Siirry sisältöön

Monien tunteiden vanhemmuus

Erilaiset tunteet, ne kuuluvat vanhemmuuteen. Tavallisessa arjessaan vanhempi voi kokea iloa lapsen onnistumisesta vaikkapa vauhdin ottamisessa keinussa tai kun nuori nauraa samalle vitsille. Tai vanhempi voi tuntea onnentunnetta, kun lapsi ottaa kädestä kiinni. Lämmin ylpeyden ja ihastuksen tunne voi levitä vanhempaan vain lastaan katsomalla.

Sen lisäksi, että vanhemmuus vaikuttaa vanhempaan syvästi, vanhempana olo myös opettaa ja kasvattaa aikuista. Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan vanhemmuus vahvistaa nuoren aikuisen identiteettiä jopa työtä voimakkaammin (Mannerström, Markus 2019).

On totta, että vanhemmuus tuottaa myönteisten tunteiden lisäksi yhtä lailla myös huolta. Vanhemmuus voi jännittää, joskus pelottaakin. Arki voi tuntua tylsältä ja yksinäiseltäkin, vaikka ympärillä olisi ihmisiä. Joskus tukiverkot voivat olla riittämättömät.

Hermostuminen ja äksyily saattavat kuulua monen vanhemman päivään, vaikka sellaisia ei pitäisi vanhemmuuteen kuuluvina tunteina lainkaan. Harmitus ja hämmennys voi käydä mielessä. Omista ajatuksista, tunteista ja asioista ei ehkä tohdi puhua kenellekään. Tunne siitä, että näin ei voi olla kenelläkään muulla vanhemmalla, pistää vaikenemaan.

Vanhemmuudessa koetut ilot on hyvä jakaa, sanotaan että ne silloin kaksinkertaistuvat. Surujen ja huolten jakaminen puolestaan puolittaa ne. Samoin voi helpottaa, kun huomaa toistenkin pohtineen samoja asioita ja huolia. MLL kulkee rinnalla vanhemman arjessa nauruineen ja harmeineen. Haluamme tarjota tukea ja tietoa vanhempien tarpeisiin, huoliin ja toiveisiin.

Sinulla on nyt mahdollisuus vaikuttaa siihen, että ajankohtainen tieto vanhempien huolista ja tiedon kaipuusta välittyy meille. Vastaamalla Vanhemman ääni -verkkokyselyyn autat meitä tarjoamaan entistä parempaa vanhemmuuden tukea entistä paremmilla verkkoapuvälineillä.

Tarvitsemme ääntäsi, jotta tiedämme, millaisia verkkoapuvälineitä pidät hyödyllisimpinä. Pidätkö tietotekstien lukemisesta? Haluaisitko kenties kuunnella podcasteja? Ehkä lyhyet ja tiiviit vinkkilistat tuntuisivat sinusta mieluisimmilta? Yhtä lailla haluamme saada selville sinua huolettavat asiat, jotta voimme tarjota sivuillemme kaipaamaasi sisältöä ja tukea. Saatu tieto viedään myös päättäjien tietoon.

Arvostamme vastaustasi. Kyselyn lopussa voit osallistua leffalippujen arvontaan.

Kysely on osa Vanhemmuuden verkkotuki -hanketta, joka tarjoaa tukea kuormittuneessa elämäntilanteessa oleville vanhemmille. Olemme mukana Arvokas-ohjelmassa, jonka tavoitteena on eriarvoisuuden vähentäminen ja osallisuuden vahvistaminen.

#arvokas #sinäoletarvokas

Anna-Maija Okker

Anna-Maija Okker

Suunnittelija

Aiheeseen liittyvät

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Takaisin ylös