Siirry sisältöön

Ideoita nuorisotyöhön

MLL tekee nuoria osallistavaa ja nuorten osallisuutta edistävää digitaalista nuorisotyötä Nuortennetissä, jonka pääkohderyhmänä ovat 13-21 vuotiaat. Nuortennetti tarjoaa tietoa, tukea ja tekemistä nuorille. Nuorten parissa toimiva ammattilainen voi hyödyntää Nuortennettiä niin opetustyössä kuin digitaalisessa nuorisotyössä.

Nuortennetistä löytää nuorille suunnattua tietoa nuoren kasvun ja kehityksen tukemiseen, mielen hyvinvoinnin vahvistamiseen, sosiaalisiin suhteisiin sekä mediakasvatuksen teemoihin. Nuortennetin keskustelupalstat tarjoavat kurkistusikkunan nuorten ajatuksiin ja heille tärkeisiin asioihin. Nuortennetin toiminnalliset elementit piristävät arkityötä nuorten kanssa.

Siirry Nuortennettiin

Nuorten ääni kuuluville – tehkää meille juttu!

Nuortennetissä julkaistaan nuorten tekemää sisältöä. Kuka tahansa nuori tai nuorten ryhmä voi lähettää meille videoita, tekstejä, postereita, somepostauksia, gallupeja tai vaikkapa liikuntahaasteita, jotka julkaistaan muille nuorille Nuortennetissä. Ideoita voi saada esimerkiksi näistä kysymyksistä: Mistä nuoret ovat kiinnostuneita? Mihin asioihin nuoret haluavat muutosta? Onko jokin tärkeä näkökulma tai aihealue, josta Nuortennetistä ei vielä löydy sisältöä?

Nuoret tekevät sisällön, me tarjoamme kanavan vaikuttamiseen ja nuorten osallistumiseen.

P.S. Nuortennetti palkittiin vuoden 2022 parhaaksi osallistajaksi. Lue lisää täältä

Vahvista nuorten osallisuutta - julkaise mediatuotos Nuortennetissä

Ajankohtaiset vinkit kootusti - tilaa uutiskirje

Uutiskirjeestä löydät Nuortennetin ajankohtaiset uutiset ja sisällöt sekä käytännönläheisiä vinkkejä siihen, miten voit hyödyntää maksuttomia materiaalejamme työssäsi nuorten kanssa.

Annamme tilaa myös nuorten äänelle. Haluatko tietää, mikä nuoria juuri nyt puhututtaa? Millaisia mediatuotoksia nuoret ovat meille lähettäneet? Mitä nuoret haluavat aikuisille sanoa?

Uutiskirje ilmestyy neljä kertaa vuodessa.

Tilaa uutiskirje

Harrastuksena Nuortennetti

Nuortennetissä nuoret  osallistuvat  kehittämistyöhön ja suunnitteluun, tekevät itse sisältöjä, antavat vertaistukea toisilleen, toimivat kokemusasiantuntijoina ja vaikuttajina (haastattelut, blogit, podcastit, videot), päivittävät sosiaalisen median kanavia sekä moderoivat keskustelupalstaa. Nuortennetti tarjoaa nuorelle mahdollisuuden olla mukana merkityksellisessä vapaaehtoistoiminnassa, joka opettaa vastuunottamista itsestä ja lähiyhteisöstä. Otamme mukaan uusia ja eri ikäisiä vapaaehtoisia  koko ajan.

Lue lisää Nuortennetin vapaaehtoistehtävistä

Nuortennetissä keskustellaan avoimesti mutta anonyymisti

Nuortennetin esimoderoidulla keskustelupalstalla nuoret voivat jutella keskenään mistä tahansa aiheesta ilman pelkoa kiusaamisesta tai vihapuheesta. Aiheet vaihtelevatkin ihmissuhteista mielenterveyteen ja seksuaalisuudesta opiskeluhaasteisiin. Vuonna 2023 julkaisimme yli 10 000 nuorten kirjoittamaa viestiä.

Onko nuorisoryhmässä nuori, joka hyötyisi anonyymistä vertaistuesta ja kannustavasta verkkoyhteisöstä? Ohjaa nuoret keskustelupalstalle ja kurkista mistä nuoret tänään puhuvat! Rohkaisemalla nuoria osallistumaan keskusteluihin vahvistetaan samalla nuorten toisia kunnioittavia digitaitoja ja osallisuutta.

