Siirry sisältöön

MLL:n Haluanko vanhemmaksi -palvelu: 70 % kokee erilaisia paineita ryhtyä vanhemmaksi

Vanhemmuutta pidetään hyvin – jopa liian – isona asiana päätettäväksi. Tämä kuuluu MLL:n Haluanko vanhemmaksi -palvelussa, joka keräsi ensimmäisenä vuotenaan yli 15 000 lukukertaa. 70 prosenttia palvelun kyselyyn vastanneista koki jonkinlaista sosiaalista painetta lasten hankkimiseen. (N 946)

”Nuoret aikuiset pohtivat nykyisin vanhemmaksi ryhtymistä ennen kaikkea lapsen edun näkökulmasta – ei oman itsekkyyden tai nautinnon halun”, kertoo MLL:n Haluanko vanhemmaksi -palvelun asiantuntija Heini Björk 

”Vanhemmuuden pohdinta pohjautuu nykyisin hyvin huolelliseen ja vastuulliseen harkintaan. Pohdinta voi olla hyvin kipeää.  Olisi helpompi, jos ei tarvitsisi tehdä valintaa”, kuvailee Björk palveluun tulleita yhteydenottoja ja kommentteja.

”Jaksanko, pystynkö, kannattaako – vaikkapa oman traumataustan takia. Välitilassa eläminen on tosi raskasta. Laaja kirjo asioita pohdituttaa – muun muassa omat terveydelliset haasteet, kumppanin puute tai tämän haluttomuus vanhemmuuteen. Syy voi olla myös omien hyvien lapsiperhekokemusten puute.

”Ihmiset tarvitsevat kaiken mahdollisen tuen pohdintaan ja päätöksen tekemiseen. Me MLL:ssa koemme tämän antamisen hyvin tärkeäksi”, toteaa vanhemmuuden tuen asiantuntija Anna Puusniekka. 

Haluanko vanhemmaksi -palvelun kyselyyn vastanneista valtaosa koki sosiaalista painetta vanhemmaksi ryhtymiseen (N=946). 31 prosenttia koki paineita yleisestä ilmapiiristä, 25 prosenttia vanhempien tai sukulaisten taholta, 28 prosenttia määrittelemätöntä yleistä painetta ja kuusi prosenttia painetta ystävien taholta. 

Vanhemmuuden päätöstä tukisi vastanneiden kesken (N=1051) taloudellinen turva 58 %, kumppanin tuki 52 %, lisätieto erilaisista vaihtoehdoista 23 %, ammattilaisen tuki 21 %, keskustelu läheisten tai kavereiden kanssa 21 % tai jokin muu 10 % 

Mannerheimin Lastensuojeluliiton reilun vuoden palvellut Haluanko vanhemmaksi -verkkosivusto on laatuaan ainutlaatuinen. Maaliskuussa 2021 avattu palvelu tarjoaa tietoa ja tukea tulevaisuuden ennakoimiseen ja suunnitteluun aikuisille, joilla ei vielä ole lapsia. Se auttaa jäsentämään omaa elämäntilannetta ja pohtimaan vaihtoehtoisia tulevaisuuskuvia lapsilla ja ilman. Sivustolla on nettikirjepalvelu, kokemustarinoita, tietoa, lyhyitä kyselyitä sekä keskustelupalsta. 

Palvelu tukee muitakin kuin pariskuntia ja ydinperheestä haaveilevia. Se tarjoaa tietoa laajasti erilaisista vaihtoehdoista: itsellinen äitiys, kumppanuusvanhemmuus, sijais- ja tukiperhetoiminta, vapaaehtoinen lapsettomuus. 

Vanhemmuuden tuen asiantuntija Anna Puusniekka

puh. 050 472 5010

etunimi.sukunimi@mll.fi

Aiheeseen liittyvät

Tutustu palveluun

Ota yhteyttä

Maria Gnosspelius

Viestintäpäällikkö

maria.gnosspelius(at)mll.fi
050 4289 498

[helpful]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Takaisin ylös