Olen huolissani 9,5kk ikäisestä tyttärestäni motoriikan kehityksestä. Miten teidän saman ikäiset vauvat liikkuu? Meidän tyttö pyörii akselin ympäri selällään ja vatsallaan sekä kierii ja pyörii. Ryömiminen eteenpäin ei vielä onnistu, eikä hän myöskään varaa yhtään jaloilleen. Istuu ilman tukea. Luin jostain, että jos vauva ei 9kk iässä varaa jaloilleen, pitäsi hakeutua tutkimuksiin. Vauva on muuten sosiaalinen ja virkeä.
Kannattaa kysäistä omasta neuvolasta, jossa lapsi tunnetaan. Kehittyminen on niin kovin yksilöllistä.
Minun tyttöni nousi tukea vasten vasta 12kk iässä ja käveli 1v.4kk.iässä. Kieri sitä ennen pitkin lattioita ja taisi kontata noin 10kk iässä. On ihan normaali eskarilainen nykyisin.
Hei !
On hyvä tietää, että jokaisella vauvalla on yksilöllinen kehitys ensimmäisenä vuotena. Toki tietyt ”virstanpylväät” (esim. kääntymiset, vatsallaan/selällään ympärimenemiset eli pivot)ovat hyviä osviittoja vauvan ensimmäisen vuoden kehitykselle, mutta oleellista on se, meneekö vauvan kehitys kuitenkin koko ajan eteenpäin ensimmäisen vuoden aikana.
Kehottaisin sinua varaamaan terveyskeskuksen fysioterapeutilta aikaa motorisen kehityksen kontrolloimiseksi. (Neuvolaterveydenhoitaja antaa yhteystiedot, jos niitä muuten et saa). Fysioterapeutti tutkii vauvan motorisen kehityksen ja antaa tarvittaessa hyviä vinkkejä vanhemmille vauvan käsittelemiseksi ja jumppaamiseksi.
terv. terv.keskuksen fysioterapeutti
Otin huoleni puheeksi 10kk neuvolassa, mutta terveydenhoitajan mielestä ei aihetta huoleen eikä tarvetta fysioterapiaan. Vauvani kehittyy hienosti omaan tahtiinsa, normaalin rajoissa (joka on muuten aika laaja). Minun mielestä fysioterapiaa suositellaan liian varhain, annetaan jokaisen kehittyä rauhassa omaan tahtiin. Äideille tulee vain turhaa huolta…
Minulla 8kk poika, joka huusi vatsaansa 3 ensimmäistä kk. Nyt on huudot huudettu, mutta sitten tuli motorisia ongelmia. Poika ei ryömi, istu eikä varaa jaloille. Kävimme fyssarilla ja sieltä tuli todella hyviä vinkkejä. Olemme ottaneet arkeen pieniä opettelutuokioita joista on ollut apua. Paljon lattialla oleilua, istutusta (vähäisesti) ja jaloille erilaisia kokemuksia:)