Siirry sisältöön

Voimaa vapaaehtoistyöstä!

Vapaaehtoiset vahvistavat uskoani parempaan tulevaisuuteen ja rakentavat vastavoimaa lamaannukselle ja pessimismille. Vapaaehtoistyön kautta maailma näyttäytyy minulle paikkana, jossa pienilläkin teoilla on merkitystä. Vapaaehtoisena voi kokea vaikuttavansa ja olevansa osa hyvän kierrettä, ei mikään pieni juttu! 

Vapaaehtoisten päivä on oikeastaan joka päivä, sillä sadat tuhannet suomalaiset tekevät vapaaehtoistyötä. Ja nekin, jotka eivät tee, tukevat toimintaa lahjoittamalla siihen rahaa. Moni myös harkitsee vapaaehtoiseksi ryhtymistä. MLL:n Lasten ja nuorten puhelimessa vapaaehtoiset päivystävät niin jouluna kuin juhannuksenakin kuunnellen ja kannustaen lapsia ja nuoria. Perhekahvilat toimivat vapaaehtoisvoimin lähes joka kunnassa tarjoten lapsille ja vanhemmille seuraa. Lukumummit ja vaarit auttavat lapsia lukemisen opettelussa. Kummi- ja tukioppilaat rakentavat myönteistä ryhmähenkeä. Leikkitapahtumien järjestäjät kokoavat aikuiset ja lapset iloiseen yhdessäoloon. Perhekummit tukevat lapsiperheitä arjen pyörteissä.  

Vapaaehtoistyö on sosiaalinen liima, joka pitää yhteisön kasassa. Se lisää keskinäistä luottamusta ja välittämistä. Vapaaehtoisille leimallista on myötätunto muita kohtaan. Helsingin yliopiston CoPassion-tutkijoiden mukaan myötätunto on toisen tunteiden ja tarpeiden todesta ottamista ja toisen parhaaksi toimimista. Parhaimmillaan se on myös myötäintoa, toisen ilossa ja innossa mukana elämistä.  

On järisyttävää, miten valtava merkitys ihmisellä voi olla toisen hyvinvoinnille. Lääkärit voisivatkin joskus määrätä lääkkeeksi vapaaehtoisen tukihenkilön tai vapaaehtoistehtävässä toimimisen. Vapaaehtoistyön tiedetään lisäävän myös tekijänsä hyvinvointia. Onhan ihmisen perustarve kokea itsensä tärkeänä ja merkityksellisenä muille.  

Vapaaehtoistyön elinvoimaisuus ei ole itsestäänselvyys. Toiminnan jatkuvuus edellyttää tukirakenteita. MLL ja muut järjestöt huolehtivat siitä, että tehtävät ja tekijät kohtaavat toisensa. Lisäksi ne varmistavat, että vapaaehtoiset saavat ohjausta, koulutusta ja kannustusta.  

Jos vapaaehtoistyö joku päivä loppuisi, se kyllä huomattaisiin. Maailmasta tulisi synkempi ja harmaampi. Kiitos kaikille vapaaehtoisille, te luotte iloa ja toivoa!  

Marie Rautava

Marie Rautava

Ohjelmajohtaja

Aiheeseen liittyvät

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Takaisin ylös