Siirry sisältöön
MLL:n logo

Lapsi- ja perhejärjestöjen tavoitteet hallitusohjelmakaudelle 2023–2027

Lapsi- ja perhejärjestöt odottavat, että Suomen hallitus turvaa tulevalla hallituskaudella lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointia ja tulevaisuutta seuraavilla toimilla:

 1. Lapsistrategiatyötä jatketaan, lapsistrategiayksikön toiminta vakiinnutetaan ja lapsistrategian toimeenpanon resurssit turvataan sekä lapsistrategiayksikössä että poikkihallinnollisessa työssä.
 2. Talouden sopeutustoimista tehdään lapsivaikutusten ennakkoarviointi. Kaikessa lainsäädäntötyössä tehdään johdonmukaista lapsivaikutusten arviointia, jonka pohjalta lainsäädäntöluonnoksia tarvittaessa muutetaan.
 3. Valtion lapsibudjetointia jatkokehitetään. Lapsi- ja perhepalvelujen vaikuttavuutta parannetaan kehittämällä lapsibudjetointia kunnissa ja hyvinvointialueilla.
 4. Lapsiperheköyhyyttä torjutaan sosiaaliturvan kokonaisuudistuksella ja turvaamalla lapsiperheiden universaalit etuudet sekä lapsi- ja indeksikorotukset. Lapsiperheiden etuuksia ei heikennetä.
 5. Laaditaan valtakunnallinen lasten ja nuorten mielen hyvinvoinnin ohjelma. Turvataan lapsille ja nuorille kynnyksetön tuki ja palvelut arjen ympäristöissä ja etsitään keinot torjua jengiytymistä ja väkivaltaista käytöstä yhdessä lasten, nuorten sekä järjestöjen kanssa.
 6. Lastensuojelun kokonaisuudistus toteutetaan.
 7. Kuntien ja hyvinvointialueiden järjestämisvastuulla olevien lasten, nuorten ja perheiden palveluiden rahoitus varmistetaan.
 8. Hyvinvointialueita ohjataan vahvistamaan lasten, nuorten ja perheiden palvelujen kokonaisuutta sekä seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluja yhteistyössä kuntien ja järjestöjen kanssa.
 9. Sosiaali- ja terveysjärjestöjen vahvuuksia ja osaamista hyödynnetään. Järjestöjen osallisuus päätösten valmisteluun varmistetaan toiminnan kaikilla tasoilla ja niiden kanssa rakennetaan kumppanuuksia. Järjestöjen autonomiaa kunnioittava rahoituksen taso ja sen ennakoitavuus turvataan parlamentaarisessa yhteisymmärryksessä sovitun mukaisesti.
 10. YK:n lapsen oikeuksien komitean suositukset ja eurooppalainen lapsitakuu toteutetaan. 


  Lastensuojelun Keskusliitto, Barnavårdsföreningen i Finland, Ensi- ja turvakotien liitto,  Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Pelastakaa Lapset ry, Väestöliitto

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Takaisin ylös