Siirry sisältöön

Koulurauha julistetaan tänä vuonna Vantaalla

Valtakunnallinen Koulurauha lukuvuodelle 2018–2019 julistetaan 22. elokuuta Vantaan Energia Areenalla. Vuosittaisen koulurauhan julistuksen avulla halutaan tuoda lasten ja nuorten ääntä esiin kiusaamisen ehkäisyssä sekä kannustaa kouluja lasten ja nuorten oman toiminnan vahvistamiseen kiusaamisen ja syrjinnän vastaisessa työssä. Myös päiväkoteja kannustetaan julistamaan päiväkotirauha. Tapahtuma kiertää viestikapulan lailla paikkakunnalta toiselle ja järjestetään tänä vuonna ensimmäistä kertaa Vantaalla.

Koulurauhan julistustapahtuman ja koko Koulurauha-vuoden suunnittelu aloitettiin vantaalaisten oppilaiden kanssa 18.–19. tammikuuta 2018 Koulurauha-leirillä Vantaan kaupungin leirikeskuksessa Heinolan Kukonnotkossa.

Leirille osallistui 19 oppilasta opettajineen 5.-luokkalaisista toisen asteen oppilaisiin eli mukana oli alakoululaisia, yläkoululaisia, lukiolaisia ja ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelevia opettajineen. Suunnittelutyössä ovat mukana vantaalaiset pilottikoulut Uomarinteen koulu, Peltolan koulu, Helsinge skola, Martinlaakson lukio, Kauppiaitten kauppaoppilaitos ja Varia sekä pilottipäiväkoteina Kartanonkosken päiväkoti, Daghemmet Timotej ja Daghemmet Lyckoslanten.

Koulurauha-leirillä ideoitiin, millaisiin asioihin koulurauhatyössä pitäisi erityisesti kiinnittää huomiota. Teemaksi oppilaat halusivat nostaa vaikuttamisen koulussa. Vaikuttamista katsottiin monesta näkökulmasta: koulurauhatyössä kiinnitetään huomiota siihen, miten jokainen voi pienillä teoilla vaikuttaa ilmapiiriin koulussa sekä siihen, että oppilailla olisi enemmän vaikuttamismahdollisuuksia koulussa.  Sloganiksi tuli ”Sinä voit vaikuttaa. – Hymykin auttaa. ”

Lisäksi leirillä nuoret kirjoittivat koulurauhan julistustekstin kahden päivän työskentelyn pohjalta. Oppilaat aloittivat julistustapahtuman ohjelman suunnittelun ja ideoivat toimintamateriaalia koulurauhatyön tueksi koko kouluvuodelle. Leirin tärkein päämäärä oli saada Koulurauha-vuodelle teema ja innostaa lapset ja nuoret mukavan yhdessäolon merkeissä jatkamaan suunnittelutyötä kouluissa.

Koulurauha-ohjelma on Mannerheimin Lastensuojeluliiton, Poliisihallituksen, Opetushallituksen, Folkhälsanin ja Suomen Vanhempainliiton yhteinen ohjelma, jonka tavoitteena on kouluyhteisön hyvinvoinnin ja turvallisuuden edistäminen. Koulurauhatyön tavoitteena on, ettei ketään kiusattaisi, ettei kukaan jäisi yksin ja että jokainen lapsi ja nuori voisi kokea olevansa oman kouluyhteisönsä tärkeä ja hyväksytty jäsen.

 

Lisätietoja
Eeva-Liisa Markkanen
Suunnittelija, Mannerheimin Lastensuojeluliitto
eeva-liisa.markkanen(a)mll.fi
p. 050 3672 101

Aiheeseen liittyvät

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Takaisin ylös