Siirry sisältöön
Nimetön

Hei,

Vauva 8kk. Heräilee yöllä tunnin välein ja rauhoittuu vain tissille. Ei syö (suostu syömään) tuttia eikä pullosta. Päivällä ei tahdo syödä kiinteitä vaikka ”odotellaan” nälkää. Mielestäni syö päivällä liian vähän ikäänsä ja puuhasteluihin nähden. Kiinteitä menee maksimissaan 2/3 pilttipurkkia. Yleensä noin puolet. Tämän jälkeen rintamaitoa.
Eli nyt näyttää siltä, että yöt on syömistä ja nukkumista.

Päivällä päiväunilta jos herää, täytyy saada rintaa ja sitten nukahtaa uudelleen.

Alkaa vaan ideat ja oma jaksaminen loppua kesken. Mielelläni en tassuhoitoa aloita, koska en todellakaan halua huudattaa lastani. vauvalla on kuitenkin nälkä öisin.

Nimetön

Hei!

Luin viestisi ja ymmärrän, että tilanne tuntuu epätoivoiselta. Univelkaa kertyy varmasti nopeasti.

En itse ole ollut samassa tilanteessa, joten en osaa 100 % sanoa, mikä auttaisi. Minulla on yksi 2 v 6 kk vanha poika ja yksi 3 kk vanha tyttö.

Näyttäisi siltä, että vauva haluaisi olla vain rinnallasi. Se on hänelle ruoan lisäksi myös lohtu. Itse harkitsisin imetyksen lopettamista, koska pitkäaikainen unettomuus voi olla aivan liian rankkaa itselle.

Vauva voi lopettamisen jälkeen olla todella hankala muutaman päivän ja yön – siis todella hankala – mutta sitten uskon, että tilanne rauhoittuu. Voi rauhoittua nopeamminkin.

Tuon ikäisellä on varmasti vielä imemisrefleksi päällä, joten kokeile muun mallista tuttia kuin aikaisemmin. Suosittelisin, että mahdollisuuksien mukaan isä osallistuu vieroittamiseen. Hän voisi hoitaa yhden yön syötöt. Eli muuta ei tarjottaisi kuin pulloa, ei vaikka mikä huuto olisi. Vauvan voi painaa rintaa vasten myös pullolla antaessa, niin hän saa lohtua läheisyydestä. Ei vauvalle mitään tapahdu, vaikka hän itkisikin.

Meidän poju oli imetyksessä 6 kk. Lopetin silloin, kun hänellä oli flunssa, koska hän ei suostunut olemaan rinnalla. Oletan, että oli liian hankala juoda rinnalta tukkoisella nenällä. Kun flunssa oli ohi, hän protestoi. Hän ei juurikaan juonut maitoa pariin päivään. Sitten tilanne oli yhtäkkiä taas normaali ja pullolla upposi.

Kahdeksan kuukauden iässä hän protestoi sitten kiinteiden syömistä, kun aloitimme karkeammat ruoat. Hän söi parin kuukauden aikana vain muutaman lusikallisen ruokaa joka aterialla, vaikka tarjosimme sileitä soseita myös. Ei siitä haittaa hänelle koitunut. Jatkoi kasvamistaan normaalisti. Joi maitoa enemmän sitten vaan. Oli tietysti aterioita, jotka sujuivat paremmin, mutta pääosin oli tuskaa saada mitään alas ja kaikki viihdyttämiskeinot oli käytössä.

Älä ole huolissasi hänen syömistä määristä. Ruokaprotestit ovat kai aika tavallisia vauvoilla ja taaperoilla jos missäkin kehitysvaiheessa.

Anteeksi, enpä muuta neuvoa sulle keksinut. Toivottavasti saatte tilanteen korjattua.

Nimetön

Heippa!

Tilanteenne kuulostaa hankalalta! Olet kokeillut jo monia konsteja mikä on hyvä juttu. Vauvasi on vielä pieni eikä 8kk ikäisen tarvitse ollenkaan syödä mitään huimia määriä kiinteitä. Rintamaito on loistavaa ravintoa! On hienoa että olet jaksanut tiheitä imetyksiä näin pitkään! Kerrot että olet nyt kuitenkin tosi väsynyt. Siksi jotain muutosta olisi tärkeä saada aikaan.

