Siirry sisältöön

Allekirjoita vetoomus

Somejättien tulee kantaa vastuunsa ja tehdä somekanavista turvallisia lapsille ja nuorille. 

Nimi(Pakollinen)
Sähköposti(Pakollinen)
Vetoomuksen säännöt(Pakollinen)
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Vaaralliset sosiaalisen median trendit ovat yleistyneet nuorten keskuudessa ja vanhemmat kokevat usein olevansa yksin asian kanssa. Tuoreen MLL:n nuorten mediankäytön kyselyn mukaan iso osa lapsista ja nuorista on kohdannut vaarallisia somehaasteita. Haasteet näyttävät usein leikiltä ja hauskanpidolta, jolloin lapsen on vaikea tunnistaa niitä haitallisiksi tai jopa tappavaksi.

“Näin tiktokissa kun yksi ihminen hengitti kuivashampoota ja melkein kuoli”

Moni kertoo kohdanneensa haasteita, joissa pidätetään hengitystä, pyörrytään tai kiivetään johonkin. Haasteissa voi olla myös itsensä satuttamista, kuten käden lyömistä tölkkiin tai ihon viiltämistä tai polttamista. Myös erilaiset syömiseen tai syömättömyyteen kannustavat haasteet ovat nuorille tuttuja.

Uteliaisuus, hauskanpito, ryhmäpaine, tylsyys, seuraajien ja tykkäysten tavoittelu sekä omien rajojen kokeilu ovat syitä, jotka saavat nuoret heidän itsensä mukaan osallistumaan vaarallisiksi koettuihin haasteisiin.


Niilo on yksi somehaasteessa menehtyneistä

Lasten hyvinvoinnin, kehityksen ja turvallisuuden varmistamisessa on kyse lapsen oikeuksista ja niiden toteutumisesta. Vanhemmat ja lasta ympäröivät aikuiset ovat tässä keskeisessä roolissa, mutta myös yrityksillä on vastuu kunnioittaa lapsen oikeuksia. Tämä tarkoittaa sitä, että yritykset tunnistavat oman toimintansa ja tuotteidensa tai palvelujensa mahdolliset kielteiset vaikutukset ja pyrkivät estämään ja lieventämään niitä.

Valtion velvollisuutena on edistää lasten kannalta vastuullista liiketoimintaa ja taata, että palvelut ovat lapsille turvallisia ja asianmukaisia. Tämä vastuu on erityisen korostunut verkkomaailmassa, koska yritykset suunnittelevat, rakentavat ja tarjoavat käytännössä kaikki tietoyhteiskunnan palvelut, joita lapset käyttävät. Lasten suojeleminen vaatii valtion ja yritysten yhteistä työtä.

Yksikään lapsi ei saa enää kuolla somessa leviävän haasteen takia. Siksi vetoamme, että somejättien tulee kantaa vastuunsa ja tehdä somekanavista turvallisia lapsille ja nuorille.

Allekirjoita vetoomus

Jaa vetoomus ja pyydä ystäviäsi ja tuttujasi allekirjoittamaan se.

Takaisin ylös