Siirry sisältöön

8.luokalla pakkolukukirjat järkyttivät 14-vuotiasta tytärtäni

Nimetön

Emme vanhempina pysty olemaan puuttumatta 8.luokkalaisten äidinkielen opetussuunnitelmaan kuuluvan kirjallisuuteen.
Tyttäremme on lukemassa jo toista opettajan antamaa kirjaa, jonka sisältö ja kielenkäyttö järkyttää sekä tyttöä itse niin myös meitä vanhempia. Kertokaa meille syyn, minkä takia nuorille lapsille annetaan luettavaksi kirjoja, joissa on käytetty runsaasti kirosanoja. Ensimmäisen kirjan aiheena kaiken lisäksi oli huumeet ja huumeliiga. Mielestämme tämä on 14 vuotiaalle tytölle epäsoveliasta lukemista. Suomalaisen kirjallisuuden helmistä löytyy parempaa, opettavaisempaa ja paljon mielenkiintoisempaa lukemista nuorelle. Tämän aiheiset ja kielikäytön kannalta kelvottomat kirjat eivät kuulu perheemme kasvatuskultuuriin. Kirjojen kuuluu antaa tämän ikäisille nuorille esikuvan käyttäytymisestä, kulttuurista, jaloudesta, niin myös opettaa suomen kielen kauneutta ja puhekulttuuria. Sivistyneen ihmisen tapoihih ei kuuluu käyttää kirosanoja. Opettajien ja vanhempien ei pidä hyväksyä sellaista kielenkäyttöä lasten suusta. Ihmettelemme, miksi oman kauniin ja kulttuuririkkaan äidinkielen opetussuunnitelmaan ylipäätään otettuu niin huonolaatuista kirjallisuutta?

Lisäksi tässä vielä toisesta kirjasta: Anna-Leena Härkösen Häräntappoase. Joka on muka suosittu ja vielä palkittu nuorisokirja. Kirjan luettua tyttäremme sanoi järkyttyneenä, että 14-vuotiaana ei olisi vielä toivonut tietoa näistä asioista, jotka ovat kirjassa. Päätin, että luen kirjan itse. Tähän tyttö vastasi, että se on ällöttävää ja likaista lukemista minulle. Eikö kuulostaa järkyttävältä 14 vuotiaalta tytöltä? Luin eilen kirjasta puolet. OLEN TOSI_TOSI_TOSI JÄRKYTTYNYT. Kysymykseni kuuluu: millä oikeudella vanhempien selän takana viattomalle ja puhtaalle nuorelle tytölle, jonka puhtautta yritämme perheessämme kaikin keinon säilyttää mahdollisimman pitkään, koulussa, jonka kuuluu olla turvallinen ja luotettava paikka, annataan lukea kirjan, jossa käsitellään ja maiskutellaan poikien suusta tulevia härskiä, vyötärön alapuolelle meneviä pornoon ja seksielämään liittyviä juttuja sopimattoman kielenkäytön maustettuina???
Täälllä niin paljon puhutaan lapsen koskemattomuudesta, oikeuksista, oman idnetiteettin säilyttämisestä yms. Muttä tämän kirjan pakotettu lukeminen on kaikkea muuta. Koen sen hengellisenä raiskauksena. Luulimme, että tässä vapaassa maassa tyttäremme itse päättää milloin ja miten haluaa tutustua näihin asioihin. Mutta näin ei valitettavasti ole tapahtunut. Minua mietityttää kyllä vielä naisena ja äitinä, miten on mahdollista, että tämänlaatuisen kirjan suosittelee tytöille naispuolinen opettaja?

Nimetön

Mielestäni opettajan kirjavalinnat kuulostavat oikein hyviltä. On tärkeää, että nuoria ei kasvateta pullossa. Kirjallisuuden kuuluukin herättää tunteita sekä keskustelua. Listasitte asioita, joita kirjojen pitäisi välittää nuorille. Olen niistä samaa mieltä, mutta lista ei ole täydellinen. Kirjojen pitäisi lisäksi kuvata sitä ei niin ruusuista puolta elämästä.

Jos kirjojen aiheuttamasta tunnereaktiosta mainitsee opettajalle, olen varma, että hän ymmärtää ja osaa otta asian huomioon.

Häräntappoase on omalaatuinen kirja, jonka suosittelen lukemaan kokonaan. Vyötärön alle meneviä juttuja on Suomen yläkoulut pullollaan, joten kirja on hyvin realistinen. Seksiin liittyvät asiat eicät ole kuitenkaan kirjan ydin. Jos olisitte lukenut kirjan kokonaan tietäisitte. Kirjan edetessä päähenkilön asenne elämää kohtaan muutuu ja hän ymmärtää kypsymättömyytensä. Tästä kirjassa on kysymys! Mielestäni tämä antaa hyvän esimerkin ihmisenä olemisesta.