Itselläni on kokemusta ihan samanlaisesta. Esikoiseni söi todella huonosti kiinteitä ensimmäisen vuoden ja heräili tiheästi syömään rintaa myös öisin. Hänellä oli myös ihan nälkä yöllä. Olin tosi huolissani. Sitten sain muutaman vinkin joita suosittelen kokeilemaan.

Et maininnut missä vauva nukkuu, mutta meillä vauva nukkui vieressäni jolloin minun ei tarvinnut kunnolla nousta/herätä imetysten takia. Tämä ei tietenkään ole kaikille sopiva ratkaisu, mutta sitä voi rohkeasti kokeilla ja jos ei tunnu hyvältä niin jotain toista kuviota kehiin. Vauva saattaa herätä myös läheisyyden tarpeen vuoksi joka on ihan luonnollinen asia.

Sitten koska vauvani ei syönyt kiinteitä paljoa, sain kuulla että imetyksen tehostaminen päivällä on tosi hyvä konsti, eli panostaa niihin imetyksiin jolloin vauva malttaa syödä pidempään, esim. unisena. Imetyksen tehostamisesta päivällä ei ole mitään haittaa, sillä rintamaito kuuluu olla vauvan pääravintoa ensimmäisen vuoden ajan (ja ne lastenruokavalmistajien vihkosten ateriamääräohjeet voi lykätä pöntöstä alas..) Myös ihokontaktin avulla voi koittaa tehostaa imetyksiä.

Omalla kohdallani huomasin että maito herui yöllä paremmin kun olin juonut riittävästi, tällöin vauvan ei tarvinnut herätä heruttelemaan kunnolla vaan hän nukahti tosi nopeasti ja heräili harvemmin.

Puhuit että olette pohtineet yövieroitusta. Se on varmasti hyvä vaihtoehto verrattuna siihen että uuvut aivan kokonaan. Siihen voi lähteä esim vähentämällä asteittain yösyömisiä, esim. että ensimmäisen kerran rintaa saa vasta vaikka klo 12, sitten vasta klo 01 jne. Tässä on omalla kohdallani ollut tärkeää että olen itse varma päätöskestäni ja tiedän että yövieroitus on sillä hetkellä paras ratkaisu. Mies ehdottomasti apuun tässä. Mutta jos yövieroitus tuntuu vielä vaikealta, voithan laittaa vaikka etapin kuukauden päähän, katsoa mikäsilloin on tilanne ja miettiä sitten uutta ratkaisua.

Kokonaan imetystä ei kannata lopettaa jos sitä vielä muuten haluaisit jatkaa, sillä monet, monet äidit ovat onnistuneet yövieroituksessa vaikka vauva ei olekaan ollut kova syömään kiinteitä.

Oikein paljon jaksamista sinulle ja perheellenne! On vaikeaa päättää mikä olisi paras ratkaisu. Sinun oma jaksamisesi on paras mittari. Kannattaa muistaa että vauvat voivat herätä yöllä vaikkei vat saisi rintaa ollenkaan, silloin rauhoittaminen voi olla vain paljon vaikeampaa. Kannustan etsimään imetysmyönteistä seuraa, esimerkiksi imetystukiryhmästä! Et ole yksin tämän ongelman kanssa!

Nimetön

Ymmärrän täysin, miltä tuntuu herätä joka tunnille. Meillä on 6kk poikavauva, joka heräilee pahimmillaan monta kertaa tunnissa saadakseen vain rinnan suuhun, jolloin nukahtaa miltei heti. Ei saada omaan sänkyyn eikä voimat vielä riitä tassutteluun. Meilläkään ei mene pullosta eikä ole koskaan ottanut tuttia. Äiti toimii meilläkin tuttina.

Vinkkejä olen saanut jonkin verran muilta, mitä tilanteessa voisi tehdä. Aika moni ehdottaa yötissistä vieroittamisesta, mutta en uskalla tehdä, koska meillä ei oikein puuro mene alas, joten lapsella voi oikeasti olla nälkä.

Toiset ehdottavat, että äiti nukkuisi toisessa huoneessa, jolloin maidon haju ei herättäisi lasta ja isä olisi se, joka hyssyttelisi uneen.

Toivottavasti tästä oli edes jotain apua. Jos ei muuta, niin ainakin tiedät, ettet todellakaan ole ainoa!

