Siirry sisältöön

Lahja satavuotiaan Suomen lapsille

Eduskunnan juhlakokous teki hienon päätöksen sijoittaa satavuotislahjansa säätiöön, jonka tehtävä on tukea lasten ja lapsiperheiden hyvinvointia, yhdenvertaisuutta ja hyvää tulevaisuutta. Säätiö edistää ja tukee myös vanhemmuutta ja lasten kasvatusta. Hieno lahja. Eduskunta ei antanut vähästään, koska Suomi on nyt rikas maa verrattuna siihen, mitä se oli itsenäistymisen aikaan. Sata vuotta sitten tehtiin kaikin puolin tiukoissa oloissa rohkeita uudistuksia paremman lapsuuden puolesta. Lahjalla on tärkeä symbolinen arvo. Se on lapsimyönteinen viesti ja sellaisia tarvitaan.

Suomen lapsen sata vuotta on ollut hieno menestystarina. Hyvän ja tasavertaisen lapsuuden turvaaminen ei ole itsestään selvyys minään aikana ja edelleen meillä on paljon tehtävää eriarvoistumisen ehkäisemisessä. Kun Suomi itsenäistyi, kolmasosa väestöstä oli alle 15-vuotiaita, nyt lasten osuus on alle viidennes koko väestöstä. Lasten asiat eivät saa jäädä marginaaliin eikä meille riitä se, että valtaosa lapsista voi hyvin.

Sata vuotta sitten useampi kuin joka kymmenes lapsi kuoli ennen ensimmäistä syntymäpäiväänsä. Nyt joka kymmenes lapsi elää köyhässä perheessä. Kymmenesosalle lapsia on kasaantunut monenlaisia hyvinvointia ja terveyttä uhkaavia haasteita ja osa haastavista olosuhdetekijöistä liittyy vanhempien mielenterveys- ja päihdeongelmiin.

Päättäjät halusivat Suomen satavuotisjuhlapäivänä nostaa erityisesti lapset esille. Tänään itsenäisyyden juhlan keskipisteessä ovat lapset, Suomen tulevaisuuden tekijät. Pääministeri ottaa MLL:n ja lapsiasiavaltuutetun järjestämässä juhlassa tänään vastaan 516 kymmenvuotiasta lasta, jotka saapuvat eri puolilta maata iloiseen itsenäisyyspäivän lastenjuhlaan Säätytaloon. Tämä on vuoden hienoin työpäivä meille MLL:n työntekijöille ja kymmenille vapaaehtoisille, jotka tulevat juhlaan avuksi.

Huomenna sytytämme kynttilät ikkunalle kello kuusi ja kunnioitamme kaikkia niitä, joiden ansiosta voimme viettää vapaan maan itsenäisyyden juhlaa. Itsenäisyyden juhlimiseen kuuluvat sekä historian arvostaminen että tulevaisuuteen katsominen. Suomi 100 -juhlinnassa on hienolla tavalla läsnä iloisuus ja arvokkuus yhtä aikaa.

Milla Kalliomaa

Milla Kalliomaa

Pääsihteeri

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Takaisin ylös