman kanssa yksin ja voisimme kenties jakaa vinkkejä/ ajatuksia :). Saako tätä kautta laitettua toiselle esim yksityisviestiä, mikäli haluaisi jakaa enemmänkin kokemuksia joko nuoret keskenään tai vanhemmat?

Nimetön

Täällä myös 13-vuotias tyttö, joka kovasti kaipaisi ystävää! Mistä päin olet?

Nimetön

Riihimäen kupeessa.

Nimetön

Hei,

Mukavaa, että palasit keskustelupalstalle. Kiitos kaikille keskusteluun osallistuneille. Kuten aloittaja totesikin, yksinäisyys nuorten keskuudessa on valitettavan yleistä ja seura olisi nuorelle erityisen tärkeää. Nuoren kannalta on erityisen hienoa, että hänellä on vanhempi, joka välittää ja on tietoinen tilanteesta ja tukee parhaansa mukaan. Nuorta voi myös helpottaa ajatus siitä, että elämän mennessä eteenpäin tilanne voi helpottaa ja esimerkiksi uusien koulujen ja harrastuskuvioiden myötä voi löytyäkin uusia, omanhenkisiä ystäviä. Nuoret voivat halutessaan olla yhteydessä MLL:n Lasten ja nuorten puhelimeen, kirjoittaa kirjeen tai chatata luotettavien aikuisten kanssa joka päivä (lisätietoja http://www.mll.fi/nuortennetti). Palvelu on luottamuksellinen ja täysin anonyymi ja juuri yksinäisyyden kokemuksesta nuoret ottavat paljon yhteyttä.

Vanhempainnetissä ei tällä hetkellä ole mahdollista lähettää toisille keskusteluun osallistuneille yksityisviestejä, mutta voitte toki laittaa keskusteluketjuun viestin, jossa on sähköpostiosoitteenne, johon muut voivat laittaa viestiä. Suosittelemme, että käytätte sähköpostiosoitetta, josta ei voi tunnistaa nimeänne tai yhteystietojanne, samoilla periaatteilla kuin Uusia ystäviä -palstalla.

Voitte myös keskustella kokemuksistanne Vanhempainpuhelimen vertaisvanhempien kanssa (p. 0800 922 77, avoinna
ma 10-13 ja 17-20, ti 10-13 ja 17-20, ke 10-13, to 14-20). Puhelu on maksuton ja anonyymi. Lapsen yksinäisyys on myös vanhemmalle raskasta ja onkin hyvä saada purkaa omia tunnelmiaan rauhassa. Olemme mielellämme tukena!

Nimetön

Hei yksinäisen äiti! Ikävä kuulla että teilläkin on yksinäinen nuori, mutta ehkäpä voimme auttaa lapsiamme yhdistämällä voimamme! Olisi tosi mukava jutella kanssasi, jos haluat keskustella niin laita minulle sähköpostia lilia823@yahoo.fi.

Nimetön

Hei!
Meilläkin painitaan juuri samankaltaisessa tilanteessa tyttären kanssa. Hän on 12 vuotias, ja jostakin syystä ei kavereita löydy vapaa-ajalle. Nyt varsinkin tässä iässä olisi vielä erityisen tärkeää tavata omia ystäviä ja tehdä teinien juttuja, mutta kun ei kavereita ole. Asumme Turussa, joten toivottavasti huomaat vielä tämän viestin. Laitan sähköposti osoitteen tähän, jos joku muukin etsiskelee kavereita. Hieman pidempi matkakin kävis, koska viikonloput ovat mahdollisuuksia täynnä!Eli siis ssalo225@gmail.com

Jansku

Hei. Kohta 13v tyttöni kaipaisi kaveria. Niitä ei liioimmin ole ollut kun siirtyi vitosluokalle. Nyt vaan mennyt huonompaan suuntaan kun se viimeinenkin kaveri sanoi että kun ylä asteelle mennään niin hän on vähemmän sitten sinun kanssasi. Tyttöäni muutenkin jännittää tosi paljon ylä asteelle menoa ja nyt sitten vielä enemmän kun ei ole sitä kaveria. Koulusta saatiin vihkonen ylä asteelle siirtymiseksi ja kysymys siinä oli kenen kaverin haluaisit samaan luokkaan. Jos ei kavereita ole niin mitä siihenkin sitten vastaa🙄 tyttäreni ei viihdy porukassa vaan kaipaisi yhtä ainoot kaveria/ sydänystävää. Tottakai masennuskin sitten alkanut tulemaan kuvioon mukaan. Kun ei ole sitä kaveria koulussa käyt ja muuten olet kotona. Itseäni surkuttaa tosi paljon tämä tilanne harrastuksia ei ole kun mikään ei kiinnosta.

Nansku

Hei Jansku, mitä päin oot? Tytär täyttää syksyllä 14 v ja laipais seuraa, vaikka wa-seuraa aluksi.

Erika Helsingistä

Hei Jansku,
Kuulostaa tuo kertomus tytöstäsi kuin meidän elämästä. Täällä tarvittaisiin myös kaveria, missäpäin asutte?

Mamma

Hei Jansku! Mistä päin olet? Meillä myös vähän samanlainen tilanne.

Vastaa aiheeseen: Yksinäinen 13-vuotias

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Takaisin ylös