Siirry sisältöön

Lupa leikkiä! Leikkipäivä-tapahtuman voi järjestää jokainen

Leikki tekee hyvää. Kaikille. Siksi haastamme kaikki kansalaiset iästä riippumatta mukaan Leikkipäivään. Valtakunnallinen Leikkipäivä järjestetään 13. toukokuuta, jolloin kuka tahansa voi järjestää oman leikkitempauksen – suuren tai pienen. Leikki on myös osa Suomi 100 -juhlavuotta.

Valtakunnallisena Leikkipäivänä 13. toukokuuta on lupa leikkiä oikein urakalla. Kaikki ovat silloin tervetulleita järjestämään pop up -hengessä oman leikkitempauksensa. Tempaus voi olla leikkihetki pienellä porukalla tai isompi tapahtuma, joka on järjestetty yhdessä muiden kanssa. Leikkipäivä haastaa kaikki aikuiset kohtaamaan lähiyhteisönsä lapset ja kutsumaan heidät mukaan yhteiseen tekemiseen.

– Joka päivä on leikkipäivä, mutta ainakin kerran vuodessa on kiva leikkiä porukalla. Kaikkein parasta on se, että lapset ja aikuiset leikkivät yhdessä. Otetaan tilaa ja aikaa leikille, ja kerrotaan leikkitapahtumasta myös muille, sanoo perhekeskustoiminnan päällikkö Tarja Satuli-Kukkonen Leikkipäivää koordinoivasta Mannerheimin Lastensuojeluliitosta.

Jos olet järjestämässä Leikkipäivä-tempausta, niin voit ilmoittaa sen www.leikkipäivä.fi-sivustolle. Nettisivuille kootaan yhteen eripuolilla maata järjestettävät tapahtumat. Ilmoittamalla leikkitapahtumasi sivuille kerrot muillekin, mitä ja missä tapahtuu. Leikkipäivä-verkosto poimii sivustolta tapahtumanostoja sosiaaliseen mediaan, jolloin leikin sanoma leviää laajasti.

Leikkipäivää vietetään lauantaina 13. toukokuuta, mutta oman tempauksensa voi järjestää milloin tahansa toukokuun aikana. Tässä muutama poiminta tapahtumista:

1.5. Ruovedellä Pirkanmaalla järjestetään siman ja munkin ryydittämänä yhteisleikkejä laulun säestyksellä, lisäksi ohjelmassa vappuaskartelua ja taikuri. Tapahtuman järjestää MLL:n Ruoveden yhdistys, 4H ja seurakunta.

6.5. ja 13.5. Vantaalla järjestetään Leikkilauantait Nissaksen ja Vihersuon asukaspuistoissa, joihin kutsutaan perheet sankoin joukoin mukaan. Pääosassa ovat perinteiset pihaleikit. Tapahtumissa on myös maksutonta poniajelua ja kasvomaalausta. Leikkijöille on tarjolla lettuja. Tapahtuman järjestää Vantaan kaupungin perhepalvelut yhdessä yhteistyöverkoston kanssa.

13.5. Hämeenlinnan Aulangolla on tarjolla muun muassa pihapelejä, perinneleikkejä, neppistä ja valokuvasuunnistusta. Tapahtumaa järjestämässä Hämeenlinnan alueen järjestöjä ja muita yhteistyökumppaneita.

13.5. Oulun Kisakentällä järjestettävässä Leikkipäivätapahtumassa opetellaan ikäihmisten ohjauksessa perinneleikkejä. Ohjelmassa on muun muassa ruutuhyppelyä, puujaloilla kävelyä ja käpylehmien tekoa. Makkaran mutustelun lomassa tavataan Karvakaverien eläinvieraita. Tapahtuman järjestää Oulun ensi- ja turvakoti ry yhteistyössä Oulun Seudun Mäntykoti ry:n kanssa.

Vko 19 Eri puolilla maata järjestetään WAU! -kerhoissa Leikkipäivän ja Unelmien liikuntapäivän kunniaksi avoimet ovet. Kerholaiset saavat kutsua kaverinsa, huoltajansa tai vaikkapa isovanhempansa mukaan leikkimään omia suosikkileikkejään. Avointen ovien kerhoja on leikkipäivä viikolla yli 100.

Vuoden 2017 Leikkipäivän taustalla on Suomen Kulttuurirahaston rahoittama Leikkipäivä-ohjelma, joka muun muassa jakaa tietoa ja tutkimusta leikkimisen hyödyllisyydestä ja merkityksestä. Tavoitteena on kannustaa eri-ikäisiä ihmisiä leikkimään yhdessä sekä kerätä leikkiperinnettä. Leikkipäivää edelsi Koko Suomi Leikkii -hanke, jonka aikana perustetuissa Terhokerhoissa leikki jatkuu edelleen eri puolilla Suomea. Leikkipäivää on järjestämässä verkosto, johon kuuluu tällä hetkellä parikymmentä toimijaa.

ADHD-liitto ry
Ensi- ja turvakotien liitto ry
Folkhälsan
Helsingin kaupunki, Varhaiskasvatusvirasto
Lastensuojelun Keskusliitto
Mannerheimin Lastensuojeluliitto
Marttaliitto ry
Mira Jääskeläinen/Miracle Members
Opetushallitus
Perinneleikit ry
SRV Yhtiöt
Suomen Kuntaliitto ry
Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto
Suomen Punainen Risti
Suomen Salibandyliitto
Suomen Sydänliitto ry
Suomen Vanhempainliitto
Unelmien liikuntapäivä/Olympiakomitea
Vanhustyön keskusliitto ry
Vantaan kaupunki, Perhepalvelut
Wau ry
Yhden Vanhemman Perheiden Liitto ry

Leikkipäivä internetissä: www.leikkipäivä.fi

perhekeskustoiminnan päällikkö Tarja Satuli-Kukkonen, p. 040 524 0888, tarja.satuli-kukkonen(a)mll.fi
Leikkipäivä-ohjelman koordinaattori Eevamaija Paljakka, p. 050 438 0557, eevamaija.paljakka(a)mll.fi
tiedottaja Eveliina Kutila, p. 040 580 2393, eveliina.kutila(a)mll.fi

Leikkipäivä kutsuu aikuisia ja lapsia viettämään kiireetöntä aikaa yhdessä leikkien vuoden jokaisena päivänä. Valtakunnallinen Leikkipäivä järjestetään 13.5.2017. Leikkipäivä-ohjelma edistää leikkiä monin tavoin jakaen muun muassa monipuolista leikkitietoutta ja -tutkimusta, keräten leikkiperinnettä ja kannustaen ihmisiä heittäytymään leikin vietäväksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Takaisin ylös