Siirry sisältöön

MLL:n Nuorten tukilinja: kesäloma voi ahdistaa ja lisätä yksinäisyyttä

Kesäloma on monelle nuorelle odotettu hetki, mutta osalle se voi olla ahdistavaa ja yksinäistä aikaa. Lisääntynyt vapaa-aika saa monen nuoren kaipaamaan seuraa. Koulupäivät voivat olla osalle nuorista ainoa kontakti ikätovereihin, jolloin koulujen loma-ajat korostavat yksinäisyyden tunnetta. Kesälomalla nuori voi myös jäädä ilman tarvitsemaansa tukea, sillä moni mielenterveyspalvelu on rajoitetummin auki tai jopa kokonaan kiinni.

Yksinäisyys ja tuen tarve näkyvät nuorten omalla kriisikanavalla, Nuorten tukilinjalla, ympäri vuoden, mutta aiheet korostuvat kesällä. Yhä useampi viime vuoden yhteydenottajista kertoi olevansa palveluiden piirissä, mutta he tarvitsivat täydentävää tukea ammattilaiselta silloin, kun oma tukitaho ei ole saatavilla.

– Paha olo ei katso aikaa eikä paikkaa, ja siksi onkin tärkeätä, että apua on saatavilla matalalla kynnyksellä myös silloin, kun useat palvelut ovat kiinni. Akuutissakin hädässä nuorten kynnys ottaa yhteyttä hätäkeskukseen on usein korkea, mutta anonyymi tukikanava koetaan helpommin lähestyttäväksi. Nuoret ovatkin antaneet kiitosta siitä, että Nuorten tukilinja on niitä ainoita paikkoja, josta voi saada ammattilaisen tukea myöhään illalla, kertoo Nuorten tukilinjan asiantuntija Erika Viding Mannerheimin Lastensuojeluliitosta.

Viime vuonna yhä useampi nuori haki turvaa Nuorten tukilinjalta yksinäisyyden tunteeseensa. Yksinäisyyden kokemukseen liittyi erilaisia huolia esimerkiksi parisuhteen löytymisestä sekä pelkoa siitä, että tilanne ei tule muuttumaan.

– Moni nuori kokee häpeää yksinäisyydestä, ja se tekee asiasta puhumisen vaikeaksi. Usein nuori ajattelee, että hänessä on jotain vikaa ja siksi hän on yksin, Erika Viding sanoo.

– Nuorten yksinäisyyden taustalla on usein monia eri tekijöitä, esimerkiksi ujous, muutto uudelle paikkakunnalle tai mielenterveysongelmat. Silti herää kysymys: miksi meillä on niin paljon yksinäisiä nuoria?

MLL:n Nuorten tukilinja tarjoaa monelle nuorelle turvaa ja helpotusta vaikeisiin tunteisiin ilta-aikaan. Usein nuorta helpottaa jo se, kun hän kuulee toisen rauhoittavan äänen.

Vuonna 2024 Nuorten tukilinjalla (116 111) vastattiin lähes 4000 puheluun. Vain noin joka kymmenenteen soitonyritykseen pystyttiin vastaamaan. Puheluissa kuuluivat yksinäisyyden kokemukset sekä psyykkiseen terveyteen liittyvät huolet, erityisesti nuorten kokema ahdistuneisuus.


  • Nuorten Tukilinja päivystää joka ilta klo 20–24 numerossa 116 111.
  • Vastaajina ovat sosiaalialan ammattilaiset.
  • Nuorelle varataan tarvittaessa soittoaika heti seuraavalle arkipäivälle MLL:n työntekijän kanssa.
  • Palvelun tarkoituksena on tukea mielenterveysongelmista, väkivallasta, itsetuhoisuudesta tai muista vaikeista tilanteista kärsiviä nuoria, jotka tarvitsevat ammattilaisen apua.
  • Nuorten tukilinja on Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen (STEA) rahoittama kolmivuotinen hanke (2023–2025).
Julkaisu kuuluu MLL:n hiljaiset signaalit -sarjaan

Julkaisu kuuluu MLL:n hiljaiset signaalit -sarjaan

Aiheeseen liittyvät

Ota yhteyttä

Erika Viding

asiantuntija, Nuorten tukilinja

erika.viding@mll.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Huomioithan, että kommenttisi julkaistaan tarkistuksen jälkeen.

Takaisin ylös