Siirry sisältöön
LAPSEMME 3/2017 _
-LEHDEN KUVA. EI KÄYTETTÄVÄKSI MUUALLA.

Ryhmästä mallia!

Mannerheimin Lastensuojeluliitto on kehittänyt perheryhmiä, joissa vahvistetaan mentalisaatiokykyä. Niitä järjestetään useissa kunnissa niin vauvojen kuin isompien lasten vanhemmille.

Keravalaiset Emma Koivula ja Jouni Nieminen osallistuivat viime keväänä Nuutti-esikoisensa kanssa uusille isille ja äideille tarkoitettuun Vahvuutta vanhemmuuteen -ryhmään.

– Kokoontumiset alkoivat, kun Nuutti oli parikuinen. Muiden ryhmään osallistuneiden vauvat olivat suurin piirtein saman ikäisiä, joten tulimme toimineeksi myös toistemme vertaistukena, Koivula kertoo.

– Oli huojentava huomata, että vanhempien toiveet ja pelot ovat loppujen lopuksi yllättävän samanlaisia. Ja että ikävistäkin tuntemuksista, kuten väsymyksestä, voi ja saa puhua.

Mentalisaatiota ei käsitelty tapaamisissa teoreettisesti vaan ohjatun keskustelun ja leikkien avulla. Niissä heräteltiin huomioimaan muun muassa vauvan tunteita ja kehitysvaiheita, parisuhdetta, äidin ja isän tunteita ja jaksamista.

– Ilmapiiri oli rento ja hauska. Käytännönläheinen lähestymistapa sopi hyvin kaltaiselleni ei-niin-teoreettiselle ihmiselle, Nieminen sanoo.

Myös kotiin saatiin tehtäviä. Koivulan mukaan niiden tekeminen antoi luvan pysähtyä miettimään, miltä itsestä ja toisesta tuntuu. Miksi kukin reagoi niin kuin reagoi?

Tehtävien sytyttämiä ajatuksia ja kysymyksiä puitiin yhdessä puolison ja ryhmäläisten kanssa. – Monesti pohtiminen jatkui vielä autossa!

Molemmat ovat iloisia, että osallistuivat ryhmään. – Oli hyvä katsoa asioita välillä ihan eri näkövinkkelistä, kuin mihin on tottunut, Nieminen sanoo.

– Nyt ehdin joskus jopa jarruttaa, ennen kuin pinna palaa, Koivula nauraa.

Tietoa oman kuntasi perhe- tai vanhempainryhmistä voit kysyä neuvolastasi.

Artikkeli on julkaistu Lapsemme 3/2017 -lehdessä.

Kirsi Heikkinen

Kirjoittaja

Tomi Nuotsalo

Valokuvaaja

Ladattavat materiaalit

Aiheeseen liittyvät

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Takaisin ylös