Nimetön

Hei,

Ilmeisesti vauvasi kaipaa läheisyyttä, kun kerta tuttipullo ei kelpaa. Meillä oli samankaltaista suunnilleen tuossa vaiheessa ja opettelin nukkumaan vauva tissillä :) Suosittelisin nukkumaan perhepedissä, jolloin vauvan on turvallista olla koko ajan lähelläsi.

Nimetön

Alle vuoden ikäiselle vauvalle pääravinto äidinmaito, joten sinun ei tarvitse olla huolissasi jos kiinteitä menee vähän. Rinta ja imetys kuulostavat tärkeiltä vauvallesi, ja on aivan luonnollista ettei vauva välttämättä hyväksy tuttia tai pulloa.

Yöt ovat raskaita, mutta yleensä juuri tuossa iässä ne ovatkin levottomia. Syynä voi olla hampaat?

Kannustan jaksamaan, vauva kertoo sinulle mitä tarvitsee ja uskon että osaat itse valita parhaan ratkaisun. Tassu-unikoulu on yksi vaihtoehto, mutta muitakin keinoja on. Kirja Pehmeä matka höyhensaarille voisi antaa ideoita?

Nimetön

Voi kurja, sinulla on varmasti rankka tilanne!
Yöimetysten lopettaminen voi auttaa, tai sitten ei auta. Kristallipalloa ei meillä kuitenkaan kenelläkään ole. Aloin kuitenkin miettiä, josko lapsella olisi hampaat tulossa tai sinulla kuukautiskirto alkamassa. Ne ovat asioita, jotka vaikuttavat yöimetyksiin, mutta menevät ohi! Haluaisin mös kannustaa jatkamaan päiväimetyksiä, vaikka yöimetykset haluaisitkin lopettaa.

Nimetön

Hei kysymys on itsestäsi eli haluatko vielä jatkaa imetystä. Jos haluat imettää esim. vuoden ikään kuten Suomessa suositellaan ja tuntuu, että et jaksa yöimetyksiä niin voisit kokeilla unikoulua jolloin yösyötöt saisi kokonaan pois. Unikouluista löytyy netistä ohjeita ja voit kysyä apua neuvolassa tai imetystuestakin. Voi olla myös, että vauvallasi on eroahdistusvaihe menossa myös jolloin unikouluttaminen ei ehkä onnistu niin helposti ja sitä kannattaa siirtää ehkä muutamiakin viikkoja.

Mulla on molemmilla lapsilla ollut saman ikäisenä tuota yöheräilyä ja siitä sekä on pikkuhiljaa loppunut vuoden ikään mennessä. Jos lapsesi kasvaa hyvin niin kiinteiden määrän kanssa ei ole niin väliä koska lapset nyt vaan ovat yksilöitä. Tärkeintä on, että tutustutat häntä uusiin ruokiin ja koostumuksiin. Minä olen saanut yöunta paremmaksi tuhdimmalla puuroannoksealla iltaisin. Kun olen laittanut tarpeeksi hedelmää, sekä on maistunut vauvoille hienosti.

Vastoin kuin edellinen kommentoija, en ole itse kokenut maitopullon auttavan noissa heräämisissä ja imetystä voi hyvin jatkaa vaikka yösyötöt lopettaisitkin.

Nimetön

Hei, viestissäsi et maininnut onko heräämistilanne uusi asia vai onko vauvasi aina/pitkään herännyt öisin tunnin välein? Mikäli tilanne on uusi, saattaa se johtua mm. karkeamotoriikan kehittymisestä. Vauvasi on saattanut oppia uuden taidon tai lisännyt liikkumistaan, jonka hän käy yöllä unissaan läpi ja heräilee. Monissa hoitokirjoissa myös kerrotaan, että 8 kk saattaa yöherääminen lisääntyä tai alkaa uudestaan. Myös hampaat saattavat vaikuttaa asiaan. Ja niin kuin aiemmissa viesteissä on käynyt ilmi, ja mikä on varsin totta, vauvoille rinta on tuttu ja turvallinen, ja josta vauva hakee lohtua.
Kiinteistä en huolestuisi mikäli vauvallasi kasvua tapahtuu kuukausittain. Ystäväni poika oli vasta 10 kk kun hän suostui syömään kiinteitä. Poika oli, ja on edelleen täysin terve ja normaaleissa kasvumitoissa. Tarjoa vauvallesi sormiruokaa, ja muista että tämä on sotkuista puuhaa. Kone pesee pyykit ja syöttötuolin alle voit laittaa sanomalehtiä, jotka on helppo heittää roskiin tai mikäli jaksat käyttää vanhaa/halpaa suihkuverhoa (meillä käytetään) ja silloin tällöin pyyhkiä se kostealla. Suihkuverhot voi myös pestä koneessa.
Oletko kokeillut antaa esim. puuroa ennen yöunia? Tai mitään minkä hän kelpuuttaa edes jokseenkin menemään? Sinuna en missään tapauksessa jättäisi imettämistä kesken.

