Siirry sisältöön
LAPSEMME-LEHDEN KUVA, EI KÄYTETÄ MUUALLA.

Paluu arkeen on palauttanut rytmin perheeseen

Kesän jälkeen jaetaan lomakuulumisia niin lasten kuin aikuisten kesken. Kuka on ollut matkoilla, kuka mökillä ja kuka on kärvistellyt remonttipuuhissa. Joku toivoo hartaasti, ettei kukaan kysyisi. Lomasta ei ole mitään kerrottavaa, hyvä että se on ohi. 

Opettajat ja varhaiskasvattajat miettivät jo ennalta, miten käynnistää kuulumiskeskustelut niin, ettei kenenkään lapsen tarvitsisi kokea ulkopuolisuutta. Kiitos opettaja! Kuulumiskierros voidaan järjestää niin, ettei lomiin ja vapaa-aikaan liittyvä kilpavarustelu korostu. 

Lomalla voi löysätä rutiineja ja hemmotella herkuilla ehkä useammin kuin arkena. Vanhemmat huomaavat käyvänsä neuvotteluja asioista, jotka arkena sujuvat ongelmitta. Paluu kotiarkeen, päiväkotiin ja kouluun palauttaa rytmit paikoilleen ja arki alkaa seestyä. Loma on hieno juttu, mutta tervetuloa arki!

Päiväkodin ja koulun alku on jännittävää ilman aikuisten hyväntahtoisia jännittääkö-kysymyksiäkinKyllä se jännittää, ovatko kaverit muuttuneet ja löytääkö oman paikkansa ryhmässä. Eikä kaveripulmista ole aina helppo puhua edes kotona.

Koulurauha julistettiin tänä vuonna 29. kerran Kajaanissa. Koulurauha muistuttaa, ettei ketään saa jättää yksin. Koulurauha jatkuu arjen tekoina ja toimintana koulussa läpi vuoden. Se kuuluu myös päiväkoteihin ja eskareihin. 

Hienoa, jos kotona on syyskauden alussa tavallista enemmän aikaa olla yhdessä. Kainaloon käpertyvä lapsi tai sohvalla vieressä lehteä lukeva nuori saattaa olla vain hiljaa. Ja hiljaisuudellaan testata, onko aikuisella nyt aikaa kuunnella

Pääkirjoitus on julkaistu Lapsemme 3/2019 -lehdessä.

Milla Kalliomaa

Milla Kalliomaa

Pääsihteeri

Ladattavat materiaalit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Takaisin ylös