Vielä kirjan kielestä: se on hyvin taidokas sekoitus kirja sekä puhekieltä. Näin taidokasta kielenkäyttöä ei helposti löydä nuorille suunnatusta kirjallisuudesta.

Nimetön

Hienoa, että haluat suojella ja pitää huolta nuorestasi. Välittävät vanhemmat ja koti ovat nuorelle parasta mitä olla voi. Lapsesi on kuitenkin jo 14 -vuotias, ei ihan pieni enää. Hänellä itsellään on varmasti jo pitkään ollut monenlaisia ajatuksia myös seksualisuudesta ja elämästä yleensä. Hän itsenäistyy, ajattelee itse ja kasvaa vahvaksi aikuiseksi monella eri tavalla – saamalla impulsseja ja virikkeitä niin kotoa, koulusta kuin kavereilta.

Kirjallisuudessa on se hyvä puoli, että kirjan lukeminen ei voi käytännössä koskaan ”traumatisoida” lasta/nuorta, sillä hän peilaa lukemaansa omaan kokemusmaailmaansa. Toisin kuin elokuvissa, kirjoissa ei ole valmiiksi ääntä, musiikkia, liikettä, kuvia. Tekstin sisältö tulkitaan puhtaasti oman mielikuvituksen ja kokemusmaailman mukaan.

Emme vanhempina voi loputtomasti suojella nuoriamme pahalta, kirosanoilta tai alatyyliltä. Uskon, että kirjallisuus on oiva keino tutustua myös pahaan ja rumaan ja härskiin, jotka kuuluvat elämään, halusimme tai emme.

Se mistä voisitte ehkä keskustella kotona ja todennäköisesti keskustellaan myös koulussa on se, miten näihin asioihin suhtaudutaan. Emme voi poistaa rumuutta maailmasta, mutta voimme valita miten siihen suhtaudumme.

Uskon, että tässä voitte vanhempina olla nuorenne tukena ja keskutelukumppanina. Hän on parhaillaan iässä, jossa hän alkaa muodostaa omia arvojaan ja mielipiteitään ja itsenäistyy teistä. Toivottavasti saatte hyviä keskusteluja aikaan! Kannustakaa nuorta neitiänne aktiiviseen omaan ajatteluun ja omien aivojen käyttöön – nyt ja jatkossa! Kannustakaa häntä lukemaan monia hyvin erilaisia kirjoja – ne ovat erinomainen keino kehittää omaa ajattelua ja maailmankuvaa.

Nimetön

Parempihan se on tytön alkaa ymmärtämään nuorilla jossain vaiheessa heräävää seksuaalisuutta, myös vastakkaisen sukupuolen kantilta. Itse näkisin median luoman kuvan siitä millaista seksin ”pitäisi” olla vaarallisempana, kuin kyseisen kirjan. Se on syystäkin klassikkoteos!

Koulussa luetaan erilaisia kirjoja joiden avulla voidaan ottaa puheeksi niiden herättämiä tuntemuksia, huumeet toki kuulostavat rajulta (mikähän kirja lienee ollut kyseessä?), mutta tuskin niitä on kirjassa ainakaan esitetty kovin houkuttelevaan sävyyn.

Kyllä tuossa iässä kestää jo kuulla maailman nurjastakin puolesta, saa vähän näkökulmaa elämään. Ja kyllä sitä suomen kielen kauneuttakin tulee varmasti luettavaksi vielä, viimeistään lukiossa. Pääseehän hän kuitenkin lukemaan itselleen mieluisia kirjoja käymällä kirjastossa. Mitäpä jos auttaisit häntä etsimään luettavaksi jotain hieman hienovaraisempaa luettavaa?
Yläasteella kuitenkin tulee huume- ja seksivalistusta.

Nimetön

Minulla kolme lasta vanhin 19 seuraava 15 ja nuorin 8. Luin itse nuoruudessani 80-luvulla Christiane F Huumeasema Zoo ja olen sitä mieltä että avasi silmäni todella hyvin huumenuoren elämästä. Laitan itse muksut lukemaan kirjan. On hyvä että lapset saavat miettiä asioita kirjojen kautta. Ei pidä pitää lapsia pullossa vaan käsitellä asioita myös negatiivisten asioiden kautta.

Vastaa aiheeseen: 8.luokalla pakkolukukirjat järkyttivät 14-vuotiasta tytärtäni

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Takaisin ylös