Nimetön

Unipussia voi ensiapuna myös kokeilla, meillä vauva heräsi usein kun potki peiton pois ja alkoi palelemaan, unipussin kanssa alkoi nukkumaan yönsä.
Kuitenkin neuvoisin ottamaan omaan neuvolaan yhteyttä, jos lähettäisivät perhetyöntekijän unikoulua opettamaan ja myös tuota syömistä kannattaa käydä samalla läpi. Itse saimme tuota kautta apua, kun meillä vauva ei suostunut syömään kiinteitä ollenkaan ja paino oli jo -20%-käyrällä. Lopulta todettiin refluksi ja parin kuukauden lääkityksen jälkeen painokäyrä lähti nousemaan.
Kuullostaa kyllä siltä, että vauvasi käyttää yöt tankkaamiseen. Onko tämä jatkunut miten pitkään? Jossakin kohdinhan vauvat pitävät tehostetun imun kausia, jotka saattavat kestää jonkin aikaa.
Nokkamukia voi myös kokeilla, jos kelpuuttaisi sen lisäruoan antamiseen. Toinen lapsemme ei suostunut ikinä minkäänlaista tuttia ottamaan suuhunsa, joten siirtyi rinnalta suoraan nokkamukiin 8kk:n ikäisenä.

Nimetön

Kuulostaa samalta millaista meillä oli vielä 2 kk sitten. Meillä auttoin ns pick up /put down unikoulutus. Unipätkät pitenivät vähitellen ja kahden viikon jälkeen lapsi alkoi nukkua kokonaisia öitä heräten ensimmäisen kerran klo 5 rintamaidolle. On myös tärkeää, että päivärytmi, säännöllinen ateriarytmi ja iltarutiinit ovat kunnossa.

Näillä ohjeilla meillä onnistuttiin:
http://www.babywhispererforums.com/index.php?topic=208990.0 Lisäksi
myös suomen kielinen, joka on tosin paljon suppeampi:
http://paula-perhe-elamaa.blogspot.fi/2010/08/tracy-hogg.html

Toivottavasti näistä on apua ja univaikeudet helpottavat pian! Jaksamista!

Nimetön

Ihanaa, jollain muullakin on ollut tällaista! Mun kuopus on kohta 8kk, ja herää yleensä öisin aikavälillä 21-02 tunnin välein, ja sit n. kahden tunnin välein kuuteen asti ja sitten taas tunnin välein.. Vain tissi tekee onnelliseksi herätessä. Tuttia ei oo ikinä suostunut syömään. Tällä hetkellä päivisin on käytössä nokkamuki vedelle, mutta yökäytössä se ei oo muutamien kokeilujen jälkeen toiminut. Päivisinkin herää päikkäreiltä useaan otteeseen syömään. Ja kiinteitä menee kans aika vaatimattomasti.

Luen just kirjaa Kuinka kasvattaa bebe. Tosi hyvä kirja, ja olis ollut tosi kiva lukee se ennen lasten syntymää! Koen epäonnistuneeni lasten nukkumisasioissa ja, että ihan omaa mokaa, kun lapset nukkuu miten nukkuu. Mitäs oon opettanut siihen, että pienestä ynähdyksestä tulee rintaa.. Mutta kovasti toivon ja odotan, että tämäkin on vaan vaihe joka menee ohi.

