Siirry sisältöön

MLL mukana Designing for Children -talkoissa

Helsingissä järjestetyissä Designing for Children -talkoissa luotiin pohja oppaalle, joka auttaa huomioimaan lapset digitaalisessa suunnittelussa. Talkoissa oli mukana  70 suunnittelijaa, tutkijaa, psykologia ja lapsen oikeuksien asiantuntijaa eri puolilta maailmaa.

Talkoissa muodostettiin kymmenen perusperiaatetta lasten huomioimiseen digituotteiden suunnittelussa sekä joukko käytännön keinoja periaatteiden toteuttamiseen. Oppaan tavoitteena on tukea verkkopalveluiden ja digitaalisten tuotteiden suunnittelijoita huomioimaan lasten oikeudet digitaalisissa ympäristöissä ja digituotteiden ja -palvelujen suunnittelussa.

Lasten ja nuorten moninaisuuden huomioimisen lisäksi keskiössä ovat esimerkiksi lapsen oikeus turvallisuuteen, osallisuuteen ja tietoon. Periaatteet myös kannustavat suunnittelijoita eettisiin keinoihin ottaa lapsia ja nuoria mukaan palvelujen suunnitteluun sekä huomioimaan heitä koskevaa tutkimusta.

Periaatteiden ensimmäiset versiot ja kootut ideat lasten huomioimiseen digituotteiden suunnittelussa on koottu tapahtuman sivuille englanniksi.

”Oppaan ensiversion ja perusperiaatteiden luominen on tärkeä askel kohti parempia ja turvallisempia digitaalisia ympäristöjä lapsille, nuorille ja heidän perheilleen. Monialaisella yhteistyöllä voidaan paremmin edistää lapsen oikeuksien toteutumista netissä”, kuvaa talkoisiin osallistunut Rauna Rahja, MLL:n mediakasvatuksen suunnittelija.

Periaatteita, käytäntöjä ja ideoita lapsen oikeuksien huomioimiseen digitaalisessa suunnittelussa tullaan kehittämään myös jatkossa. Maksutta käytössä olevaan oppaaseen ja periaatteisiin voi kuka tahansa antaa kehitysehdotuksia. Aihetta koskevaan keskusteluun sosiaalisessa mediassa voi osallistua aihetunnisteilla #ChildrensRightsInDesign #D4CG #EthicalDesign #EthicalBusiness.

Designing for Children -talkoot järjestettiin Helsingissä 19.–21. tammikuuta 2018. Tapahtuman järjestivät UNICEF ja Elisa.

Aiheeseen liittyvät

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Takaisin ylös