Koetko painetta vanhemmaksi ryhtymiseen?

MLL

Koetko painetta vanhemmaksi ryhtymiseen? Keskustele aiheesta!

Liisa

Olen 31v ja vielä muutama vuosi sitten nämä paineet vanhemmaksi ryhtymiseen tulivat lähinnä ulkopuolelta. Pääasiassa omalta äidiltäni ja satunnaisilta sukulaisilta.

Se on erikoista, että täysi-ikäisyyden molemmin puolin sai kuulla äidin huolestuneita kysymyksiä, että ethän vain ole raskaana. Mitä lähemmäs 25v tuli, niin sitten alettiin jo kysellä, että milloin niitä lapsia tulee.

Näihin aikoihin sain kuulla, että sisarellani oli vaikeuksia tulla raskaaksi ja hänelle tuli useampi keskenmeno. PCOS hormonitoiminnan höiriöineen. Sitten paine lasten hankintaan alkoi tulla pikkuhiljaa myös sisältäpäin. Lähinnä sen huolen kautta, että käykö minulle niinkuin siskolleni. Vaikka olemme tietysti yksilöitä ja minulla ei varsinaisesti ole PCOS ja kuukautiskiertoni kulkee normaalisti. Heillä ei ole onnistunut melkein 7 vuoden yrityksen jälkeen. Hän on minua vanhempi ja jotenkin soisin hänelle äitiyden onnen ennen itseäni. Hänen vauvakuumeensa on todellinen.

Uusiessani e-pillereitä alettiin neuvolastakin sanomaan, että tule sitten vuoden päästä JOS näitä vielä tarvitset. Söin niitä yli 10 vuotta, kunnes lääkäri sanoi, ettei voi enää uusia niitä mahdollisen migreenin ja näin ollen veritulppariskin vuoksi. Olemme kuitenkin jatkaneet muulla ehkäisykeinolla. Neuvolan suunnasta on tullut selvä viesti siihen, että nyt voisi olla jo korkea aika noin iän puolesta. Joka puolelta kuulee, kuinka se hedelmällisyys heikkenee. Enkä tietenkään sitä kiistä.

Meillä oli vähän jo suunnitelmissa perheenlisäys, mutta sitten tuli korona, joka jäädytti käytännössä kaikki puheet. Paitsi, että yhteiskunnassa alettiin rummuttaa vauvatalkoita. Emme todellakaan halunneet tuoda tähän epävarmaan tilanteeseen yhtään ketään. Selviäisikö koronasta edes hengissä? Ainakin äitini painostus hiipui hetkeksi, mutta sitten se alkoi koronan vähän hellittäessä pahentua. En tiennyt, mitä olisin vastannut hänelle, kun en edes halunnut koko kysymystä ja hän tiesi, ettei näitä asioita sovi udella. Hänestä on tullut suoraansanottuna rasittava niiden sisareni keskenmenojen jälkeen. Hän on saanut kuitenkin jo 2 lastenlasta veljeltämme. Minä olen yrittänyt pysytellä hiljaa siinä välissä. Koen asian olevan vain minun ja mieheni välinen. Yksityisasia. Kyllä me sitten kerromme, jos on kerrottavaa

Nyt viimeisen vuoden aikana olen kamppaillut entistä enemmän lapsi-kysymyksen kanssa. Paineita tuntuu tulevan kaikkialta muualta, paitsi mieheltäni. Emme kovin aktiivisesti keskustele aiheesta. Hän sanoo minulle, että kumpi vain käy: lapsilla tai ilman.

Yhteiskunta, työyhteisö, asiakkaat, äitini, omat ajatukseni… Olen alkanut jopa pohtimaan onko meidän elämämme tarkoitettu lapsettomaksi? Toisaalta olen koko elämäni ”valmistautunut” perhe-elämään. Olen luonteeltani hoivaaja, mutta en mikään yli-innokas. Meillä on työt ja talo, perhepiiri ja tasainen elämä. Mutta tunnen tuskaa vähän siitä, ettei minulle ole koskaan tullut vauvakuumetta. Se sotii tavallaan luonnettani vastaan. En kuitenkaan usko sen vaikuttavan siihen, että osaisiko olla hyvä äiti.

Toisaalta nautin kovasti ns.aikuisten elämästä. Olen luonnonlapsi ja onnellinen. Olemme vapaita, voimme tehdä omia asioitamme. Olemme kuitenkin koti-ihmisiä, reissaamme aika harvoin ja nautimme siitä. En ajattele ettemmekö pärjäisi lasten kanssa, mutta miten ihmiset kestävät sen huolen ja stressin, mikä tulee kaiken hyvän mukana?

Kyllähän sitä hyvääkin pitää olla? Vaikka lähipiirin lapsiperheet näyttävätkin ulospäin kovin uupuneilta, eivätkä vanhemmat pysty enää keskittymään kunnolla mihinkään. Toki osa siitä on älylaitteidenkin syytä.

Varsinaisena vanhuuden turvana en lapsia ajattele. Vanhustyössä sen huomaa, ettei asialla ole lopullista merkitystä, jos vanhaksi elää ja tarvitsee apua. Apu voi löytyä vaikka naapurista ja toisaalta voit olla täysin yksin vaikka sinulla olisi 8 lasta. Kaikki elämät ovat erilaisia.

Viestit joka puolelta: ulkoa ja sisältä ovat ristiriitaiset. En enää tiedä mitä haluan ja se on paineista kaikista kovin.

Vastaa aiheeseen: Koetko painetta vanhemmaksi ryhtymiseen?

Olethan kohtelias ja kunnioitat muita keskustelijoita. Viestit tarkistetaan ennen julkaisua.