Syrjimättömyys ei ole vain idea – se on tekoja, valintoja ja arkea
On tullut se aika vuodesta, kun erilaisuus, syrjimättömyys ja yhtäläiset seksuaalioikeudet nousevat otsikoihin. Erilaiset yhdenvertaisuutta esiin nostavat tapahtumat täyttävät kadut ja kampanjat somen. Moni meistä saa voimaa siitä, että moninaisuudesta puhutaan ääneen ja syrjimättömyyden ihanne saa ansaitsemansa huomion.
Mutta nuorille nämä asiat eivät ole vain kesäkuun juttu – ne ovat totta joka päivä.
Sukupuoli, seksuaalisuus, keho, kieli, kulttuuri, uskonto – meitä on monenlaisia, ja juuri se tekee maailmasta kiinnostavan ja elävän. Jokaisella on oikeus määritellä oma identiteettinsä ja tulla hyväksytyksi sellaisena kuin on. Tämä oikeus kuuluu minulle, sinulle ja kaikille – ehdoitta.
Silti aivan liian moni nuori kokee syrjintää, häirintää, kiusaamista tai ulossulkemista siellä, missä he viettävät aikaansa: verkossa. Eli sosiaalisen median palveluissa ja digitaalisten pelien ääressä, keskustelupalstoilla ja erilaisissa ryhmissä.
Turvallisempi digiympäristö ei synny tyhjästä. Se syntyy jokaisen meistä teoista, pitkäjänteisestä työstä ja esteiden poistamisesta, tiedostamisesta ja ongelmien ratkaisuista. Syrjintä vähenee, kun emme jää hiljaisiksi todistaessamme loukkaavaa käytöstä, kun annamme tilaa monenlaisille näkemyksille ja emme hyväksy kiusaamista, toisten mitätöimistä tai loukkaamista.
Pienilläkin teoilla on merkitystä
- Kehu, kun muut haukkuvat.
- Kysy, kun et ymmärrä.
- Kuuntele, kun tekisi mieli tuomita.
- Puhu kunnioittavasti, silloinkin kun olet eri mieltä.
Syrjimättömyys ei ole vain sitä, ettei tee pahaa. Se on aktiivista valintaa tehdä hyvää. Ja se kysyy rohkeutta – myötätuntoa myös silloin, kun on itse epävarma.
Tänä päivänä, kun verkkokeskustelut kärjistyvät helposti ja sanat satuttavat syvältä, voimme valita toisen tien. Voimme rakentaa ymmärryksen siltoja ja dialogia. Voimme kysyä itseltämme: Olenko valmis kuulemaan? Miksi reagoin näin? Voisinko kohdata tämän ihmisen lempeämmin? Miten saisin omat ajatukseni paremmin esiteltyä, jotta minua ymmärretään?
MLL:n tuoreessa Nuoret ja nettikiusaaminen 2025 -kyselyssä 17 % vastaajista ei osannut sanoa, onko kiusannut netissä vai ei. Tämä luku haastaa meidät ottamaan puheeksi käytöstavat, vastuun omista teoista ja kunnioittavan kohtaamisen. On selvää, että meidän tulee opettaa nuorille empatiataitoja!
Kohtaa muut kunnioittavasti. Kuuntele. Puutu epäasiallisuuteen. Opettele uutta. Pidä puolesi, mutta älä paina muita alas. Jokainen meistä voi olla toivon ja turvan tuoja toiselle.
Ole sinäkin osa turvallisempaa tilaa – myös verkossa. Nuoret ansaitsevat turvallisen netin.
Nuortennetti ei ole vain tiedon lähde – se on digitaalinen tila, jossa nuori saa olla turvassa ja tulla kohdatuksi. Sivustolta nuori saa luotettavaa tietoa ja keskustella muiden nuorten kanssa. Hän saa vertaistukea ja aikuisen apua silloin, kun sitä tarvitsee.
Nuortennetissä näkyvät turvallisemman tilan periaatteet:
– Ei vihapuheelle. Ei kiusaamiselle. Kyllä kunnioitukselle ja moninaisuudelle.
Moderaattorimme valvovat nuorten välisiä keskusteluja ja heitä koulutetaan jatkuvasti ymmärtämään paremmin syrjimättömyyden ja yhdenvertaisuuden kysymyksiä. Nuorten ajatukset otetaan huomioon, eikä ketään jätetä yksin. Verkkovertaisnuoremme pitävät palstalla yllä hyvää mieltä ja kirjoittavat viestit osallisuutta tukien. Nuortennetti tarjoaa myös mahdollisuuden oppia, kasvaa ja ymmärtää. Ymmärtää, että et ole yksin!
Kun opimme toisistamme, pelko vähenee – ja tilalle syntyy kunnioitus.

Kaisa Önlen
Digitaalisen nuorisotyön asiantuntija
Emilia
Nuortennetin vapaaehtoinen