Siirry sisältöön

Lapsuuden tukeminen on arvovalinta

Lapsuus on ainutkertaista. Sen voi elää vain kerran ja se vaikuttaa koko myöhempään elämään. Lapsuuden tukeminen on arvovalinta, joka voidaan tehdä, jos niin halutaan. Edistyksellinen yhteiskunta tukee ja arvostaa lapsuutta. 

Lasten asiat ovat päättäjille yleensä niin sanottuja hyviä asioita, joita kukaan ei vastusta. Vaalikeskusteluissa ehdokkaat ovat usein vilpittömin mielin tukemassa hyvää ja yhdenvertaista lapsuutta. Vaalien jälkeen hallitusneuvottelut kuitenkin ratkaisevat, millaisia asioita tulevalla hallituskaudella lähdetään ajamaan.  

Hyvä tahto tai tavoitteetkaan eivät riitä, ellei ole resursseja niiden toteuttamiseen. Isot talouslinjaukset on tehty yleensä eri pöydissä, missä lasten hyvinvointia, kasvatusta ja koulutusta koskevista tavoitteista keskustellaan.  

Lapsi- ja perhepolitiikassa ongelmana on ollut lyhytjänteinen ja usein ristiriitainen päätöksenteko. Esimerkkejä siitä ovat varhaiskasvatus- ja koulutusleikkaukset, lapsiperheiden etuuksien heikentäminen ja palveluissa tehdyt leikkaukset. Lapsiperheköyhyys on kääntynyt kasvuun, vaikka eriarvoistumisen ongelma tunnistetaan laajasti niin hallinnon kuin päättäjien keskuudessa. 

Lapsi- ja perhepolitiikka voi tulevaisuudessa olla pitkäjänteisempää, jos uusi hallitus ryhtyy edellisen vaalikauden lopulla tehdyn taustavalmistelun pohjalta laatimaan monien muiden maiden tapaan kansallista lapsistrategiaa.  Lapsistrategia on lapsen oikeuksiin perustuva, yli vaalikausien ulottuva linjaus, jossa edistetään lapsen edun toteutumista lapsia koskevissa asioissa. Se luo pohjan tavoitteelliselle ja johdonmukaiselle päätöksenteolle. Eduskuntaan valituista kansanedustajista melkein joka neljäs sitoutui vaalikampanjansa aikana Ääni lapselle -ehdokkaaksi. Se on hyvä lähtökohta ja toivomme, että ääni lapselle kantaa koko vaalikauden ajan.  

Artikkeli julkaistu Lapsemme 2/2019 -lehdessä.

Milla Kalliomaa

Milla Kalliomaa

Pääsihteeri

Ladattavat materiaalit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Takaisin ylös