Enkä jaksa alkaa tassutteleen tai muutakaan menetelmää kokeilla, kun jos vauva huutaa öisin, niin se vaikuttaa sitten isosiskonkin uniin. Jossain vaiheessa on kait pakko (viimeistään kun imetys loppuu), niin se totuttelu hoitaa, mutta täytyy varmaan muuttaa siksi ajaksi alakertaan tai jotain, niin ei esikoisen yöt kärsi..

Kaikkea sitä lasten kanssa saakin pohtia ja kokea. Toivottavasti aloittajalla ja muillakin on tilanteet menneet ohi ja heräilyt vähentyneet. Yritän optimistisesti ajatella, että jos edes vuoden päästä olis helpompaa..o_0

Nimetön

Meillä kokeiltiin kaikki mahdolliset unikoulut esikoisen 8kk iästä lähtien ja oppi sitten 6-vuotiaana nukkumaan yönsä heräämättä. Oli sen verran sitkeä tapaus, että huudatusunikoulussakin jaksoi huutaa tunti tolkulla. Tassutus ei onnistunut, koska koko ajan piti nostaa kauheassa huudossa syliin, eikä rauhoittunut siihen, että ois saanut laskettua alas. Tissi vain kelpasi.

Sain reilu yksi vuotiaana nukutettua rinnan päälle selälläni maaten ja heijaten puolelta toiselle. Tällä keinolla sain yöimetyksen lopetettua, kun osasi nukahtaa syliin, mutta yöheräilyjä se ei lopettanut. Joillakin lapsilla vaan vie aikaa ja poika olisi edelleen nyt 7-vuotiaana tulossa mielellään viereen ja pääseekin noin kerran kuussa..:)

Muistan itse, miten ihana oli lapsena päästä äidin viereen nukkumaan. Aika menee nopeasti, mutta jos on aivan rikki, niin pitää hakea apua. Meillä pojat nukkui sitten taaperoiässä isän kanssa muutaman viikon, jotta pääsin väsymyksestä

Nimetön

Meillä lähes sama tilanne kun poika oli 7kk, nyt 8kk..heräili yöllä 45-min -2h välein . Tuo oli aika rankka tahti. 7kk aloitettiin unikoulu, isä+poika :) iltapuuroa alkuillasta , iltapesujen jälkeen pullosta velliä ja rintamaitoa sen päälle. Sitten väsynyt mies omaan sänkyyn. Kun heräsi ISÄNSÄ laittoi käden pojan päälle ja taputteli..kahtena ekana yönä ei rauhoittunut taputteluun jolloin nosti syliin ja piti niin kauan kuin rauhottui.-> takaisin omaan sänkyyn.tätä siis vain kahtena yönä. Taputtelu riittänyt sen jälkeen. Itkustelun kesto vaihtelee muutamasta sekunnista , minuutteihin, jonkinmoinen pikkuherääminen tapahtuu lähes jokayö n.klo 1. Aamuyöstä klo 4-5 väliin saa sitte poika rintaa. Nyt nukkuu siis jo tosi hyvin. Päivät saa rintaa unille + mukista korviketta ruuan yhteydessä.
Tämä helpotti myös ruokahaluun samoin päiväuniin nyt siis 2x2h +joskus pätkät päälle. Pojalle tullut kuukaudessa päivärytmi -jes!! suosittelen unikoulua

Nimetön

Meillä poika on nukkunut perhepedissä tähän asti ja yöt ovat olleet todella rikkonaisia. Nyt päätimme että poika saa luvan oppia nukkumaan omassa sängyssä ja yöheräilyihin pitää tulla muutos. Aiemmin nukahti lähes poikkeuksetta vain rinnalle. Mies hoiti nukuttamiset muutamana yönä. Poika nukkui jo kolmantena yönä 9h putkeen. Kuudelta heräsi ja taputtelemalla nukahti uudestaan. Kahdeksalta ylös ja sitten vasta rintaa. Ajattelimme että olemme liian väsyneitä unikouluun, mutta se meni helpommin kuin kuvittelimme. Nyt poika nukkuu paremmin ja itsekkin pääsen joskus reissuun kun tiedän että poika pärjää yön ilman äitiä.
Suosittelen unikoulua ja äidin muuttoa niiden öiden ajaksi toiseen huoneeseen. Poika nyt 7,5kk.

Vastaa aiheeseen: 8kk heräilee yöllä tunnin välein

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.


Takaisin ylös