Siirry sisältöön

Vaurastuvassa Suomessa on aika puuttua lapsiperheköyhyyteen

Köyhyys koskettaa Suomessa noin 110 000 lasta. Lapsena koettu köyhyys vaikuttaa nuorten itsenäistymiseen ja näkyy vielä aikuisiällä. Suomen Punaisen Ristin ja Mannerheimin Lastensuojeluliiton Hyvä Joulumieli -keräys vähävaraisten lapsiperheiden auttamiseksi käynnistyy torstaina 22. marraskuuta. Keräyksen tuotoilla jaetaan 28 000 ruokalahjakorttia, jotta myös vähävaraisissa perheissä saadaan jouluateria.

Suomen taloustilanteen koheneminen ei näy lapsiperheköyhyydessä, joka jatkaa kasvuaan. Nyt viimeistään pitäisi panostaa pitkäjänteiseen lapsi-, nuoriso- ja perhepolitiikkaan, jotta lapsena koetun köyhyyden vaikutukset eivät pääse kasautumaan sukupolvelta toiselle.

– Hyvinvoinnin perusta rakentuu lapsuudessa. Perheiden olosuhteet vaihtelevat, mutta toimeentulon on turvattava ihmisarvoinen elämä kaikissa tilanteissa, muistuttaa Mannerheimin Lastensuojeluliiton lapsi- ja perhepolitiikan johtava asiantuntija Esa Iivonen.

Lasten kasvaessa myös perheen rahalliset paineet kasvavat. Nuorilla köyhyys heijastuu myös kaverisuhteisiin aivan erityisellä tavalla.

– Vähävaraisista perheistä olevilla nuorilla on vähemmän läheisiä ystäviä kuin heidän ikätovereillaan. Kiusaamisen kokemukset ovat yleisempiä kuin muilla, kertoo Suomen Punaisen Ristin Nuorten turvatalotoiminnan johtaja Leena Suurpää.

Lapsiperheköyhyys siirtyy voimakkaasti sukupolvelta toiselle. Siksi auttaminen vaatii pitkäkestoista työtä. Yksi tärkeimmistä hetkistä puuttua köyhyyden kierteeseen on silloin, kun vähävaraisessa perheessä kasvanut nuori on itsenäistymässä ja muuttamassa omaan kotiin.

– Valtion, kuntien ja järjestöjen on satsattava helposti lähestyttäviin palveluihin, jotka saavuttavat nuoret oikealla hetkellä – paitsi lapsuudessa ja teini-iässä, myös nuorten siirtyessä itsenäiseen elämään. Samalla on tuettava nuorten mahdollisuutta osallistua heitä itseään koskeviin päätöksiin, Suurpää haastaa.

Havainnot Nuorten turvataloista osoittavat, että nuoret kokevat avun vaikuttavaksi silloin, kun nuorta autetaan rakentamaan ympärilleen turvallinen yhteisö sen sijaan, että hänet vain ohjataan palvelujärjestelmän asiakkaaksi.

– Erilaisissa elämäntilanteissa olevien nuorten rohkaiseminen mukaan toimintaan on haaste myös meille järjestöille, sanoo Suomen Punaisen Ristin pääsihteeri Kristiina Kumpula. – Kansalaistoiminnassa nuoret voivat olla paitsi avun saajia, myös avun antajia.

Suomen Punaisen Ristin ja Mannerheimin Lastensuojeluliiton Hyvä Joulumieli -keräys järjestetään tänä vuonna 22. kertaa. Keräys toteutetaan yhteistyössä Ylen aamu-tv:n, Yle Radio Suomen ja Yle Radio Vegan kanssa.

Tavoitteena on kerätä noin 2 miljoonaa euroa. Apua tarvitsevat perheet valitaan muun muassa kunnan sosiaalitoimen, lastenneuvolan, kouluterveydenhuollon, seurakunnan diakoniatoimen tai Suomen Punaisen Ristin osastojen ja Nuorten turvatalojen sekä Mannerheimin Lastensuojeluliiton paikallisyhdistyksien toimesta.

Hyvä Joulumieli -keräykseen lahjoitetuilla rahoilla hankitaan 28 000 lahjakorttia, joilla vähävaraiset tai muuten vaikeassa elämäntilanteessa olevat lapsiperheet voivat ostaa ruokatarvikkeita jouluksi. Arvoltaan 70 euron suuruiset lahjakortit käyvät kampanjaan osallistuvien kumppaneiden eli K-ruokakauppojen, Lidlin ja S-ryhmän kaupoissa.

Keräys alkaa torstaina 22.11.2018 ja jatkuu 24.12.2018 saakka. Avajaispäivänä 22. marraskuuta Ylen aamu-tv lähettää ohjelman Helsingin päärautatieasemalta ja tilaisuudessa esiintyy oopperalaulaja Waltteri Torikka. Yle kertoo Hyvä Joulumieli -keräyksestä lähetyksissään päivittäin jouluaattoon asti.

  • Lahjoittamalla verkkosivujen kautta
  • Lahjoittamalla suoraan Hyvä Joulumieli -keräyksen tilille: IBAN FI17 1596 3000 2020 20. Viite: 5429
  • Soittamalla keräyspuhelimeen 0600 16555 (10,01 e + pvm/ppm)
  • Lähettämällä tekstiviestin HJM numeroon 16499 lahjoitus on 10 euroa, viestillä HJM20 lahjoitus on 20 euroa ja viestillä HJM30 vastaavasti 30 euroa

Lupa nro POL-2015-12549/5.2.2016 ja POL-2016-12293/7.9.2016. Keräysaika 5.2.2016–31.12.2020 koko maassa lukuun ottamatta Ahvenanmaata. Ålands landskapsregering, lupa nro ÅLR 2017/7556/26.10.2017. Vähävaraisten lapsiperheiden auttamiseen Suomessa

Suomen Punaisen Ristin turvatalotoiminnan johtaja Leena Suurpää, 050 543 8251, leena.suurpaa(a)punainenristi.fi
Suomen Punaisen Ristin varainhankinnan koordinaattori Regina Laurén, 020 701 2199, regina.lauren(a)punainenristi.fi
Suomen Punaisen Ristin viestinnän asiantuntija Sari Häkkinen, 020 701 2223, sari.hakkinen(a)punainenristi.fi
Mannerheimin Lastensuojeluliiton tiedottaja Eveliina Kutila, 040 580 2393, eveliina.kutila(a)mll.fi

Aiheeseen liittyvät

Kommentit

  1. Hei Tuija
    Hyvä Joulumieli -lahjakortti on nimensä mukaisesti lahja, eikä sitä valitettavasti voi anoa tai hakea. MLL:n paikallisyhdistykset ja SPR:n osastot etsivät lahjakortin saajiksi vaikeassa tilanteessa eläviä perheitä yhteistyössä mm. neuvoloiden, diakoniatyön ja sosiaalitoimen kanssa.

  2. Hei jouluapua pojan kaa tarvittas kun niin tiukkaa ja tulee sairaalalaskua kun ensviikolla viikon reissu ouksissa .minä saan pientä päivärahaa ja poika pientä opintotukea 98e kk. Ystävällisin terv.Tuija

    [Osa viestistä on poistettu, sisältää henkilötietoja.]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Takaisin ylös