Siirry sisältöön

Perheiden hyvinvointia rakennetaan vanhemmuutta tukemalla

Hyvä ja turvallinen lapsuus ja nuoruus ovat jokaisen lapsen ja nuoren oikeus. Tätä edistetään parhaiten varmistamalla lapsille ja nuorille riittävän hyvät kasvuolosuhteet. Lasten ja nuorten hyvinvoinnin toteutuminen edellyttää vanhempien ja perheen tukemista.

Perheiden monimuotoisuus ja erilaiset tuen tarpeet ovat kasvaneet. Yksi tuen muoto sopii toiselle ja toinen taas toiselle. Tärkeintä on tukea vanhemmuutta jo silloin, kun ei ole vielä suurempaa hätää. On myös tärkeä tunnistaa, että jotkut vanhemmat saavat tukea siitä, että pääsevät ryhmässä keskustelemaan muiden vanhempien kanssa, toiset hyötyvät parhaiten tukihenkilöistä ja osa taas kotiin vietävästä avusta.

Monet vanhemmat etsivät vanhemmuuteen tukea myös verkosta, jolloin juuri oikeaan aikaan tullut chat-keskustelu tai netistä luettu asiantuntijan kirjoitus voi tuoda suurta helpotusta. Perheet tarvitsevat myös yhä aineellista tukea perustarpeidensa täyttämiseksi.

Monilla järjestöillä on useita vanhemmuutta tukevia toimintoja, jotka ovat helposti perheiden saatavilla ja vastaavat tarpeisiin. MLL:n lapsiperheiden kohtaamispaikat, niin vapaaehtoisten pyörittämät perhekahvilat kuin työntekijävetoiset kohtaamispaikat, tarjoavat monenlaista tukea ja apua. Kohtaamispaikoissa vanhempien keskinäinen vertaistuki usein helpottaa emotionaalisia ja tiedollisia tarpeita. Vertaisen vanhemman kuuntelevat korvat, rohkaisu ja empatia auttavat arjessa jaksamista.

Parhaiten vanhempien ja perheiden tuki voidaan varmistaa kokoamalla sirpaleiset lapsiperheiden sosiaali- ja terveyspalvelut, varhaiskasvatuksen, koulun sekä järjestöjen että seurakuntien toiminnat ja palvelut perhekeskusverkostoksi.

Perheet löytävät palvelujen pariin parhaiten silloin, kun ne ovat saman katon alla tai läheltä toisiaan. Tärkeintä kuitenkin on, että lapsiperheille ja vanhemmille suunnatuista palveluista ja toiminnoista kerrotaan ajoissa neuvolassa, varhaiskasvatuksessa ja muissa palveluissa, esimerkiksi Kelassa, eikä vasta sitten, kun hätään haetaan erityispalveluja. Tässä työssä julkinen sektori ei pärjää ilman järjestöjä. Siksi tulevalla hallituskaudella onkin välttämätöntä turvata järjestöjen toimintaedellytykset.

Kevään 2023 eduskuntavaalit lähestyvät ja MLL:n vaaliblogeissa nostetaan esille lasten, nuorten ja lapsiperheiden etua edistäviä aiheita. Ne nousevat MLL:n eduskuntavaaliohjelman teemoista.

Tarja Satuli-Kukkonen

Tarja Satuli-Kukkonen

Kehittämispäällikkö

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Takaisin ylös