Nuortennetin keskustelupalstalle täältä

Testeistä apua keskustelun aloitukseen

Nuortennetin toiminnalliset elementit piristävät arkityötä nuorten kanssa ja tarjoavat tekemistä esimerkiksi nuorisotyöhön, oppitunnille tai välitunnille.

Mitä tehdä, jos joutuu nettikiusaamisen kohteeksi? Tiedätkö mitä tarkoittaa suostumuksellisuus? Entä miten itse huolehdit digihyvinvoinnistasi?

Voit myös innostaa nuoria luomaan Nuortennettiin uusia testejä tai gallupeja.

Tutustu Nuortennetin testeihin

Nuortennetistä välineitä nuorten mediakasvatukseen

Miten käydä nuorten kanssa läpi sitä, jos joku pyytää alastonkuvia? Mitä pitää ottaa huomioon, jos harkitsee kuvien jakamista?

Alastonkuvia Siru-ulottuvuudessa on Nuortennetissä kehitetty peli, jonka teemana on itse tuotettu seksuaalinen materiaali. Pelin avulla pureudut nuorten kanssa tärkeään aiheeseen ja Nuortennetin sivuilta löydät lisätietoa keskustelujen syventämiseen.

Pelaa peliä nuorten kanssa: Alastonkuvia Siru-ulottuvuudessa

Tukea kiusaamista kokeneelle

Selviytyjät-vertaisryhmä tarjoaa tukea kiusaamista kokeneille 12–21-vuotiaille nuorille.

Mietitkö miten tukea nuorta, jota on kiusattu? MLL:ssä kehitetty Selviytyjät-ryhmä tarjoaa mahdollisuuden kiusaamisen jälkihoitoon vertaisten kanssa. Tarkoituksena on vahvistaa sitä, mitä kiusaaminen on heikentänyt – itsetuntoa, sosiaalisia taitoja ja nuoren uskoa tulevaisuuteen.

Ryhmä kokoontuu Nuortennetissä verkon välityksellä. Ryhmiin voi tulla mukaan mistä päin Suomea tahansa. Ohjaajina toimivat MLL:n työntekijät sekä koulutetut vapaaehtoiset.

Tukea kiusatulle Selviytyjät-ryhmästä

Vinkit tukioppilaille

Tiesitkö, että Nuortennetissä on myös tukioppilastoiminnasta oma osionsa? Käykää yhdessä tukioppilaiden kanssa tutustumassa ja ottakaa käytännön vinkit haltuun! Sivuilta löytyy paljon helppoja tehtäviä ryhmäyttämiseen ja turvallisen kouluilmapiirin luomiseen.

Tukarisivuille on koottu paljon tietoa tukioppilaana toimimisesta sekä esimerkiksi siitä, miten tukioppilas voi ehkäistä kiusaamista omassa koulussaan.

Nuortennetin tukarisivuille

Tehtäväkorteista toiminnallisia harjoituksia ja pelejä nuorisotyöhön

MLL.fi:hin on koottu yli 500 tehtäväkorttia, jotka sopivat mm. ryhmäyttämiseen, tunne- ja vuorovaikutustaitojen vahvistamiseen sekä mediakasvatukseen. Tehtäväkortteja voi hyödyntää laajalti opetuksessa ja nuorisotyössä.

Tehtäväkorteissa on valmis toiminnallinen harjoitus ja sitä taustoittava teoriaosuus. Voit hakea tehtäväkortteja teeman, kohderyhmän ja arvioidun keston mukaan. Tässä ideoita nuorten kanssa toteutettavaksi:

Tutustu tehtäväkortteihin

Muuta lisätietoa

Mitä MLL tarjoaa nuorille?

Tutustu materiaaleihin kouluille ja oppilaitoksille

Ideoita oppitunneille

Tilaa MLL:n kouluttaja 

 Ota yhteyttä

Haluaisitko kysyä jotakin? Ota MLL:n koulu- ja oppilaitosyhteistyön sekä digitaalisen nuorisotyön asiantuntijoihin yhteyttä.

Katso yhteystiedot

Euroopan unionin osarahoittama -logo

The contents of this publication are the sole responsibility of  The Mannerheim League for Child Welfare and do not necessarily reflect the opinion of the European Union.

Copyright 2023 Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Takaisin ylös